Sto godina Sluzavki Malog Isusa u Vinkovcima 01

Služenje je ključna odrednica stoljetne karizme sestara Služavki Malog Isusa u Vinkovcima koje su 100. obljetnicu djelovanja obilježile u petak, 8. rujna 2023. na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Na svečanoj su akademiji u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, povodom 100. jubileja, predstavile Zbornik o kojem su govorili povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo i župnik Župe sv. Euzebija i Poliona vlč. Florijan Kvetek. Stoljetni suživot s gradom na Bosutu pratila je premijera dokumentarnog filma Sjaj zvijezde Marijinog doma, redatelja Danijela Crneka.

“Slaviti jubilej znači zahvalno se spomenuti svih onih Božjih dobročinstava koje su sestre proživjele kroz minulo stoljeće. Bilo je to vrijeme žrtvene ljubavi koje ima duhovne plodove koje mi danas i ne vidimo, ali su nepregledno veliko polje”, ocjenjuje provincijska glavarica s. M. Emanuela Pečnik koja je sa svojim Služavkama proteklih dana kročila kroz trodnevni duhovni hod pripremajući se za sveto slavlje i uz podršku vrhovne glavarice Družbe s. Marije Banić.

Mala Gospa, dijete Isus, služenje malima i malenima, nemoćnima, siromašnima, bolesnima, i tako već 100 godina u Marijinom domu, napose meditativnom kutku grada kojim dominira mir Njene spilje okružene edenskim cvjetnjakom, voćnjakom, vinogradom, kapelicom, vrtićem. Nakon što je Družbu u Sarajevu osnovao vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler, misionarski naseljavaju i uređuju derutan prostor u Vojarskoj namijenivši ga za sirotište, ubožnicu, konvikt, vrtić.

Sto godina Sluzavki Malog Isusa u Vinkovcima 03

Mala, ali radišna zajednica koju danas čine s. Marija Kiš, s. Anica Petričević, s. Rebeka Gačić i novopridošla s. Gordana Miškić povela je svoje sugrađane i štovatelje Majke Božje ususret velikoj obljetnici trodnevnom duhovnom pripremom koju su u vrtu Marijinog doma predvodili o. Ilija Sudar, SAC, župnik Župe sv. Vinka Pallottija, vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći iz Slavonskoga Broda i župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima, vlč. Mario Brkić, a svečano euharistijsko slavlje na rođendan Blažene Djevice Marije predslavio je nadbiskup Đuro Hranić. U homiliji je između ostaloga rekao: “Mi danas ovim euharistijskim slavljem Bogu zahvaljujemo što je on 1923. godine, prije 100 godina, na poziv gradskog poglavarstva Vinkovaca, utemeljio novo mjesto svoga zajedništva s nama ljudima u ovome gradu, osnivanjem ovoga samostana Sestara Služavki Maloga Isusa i dolaskom prvih 5 Sestara iz Sarajeva u Vinkovce. Zahvaljujemo mu što nam ovim samostanom svjedoči da je trajno s nama, da nas ljubi i što je po sestrama tako snažno i rječito odgovorio na potrebe ovoga grada i ovoga kraja u posljednjih 100 godina.”

“Njihov, nama svima ovdje u Biskupiji posebice Vinkovčanima i okolici, poznati Marijin dom, riječima Ivana Pavla II., predstavlja duhovno rodoslovlje mnogih Vinkovčana, vinkovačke djece, mladih, ostalih građana, nadasve starijih, bolesnih i siromašnih osoba. Sestre su ovdje uložile puno svoje snage, donijele puno plodova. Danas je dan kada im možemo zahvaljivati i moliti za njihova nova sestarska zvanja kako bi mogle i dalje nastavljati svoje poslanje u ovome gradu i ovoj sredini”, poruka je duhovnog pastira, mons. Hranića.

Puno dobroga utkale su sestre Služavke u identitet ovog grada služeći njegovim stanovnicima, posebice osjetivši golgotu komunističkog režima kada im je zabranjen karitativni rad, oduzet prostor, a ostala samo kapelica i kuća na adresi Pavleka Miškine u kojoj i danas žive. I tada su bile utjeha najranjivijima premda tiho, ali hrabro ispunjavajući povjereno im poslanje. S Hrvatskim proljećem, obnavljaju karitativni rad 1972., vrtić otvaraju 1979., obnavljaju rad nakon Domovinskog rata 1994. Arhivska građa potvrđuje trpljenje Marijinog doma od početaka do devedesetih, dodaje provincijska glavarica. Današnje lice Marijinog doma usmjereno je u odgoj djece predškolske dobi u okviru Dječjeg vrtića Cvjetnjak.

Sto godina Sluzavki Malog Isusa u Vinkovcima 05

“S radošću danas slavimo stoljeće djelovanja naših sestara Služavki Malog Isusa i Marijinog doma u Vinkovcima. Prilika je ovo prisjetiti se svih onih trenutaka kada su one bile uz nas podučavajući nas koliko je važno ljubiti svog bližnjeg, poticale na molitvu, vjeru u bolje sutra pridonoseći miru u našem gradu. Hvala im na svemu tome jer su naša inspiracija i vodilja u vjeri”, rekao je ovom prigodom zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Hodeći prema velikom jubileju posebno su se u svojim molitvama i nakanama sjećale svojih prethodnica, među kojima i nedavno preminule s. Antonije Bajzek, zahvalne za službu i život u Vinkovcima, a kako bi bile na korist čovjeku i Crkvi. Iako je danas Marijin dom brojčano smanjen, na Malu Gospu slave spomen žrtvene ljubavi, u nadi da Bog koji je bio začetak davne 1923. u svojoj providnosti to sve opet može obnoviti na svoju slavu, poručuju naše sestre. One su blagoslov ovoga grada, samozatajne i nenametljive. Njihova karizma postulat je služenja svakom čovjeku pa svakodnevnim susretima iznova zadivljuju, izazivaju poštovanje i zahvalnost na službi koja im je baš za nas povjerena.

Svečano slavlje s javnosti upotpunio je pjesmom zbor sestara Služavki Malog Isusa, mališani njihova dječjeg vrtića, vlč. Mario Brkić s autorskom skladbom Najbolji prijatelj kao i FA Lisinski s Bunjevačkim plesovima donoseći tradicijsko ozračje Slavonije i Srijema Vukovarsko-srijemske županije koju je predstavljao zamjenik župana Franjo Orešković i pročelnik Marko Dikonić.

Sto godina Sluzavki Malog Isusa u Vinkovcima 04

Tekst i foto: Tihana Papac

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.