Uzvisenje sv. Kriza 01

Svoju naslovnu svetkovinu, svetkovinu Uzvišenja svetoga Križa, 14. rujna 2023. godine, Milosrdne sestre sv. Križa proslavile su svečanom misom u samostanskoj crkvi Presv. Srca Isusova, koju je predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, u koncelebraciji s doc. dr. sc. Grgom Grbešićem, rektorom samostanske crkve, mo Ivom Andrićem, vicerektorom samostanske crkve i preč. Ivanom Lenićem, župnikom Župe Svih svetih u Đakovu i dekanom Đakovačkoga dekanata.

U svojoj homiliji biskup je istaknuo da nas „blagdan Uzvišenja sv. Križa upućuje na središnje otajstvo vjere, na pashalni – vazmeni misterij, da još snažnije i životnije prihvatimo istinu da smo u Isusu Kristu ‘spašeni i oslobođeni’“ . Te je, osvrćući se na povijest današnjega blagdana naglasio: „To nam, s konkretnim povijesnim pa i zemljopisnim smještajem želi dozvati u pamet kršćanska pobožnost današnjega blagdana, koja seže u rana kršćanska stoljeća. Na kršćanskom Istoku i Zapadu današnji je blagdan prozvan „uzvišenje“, baš zbog pobožnosti u kojoj su se relikvije Kristova križa častile upravo uzdizanjem, da bi ih svi vjernici vidjeli i poklonili se. U bizantskim kršćanskim liturgijama u toj se prigodi Križ uzdiže na sve četiri strane svijeta, a za to vrijeme pjevači, svako od ta četiri uzdizanja po stotinu puta pjevaju Kyrie, eleison. Kao da znakovito žele iskazati neizmjernost, beskraj Božje slave i njegove ljubavi koja je čudesno zasjala i objavila se na križu. Kad nam se baš po križu Bog objavljuje, kad nam se u Isusu očituje i progovara nam njegova blizina – njegova bliska riječ, istinita, razumljiva, puna utjehe, toliko snažna i životvorna da zahvaća vječnost. Ali istovremeno – tako je konkretna i bliska da dohvaća naše živote i svakodnevnicu, živa je i obnavlja se te nas poziva na nasljedovanje svakoga dana.“

Tumačeći otajstvo Križa na temelju biblijskih čitanja biskup je podsjetio: „Navješćuje nam se istina da je Božja ljubav na križu progovorila potpuno, i to sasvim konkretno i posve utjelovljeno. Kad se u čovjekovu životu ispriječio grijeh, koji je čovjeka zaslijepio lažnim obećanjem samodostatnosti, nakon čega se umnožilo iskustvo zla, s njegovim najtežim posljedicama, a to je – smrt, Bog šalje vlastitoga Sina u stanje paloga, grješnoga čovječanstva, “Njega, koji ne okusi grijeha Bog za nas učini grijehom“ (usp. 2 Kor 5,21).

Uzvisenje sv. Kriza 06

Govoreći o otajstvu Križa koji je osnovica kršćanskoga istaknuo je: „U prihvaćanju Kristova križa valja nam se otvoriti jednoj trajnoj nutarnjoj napetosti između logike i mudrosti svijeta, i ‘mudrosti odozgor’. Zato je Kristov križ za sav svijet klica preobrazbe, najizvornije ‘sjeme Evanđelja’, kvasac ‘novosti života’“. Te je, obraćajući se sestrama, naglasio da je upravo to put na kojem „prepoznajemo snagu karizme vaše zajednice, koja je svoj poziv i poslanje prije gotovo 2 stoljeća htjela na poseban način označiti nasljedovanjem Božjega milosrđa i nadahnuća koje izvire iz Kristova križa: kad svjedočite da nam je u Raspetomu uvijek prepoznati Božju slavu“, dodajući na samome kraju homilije poticaj: „U tome, drage sestre, neka raste snaga vašega poziva i ‘slave’, koja je uvijek odsjaj Božje slave vašeg raspetoga i uskrsnuloga Zaručnika.“

Istoga dana prije večernje sv. mise i tijekom mise u katedrali sestre su sudjelovale animiranjem krunice, čitanja i pjevanja, te na taj način sa župljanima đakovačke Župe Svih Svetih proslavile ovu svetkovinu. Župnik Lenić im je na kraju misnog slavlja uputio čestitku i zahvalu za sve što su činile i čine svojom svojom tihom i nenametljivom 155 godišnjom prisutnošću u Đakovu.

Tekst i foto: s. Nada Martinković

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.