ruma milosrdnice 1
Milosrdne sestre sv. Križa odazvale su se rado na poziv mons. Josipa Ivešića, generalnoga vikara Srijemske biskupije i župnika Župe Uzvišenja sv. Križa u Rumi, kako bi predstavile Družbu, blaženice Družbe i majku M. Amadeju Pavlović. Majku M. Amadeju predstavile su knjigama koje govore o njoj. Prva je autora prof. dr. Ivice Raguža, prof. dogmatske teologije i sada vršitelja dužnosti dekana na KBF-u u Đakovu, pod naslovom „Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović“, a druga je slikovnica „Majka Amadeja“ za koju je tekst sastavila s. Krista Mijatović, a crtežima ju je obogatila s. M. Margita Gašparovsky.
ruma milosrdnice 2
U nedjelju ujutro 10. rujna 2023. godine krenule su na put u Rumu kandidatice Ana Diktić, Diana Ukaj i Ana Umiljanović, predvođene voditeljicom Postulata s. Dorotejom Krešić, zajedno sa sestrama: s. M. Esterom Radičević, s. Nadom Martinković, s. Jelicom Đuzel i s. Marijom Stelom Filipović. Na misi s vjernicima sestre su sudjelovale u misnim čitanjima i molitvi vjernika te animiranjem liturgijskog pjevanja. Nakon završnog blagoslova s. M. Estera srdačno je pozdravila prisutne vjernike i upoznala ih s poviješću Družbe, sa životima blaženica Družbe i s biografijom majke M. Amadeje. Prije samoga govora o navedenim knjigama o majci M. Amadeji, s. Marija Stela ukratko je predstavila prisutne kandidatice i sestre, pozvavši vjernike da se žarkom molitvom, kako je u propovijedi istaknuo mons. Ivešić, obrate u svojim molitvama Bogu, po zagovoru svetih, u koje će društvo, kako se nadamo, biti pribrojena i majka M. Amadeja, osobito molitvom za nova duhovna zvanja.
ruma milosrdnice 3
Prenijela im je također razgovor koji je imala sa s. Tješimirom Mikić u Đakovu, neposredno prije polaska u Rumu. Naime, kao mlada sestra bila je s. Tješimira na Trsatu kada je k njima 26. studenoga 1971. godine došla vijest da je Bog pozvao majku M. Amadeju k sebi. Tada im je gvardijan Franjevačkoga samostana na Trsatu dopustio da se njih četiri sestre iz zajednice na Trsatu spuste na Sušak i isprate posmrtne ostatke drage Pokojnice na put prema Đakovu. Sestra Tješimira sa zahvalnošću se prisjetila te bratske i velikodušne geste franjevačkoga gvardijana. Ispraćaj Pokojnice sa Sušaka, prema sjećanju s. Tješimire, vodio je fra Bonaventura Duda (1924.-2017.).
ruma milosrdnice 4
Nakon završne pjesme, vjernici, kandidatice i sestre, predvođene mons. Ivešićem, uputili su se u župnu dvoranu gdje je bila pripravljena okrjepa i gdje se nastavilo druženje u vedrom razgovoru i zajedničkim pjesmama. Na gitari su se izmjenjivali župljani i kandidatice, a pjesme su orile iz grla svih prisutnih. Nakon objeda, kojemu se pridružio i vlč. Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije i župnik Župe sv. Ane u Laćaraku, slijedio je posjet dvama manastirima u blizini Rume, odnosno Iriga, na padinama Fruške gore. To su manastir Novo Hopovo, znakovit po svojim freskama, a još više po tome što se u njemu čuvaju moći sv. Teodora Tirona, mučenika iz 4. stoljeća (mučen je 306. godine), i vrlo lijepo obnovljen manastir Staro Hopovo.
ruma milosrdnice 5
Ispunjene novim spoznajama i duhovnim ozračjem krenule su put Đakova, uz kratko zaustavljanje u Srijemskoj Mitrovici, gdje su ih srdačno dočekale i primile s. Cecilija Tomkić, kućna poglavarica, i s. Karolina Pitinac.

 


Tekst: s. Marija Stela Filipović

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Poticaji Stjepana Kranjčića - gosti: dr. sc. Tanja Baran i fra Jure Šarčević; vod.: p. Stjepan Fridl

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.