img 20230909 wa0024 velika

Proslava Dana hrvatskih mučenika obilježena je na Udbini u subotu 9. rujna. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Suslavili su riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić, dosadašnji apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, krčki biskup Ivica Petanjak, šibenski biskup Tomislav Rogić, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, šibenski biskup u miru Ante Ivas, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa mons. Juraj Batelja, generalni vikar i izaslanik dubrovačkog biskupa preč. Ivica Pervan i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak.

Prije početka misnog slavlja, pozdravni govor uputio je dosadašnji gospićko-senjski biskup i novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. „I ove godine smo se okupili uz crkvu Hrvatskih mučenika da molitvom zahvalimo Bogu za tolike naše mučenike koji nisu žalili svoje živote da bi sačuvali vjernost Bogu. To su ljudi koji su svojom patnjom donijeli puno blagoslova svojoj zemlji i svome narodu. Oni su svojom žrtvom okupljali narod i učvršćivali zajedništvo u narodu. To čine i danas. Osim mučenika koje je Crkva proglasila svetima ili blaženima, u širem smislu možemo nazivati mučenicima i mnoge druge ljude koji su puno pretrpjeli i život dali za neke uzvišene ideale, poglavito za ideal slobodu, ideal pravednost i zaštite potlačenih i obespravljenih“, istaknuo je novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup.

Govoriti o mučenicima nikada ne smije biti poziv na mržnju i osvetu, nego da njihovi ideali nadahnjuju današnje naraštaje na velikodušnost i zauzetost za opće dobro do darivanja vlastitog života kroz ljubav i služenje. Neka naše molitve na ovom svetom mjestu budu potpora ostvarenju ovih uzvišenih ideala, poručio je, između ostaloga, mons. Križić.

Nadbiskup Hranić u propovijedi se osvrnuo na evanđeoski odlomak u kojemu Isus tješi Petra i ostale svoje učenike: „Neka se ne uznemiruje srce vaše. (…) Idem pripraviti vam mjesto” (Iv 14,1-2). „On, koji ide u smrt, sebe predstavlja kao jedino rješenje: ‘Ja sam put, istina i život!’ (Iv 14,6). Apostol Filip u tom je trenutku nastupio i u ime svih ostalih apostola, ali i u ime svih nas. ‘Pokaži nam Oca!’ (Iv 14,8). Svi oni osjećaju dramatičnost situacije, tjeskobu, strah, osamljenost i napuštenost, beznadni da mogu izbjeći najtamnije slutnje. Ako Krist odlazi i nestaje s pozornice njihova života, onda nema druge molbe doli Filipove: ‘Pokaži nam Oca!’ Kad si ti tako slab te nemoćno umireš, pokaži nam Oca! On je valjda siguran oslonac“, istaknuo je.

img 20230909 wa0028 velika

Vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi, rekao je nadbiskup Hranić. „Vjera u Isusa Krista, snažna pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i vjernost Petrovoj stolici u Rimu su bitne oznake kršćanskog života i mučeničkog svjedočanstva te umiranja hrvatskoga naroda. Svaki ratnik i branitelj koji je poginuo je iz naše ljudske perspektive gubitnik jer mu je oduzet život i više ga nema među nama živima, ali nam vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daruje svoj život za život i slobodu drugih govore o savršenoj ljubavi, koja nasilje i zlo pretvara u slobodno darivanje i izvor novoga života te o tome da je veći i jači onaj koji podnosi nasilje i zlo ne vraćajući jednakom mjerom, koji je spreman oprostiti i ponuditi novi početak, a ne onaj koji čini nasilje i drugome nanosi zlo“, naglasio je, između ostaloga, nadbiskup.

Isus je, rekao je nadbiskup, pretvorio kruh u svoje tijelo i vino u svoju krv i ostavio nam ih kao vidljivi znak svoje ljubavi i sebedarja do kraja. „Riječi koje smo čuli u evanđeoskom odlomku Isus je izgovorio na posljednjoj večeri. A on je na posljednjoj večeri unaprijed preuzeo svoju smrt. Ono što je izvana bilo okrutno nasilje, on je u svojoj nutrini prihvatio i preobrazio u djelo ljubavi do kraja. Pretvorio je kruh u svoje tijelo i vino u svoju krv i ostavio nam ih kao vidljivi znak te svoje ljubavi i sebedarja do kraja. Nasilje je pretvorio u ljubav, a smrt u život. U tom Isusovom činu smrt je iznutra već pobijeđena, u njoj je već prisutno uskrsnuće. Smrt je, slikovito govoreći, u najdubljoj nutrini postala ranjena, tako da više ne može imati posljednju riječ. Bila je to pobjeda ljubavi nad mržnjom, nad nasiljem i nad smrću; pobjeda praštanja, istine, svjetla i života“, rekao je, između ostaloga, nadbiskupa Hranić.

Od 13 sati vjernici mogu donijeti svoje nabožne predmete na blagoslov, a nakon toga prisustvovati prigodnom programu s duhovnim i domoljubnim pjesmama. Večernja misa slavit će se u 18 sati u Crkvi hrvatskih mučenika.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Radio Marija

12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba
13:00 Ne brinite se tjeskobno - tema: Ljudska prava, slobode i Jacques Maritain; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.