radio drama rm naslovna

Zadovoljstvo nam je predstaviti novi umjetnički projekt na Radio Mariji - radio dramu.

Radio drame odabrala je i priredila dugogodišnja suradnica Radio Marije, teatrologinja, kazališna kritičarka i redovita profesorica, dr. sc. Sanja Nikčević.

nikčević circle transparent min

Nove radio drame pratite u programu Radio Marije svake treće nedjelje u mjesecu u 17:00 h.

Poslušajte emitirane radio drame u našem arhivu:

radio drama agejev naslovna

Tea Agejev: Jasna slika ljubavi

Emitirana 17. rujna 2023., „Jasna slika ljubavi“ ispovijest je suvremene urbane djevojke, likovne umjetnice koja nas, govoreći suvremenim jezikom, kroz slike i osjećaje vodi do njenog susreta s Bogom i do Istine koja je naoko „sakrivena“, a vrlo jasna - u vjeri i obitelji.

Monodrama je nagrađena na Natječaju Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" 2022. godine. Izvode: Sanja Nikčević i Robert Kurbaša.

button slušaj


naslovna radio drama 1

Stjepan Škvorc: „Moji anđeli“

Emitirana 15. listopada 2023., monodrama donosi osobnu i obiteljsku priču glavne junakinje Ane.

Toliko željeno djetešce Ane i njezina supruga Stjepana bolesno je u utrobi majke. Što će učiniti?  Priča je to o  ljubavi prema supružniku, obitelji i o prihvaćanju teških trenutaka u kojima junaci ostaju ustrajni u vjeri i zajedništvu. Priča je to o pravoj ljubavi prema Bogu, uvjerenju da je svaki život u Božjoj ruci i povjerenju u zagovor Majke Božje.

Monodrama je nagrađena na Natječaju Stjepan Kranjčić 2022. godine. Izabrala i priredila prof. dr. sc. Sanja Nikčević

button slušaj

 


slike marijine unsplash naslovna

Lydia Scheuermann Hodak: „Slike Marijine“

Emitirana 19. studenog 2023., prigodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje, ova potresna ratna monodrama napisana u Osijeku u svibnju 1992. nadahnuta je istinitim događajima koje je autorici ispričala babica u osječkoj bolnici.

Drama donosi priču Marije, žene koja je sa svojom kćeri bila zatočena u rodnom selu (Aljmašu) za vrijeme Domovinskog rata iz kojeg su ih protjerali kroz minska polja. Monodrama se zbiva u trenutku kad glavna junakinja treba izaći iz bolnice u Osijeku i odlučiti što učiniti s unučicom koju je njezina kćer rodila. Da bi to mogla Marija mora  prihvatiti strašnu istinu o začeću te oprostiti i onima koji su ih povrijedili i samoj sebi. 

Prevedena je na desetak jezika i igrana po cijelome svijetu u više od trideset kazališta.

Dramu je odabrala, priredila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević, a izvodi glumica Ivana Krek.

button slušaj


drama prirodna apoteka naslovna

Doroteja Valentić: "Prirodna apoteka"

Nagrađena 1. nagradom na Natječaju duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić 2022. godine, monodrama je emitirana u programu Radio Marije 10. prosinca 2023.

Radnja drame prati glavnog junaka Jakova koji, hodajući gradom, naiđe na dućan Prirodna apoteka te uđe ne bi li našao lijeka tegobama koje ga salijeću u poznim godinama, a kojima više ne pomaže klasična medicina. No Jakov ondje pronalazi neobične pripravke: strpljivost, ljubav, razumijevanje, vjeru, snagu, hrabrost, mir... Uz glavnog junaka, i slušatelj će, vođen autoričinim jasnim i jednostavnim stilom, zaći dublje u značenje svakog od "lijekova" i zaputiti se na putovanje do shvaćanja i prihvaćanja križa i ulaska u istinsku životnu radost. 

Monodrama je posvećena profesoru Tomislavu Ivančiću.

Dramu je odabrala, priredila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević, u glavnoj je ulozi dramski umjetnik Dubravko Sidor.

button slušaj


radio drama 02 2024 naslovna 1

Snježana Novotny: "Vrijeme posjeta"

U nedjelju 18. veljače u 17:00 h pratite novu  monodrami "Vrijeme posjeta" autorice Snježane Novotny. Glavni junak je Slavonac koji nepokretan leži u domu i pokušava pribrati svoje misli, boreći se sa zaboravom i boli koju osjeća. Njegove zbunjene misli o sadašnjosti, njegova sretna sjećanja o prošlosti slavonskog gazde, njegova tužna sjećanja o obiteljskim gubicima prepliću se s doživljajem iz stvarnosti – posjetu nećakinje.

Monodrama je utemeljena na istinitoj priči o stricu autorice koji i danas dostojanstveno i s ljubavlju živi svoju vjeru boreći se s teškoćama života, ležeći nepokretan u domu u Donjem Miholjcu, voljen i poštovan od svoje obitelji, tražeći uvijek iznova utočište u molitvi Gospodinu i svome zaštitniku svetom Antunu.

Na originalnom narječju (miholjačka šokačka ekavica) u izvedbi Ive Mijatovića Ice ova nam monodrama pokazuje kako i najteži trenutci u životu mogu imati smisla ako se otvorimo ljubavi Božjoj i ljubavi obitelji.
button slušaj


drama kupareo 2024 naslovna logo

Rajmund Kupareo: "Muka Kristova ili za koga je pravednik raspet?"

U ovoj obradi za radio priču o Kristovu raspeću pripovijedaju tri glasa: Juda, Pilat i Baraba.

Dramu je odabrala, priredila i režirala prof.dr.sc. Sanja Nikčević.

Siniša Ružić u ulozi Jude uvodi nas u nutrinu apostola koji izdaje Učitelja koga je do tada slijedio. Dubravko Sidor kao Poncije Pilat prikazuje previranja u srcu rimskog upravitelja koji ne može osloboditi čovjeka u čiju je nevinost uvjeren. Uz Roberta Kurbašu u ulozi Barabe slijedimo Krista na putu Njegove muke, dok u svakome od nas odjekuje Barabino pitanje - Zašto pravednika razapinju umjesto mene?

button slušaj

 

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.