marinje šalata 2

U subotu 16. rujna u župi Grubišno Polje (Bjelovarsko-križevačka biskupija), svečano je proslavljeno Marijansko proštenje u narodu zvano „Marinje“, blagdan Imena Marijina koji već 123 godine okuplja vjernike jugozapadnih obronaka Bilogore.

marinje šalata 3

Na poziv vlč. Većeslava Magića, župnika u Grubišnom Polju, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom, sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem, svećenicima Garešničkog dekanata te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo slavlje kojim se ujedno proslavlja i Dan grada Grubišno Polje.

marinje šalata 4

Prije početka misnog slavlja sjemeništarci su predmolili svetu krunicu i predvodili pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, dok su svećenici bili na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

marinje šalata 5

Uvodeći u slavlje euharistije preč. Pavlaković pozdravio je okupljeno mnoštvo rekavši: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas možemo biti hodočasnici Blaženoj Djevici Mariji, ovdje u Grubišnom Polju drage nam Bjelovarsko-križevačke biskupije, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnji svečarski dan vašem gospodinu župniku, velečasnom Većeslavu, kao i svim njegovim suradnicima od kojih izdvajam upravitelja župe Ivanovo Selo velečasnog gospodina Marija (Brezak) te časne sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskog koje su već 83 godine uključene u život ove župe; čestitam „Marinje“ svima vama, dragi vjernici, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi. Večeras pred nama stoji Blažena Djevica, točnije, razmatramo Ime Marijino koje se u ovome Gradu i Župi organizirano slavi sada već 123 godine, a kojim sveta Crkva želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše pomoćnice i posrednice te se prisjetiti povijesnih okolnosti, kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča. Prvi puta ovaj blagdan spominje se 1513. godine kao lokalni blagdan u jednoj španjolskoj biskupiji, a papa Inocent XI. proširuje ga na cijelu Crkvu i to kao „dan pobjede“, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. godine. Ovo nije jedini blagdan potaknut Marijinom pomoći u nevolji. Blaženu Djevicu zazivalo se i u drugim ratnim i inim opasnostima, sjetimo se samo našeg pobjedničkog Domovinskog rata, a Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora i zahvaljuje Joj se blagdanima i drugim molitvama i slavljima”, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.

marinje šalata 6

Tumačeći Božju riječ, a vežući se uz liturgijska čitanja blagdana Imena Marijina (Izr 8, 22-31; Ps 13; Ef 1, 3-6.11-12; Lk 1, 26-38), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Idući tragom učenih ljudi, koji su izražavali porijeklo i značenje imena „Marija“, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja toga imena. Izdvojio bih samo najznačajnije: ljubljena od Boga, puna milosti (kako je anđeo pozdravlja); lijepa, dražesna, mila; prosvijetljena, sjajna; kraljica, gospođa; zvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja u stvari i za ljudsko srce. Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi bibličari drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu ime Marija značilo ona koja je od Boga ljubljena. Marijino je ime dakako najuže povezano s imenom Isusovim. Uz ime Isusovo, ono je za nas kršćane sveto kao vjera, lijepo kao nada i slatko kao ljubav. U tom imenu svaki bi vjernik trebao naći svjetlo, radost, snagu i obranu. Slobodno možemo reći da kao što je disanje znak života, tako je zazivanje imena Marijina znak da je duša duhovno živa. Koliko li ste samo puta, predragi vjernici, zazvali u svome životu ime svoje nebeske Majke?! Tko Marijino ime često zazivlje, spasit će se!“, poručio je propovjednik.
Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Jerko Soldo (Mostarsko-duvanjska biskupija) i Gabriel Mrkonjić (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci treće i druge godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

marinje šalata 7

Na koncu misnog slavlja vlč. Magić zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj. Potom je uslijedila zavjetna procesija s kipom Majke Božje koja se kretala određenim putem između brojnih vjernika na otvorenom liturgijskom prostoru uz pjevanje prigodnih pučkih marijanskih pjesama.
Župa Grubišno Polje pripremala se od 12. do 16. rujna duhovnom obnovom za proslavu crkvenog goda. Centralno slavlje „Marinja“ bit će ove nedjelje, 17. rujna, a predvodit će ga bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak.

marinje šalata 8

Po završetku blagdanske večere i nakon izmjene prigodnih darova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.

Prije odlaska na ovo hodočašće, kao njegova svojevrsna uvertira, sjemeništarci su sudjelovali na dvodnevnoj duhovnoj obnovi u Sjemeništu na temu: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi” (Lk 1,38), a voditelj duhovne obnove bio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč.


Izvor: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Radio Marija

10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba
10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.