Marusevec susret dijecezanaca ZG metropolije o 17.oblj.redenja 3

Prigodom spomena na 17. obljetnicu prezbiterskog ređenja svećenika zaređenih 2006. godine u prvostolnicama Zagrebačke crkvene pokrajine, u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Maruševcu (Varaždinska biskupija) u ponedjeljak, 11. rujna, euharistijsko slavlje je predvodio vlč. Alen Lulić, župnik u župi Uzašašća Gospodnjega u zagrebačkom naselju Sloboština (Zagrebačka nadbiskupija).

U svojoj pozdravnoj riječi organizator ove obljetnice i domaći župnik Krunoslav Milovec podsjetio je kako je prije 17 godina u zagrebačkoj katedrali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio devetoricu mladomisnika, a u narednim tjednima u Varaždinu i Požegi zaređena su još četvorica svećenika. U molitvu je vlč. Milovec preporučio i dvojicu svećenika iz generacije koji su posustali na putu svećeničkog života. Nadalje, slavljenike – koncelebrante pozvao je da se u slavlju spomenu svih onih s kojima su povezani i koji su ih pratili na svećeničkom putu, kako žive tako i pokojne, a posebno članove obitelji u kojima su rasli, župe iz kojih su krenuli u sjemenište i bogosloviju, redovničke zajednice, kao i župnike, župne vikare, redovnice koji su ih pratili kroz život.

Prigodnu propovijed održao je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U svojoj homiliji, vezujući se uz svetopisamski tekst iz Matejeva evanđelja (Mt 4, 18-20), zapitao je okupljene kako je moguće da su Isusovi prvi učenici „odmah sve ostavili i pošli za njim?“ te je odmah dao i odgovor zašto su (smo) se odazvali: „U Isusovim su očima vidjeli jedno drugo more, drugačije od Galilejskog mora koje im je do tada bilo izvor života. Naslutili su u Kristovom pogledu jedan ocean Božje ljubavi i beskraj vječnoga života, a to isto na sebi svojstven način osjetili smo i mi te spoznali duboko u našim srcima da ništa nije tako lijepo kao što je lijep Krist koji nam se kao Bog i vječni Svećenik dariva i objavljuje, osobito u svetoj liturgiji.“

Nadalje, citirajući dijelove apostolskog pisma pape Franje „Patris corde“ te prigodni govor pape Benedikta XVI. 2009. godine tijekom proglašavanja Svećeničke godine o 150. obljetnici rođenja za Nebo arškog župnika sv. Ivana Marie Vianneya, zahvalio je okupljenoj generaciji ređenika što „uvijek iznova nastoje usklađivati svoje korake sa smjerom koji nam On pokazuje. Po tom poistovjećivanju s Kristom, po tom nastojanju da naša osoba i naše poslanje budu jedno, naš svećenički život i služenje dobivaju plodnost koju, siguran sam, prepoznaju povjereni nam vjernici!“, istaknuo je propovjednik.

Završavajući svoje razmišljanje preč. Pavlaković se poslužio i prigodnom meditacijom svetog pape Ivana Pavla II. uzetom iz papinog Pisma svećenicima u prigodi Velikog četvrtka 1979. godine te zaključio: „Dragi prijatelji! Potrebni smo mnogima. Kada svećenik čvrsto i sigurno korača za Kristom, koraci mnogih drugih također se na Kristovom putu učvršćuju. Hvala vam što slijedite Krista unatoč zahtjevnosti Njegovog puta!“, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.

Nakon misnog blagoslova i zajedničkog fotografiranja u spomen na proslavu obljetnice svećeništva, slavljenici su se uputili na zajednički ručak.

Svećenici slavljenici zaređeni 2006. godine su: Alen Lulić, Marko Kovač, Matija Pavlaković i Luka Slijepčević iz Zagrebačke nadbiskupije; Saša Jozić iz Sisačke biskupije; Krunoslav Milovec, Damir Slamek i Ivica Puškadija ml. iz Varaždinske biskupije te Želimir Žuljević iz Požeške biskupije.
Ovogodišnjoj obljetnici ređenika generacije 2006. pridružio se i župnik župe Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu vlč. Zoran Gložinić.

Zbog ranije preuzetih obveza i osobne spriječenosti, Slavlju nisu prisustvovali preč. mr. Marko Kovač (Zagrebačka nadbiskupija) te mons. dr. Želimir Žuljević (Požeška biskupija).

Tekst i foto: Matija Pavlaković

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.