1 scaled 4

Korak po korak, neki pješice, drugi automobilima, uputili su se vjernici gerovskog kraja s hodočasnicima iz drugih župa na rođendan Blažene Djevice Marije u svetište BDM Karmelske na Svetoj Gori čime je 8. rujna započeo program proslave Svetogorskog proštenja. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s čuvarem svetišta Ivanom Markovićem. Na misi je pjevao župni zbor iz Gerova.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo važnost molitve Blaženoj Djevici Mariji za mir, mir u svijetu, u našim zajednicama, ali i nama samima. Taj ‘mir’ je Isus Krist na kojega nas je i sv. Ivan Pavao II. na početku svoga pontifikata poticao da mu otvorimo svoja vrata i dopustimo mu da uđe u naše živote, u društvene sustave. Naše vrijeme obilježeno je nemirom i eskalacijom rata u Ukrajini, ali također nedostaje mira i na našim osobnim razinama. Propovjednik je upozorio na porast samoubojstava zapitavši: Koji to mora biti nemir u ljudima zbog kojega će čovjek podići ruku na sebe, ali i da može opravdati logiku podizanja ruke na drugoga? Osobna razina (ne)mira povezana je s onom na međunarodnoj razini, ali i na drugim razinama imamo nemire, rekao je propovjednik, i kao upozoravajuće primjere naveo nasilje u obitelji, porast broja razvoda u odnosu na broj sklopljenih brakova itd.

„Zato je važna molitva Blaženoj Djevici Mariji da učvrsti mir u našim zajednicama, u našem svijetu. A to ne može biti ako nećemo usvojiti logiku ‘kneza Mira’, Kristovu logiku u kojoj se život daje, a ne oduzima. To je logika pšeničnog zrna koje umire, a ne ubija. Možda nam u pronalasku tog i takvog ‘kneza Mira’ pomaže Blažena Djevica Marija i njezin rođendan. To slavlje nam poručuje da je Marija jedna od nas.“ Bila je rođena, a postala je uzvišena zbog onoga što je Bog u njoj napravio, rekao je nadbiskup, dodajući da Bog na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Bog s nama ima plan i taj plan je proslava, poziv na svetost, a Marija nam pokazuje način ‘kako’. S jedne strane je Bog sa svojom milošću i planom za nas, a s druge strane smo mi sa svojom slobodnom voljom, darovima i sposobnostima. Formula je spojiti i jedno i drugo. Formula je Bogu reći ‘DA’. Formula je odazvati mu se sa svim srcem, svom dušom i svim svojim umom u ljubavi, ljubeći Boga iznad svega i ljubeći bližnje kao sebe same, odnosno ljubeći bližnje onako kako je Krist ljubio nas, poručio je propovjednik.

 2 sg scaled

Marija je slušala i čuvala Božju riječ i onda kada je nije razumjela i Bogu odgovarala ‘DA’. Zato je mogao biti utjelovljen Isus – Knez Mira. Podsjećajući da se Isus rodio u tada neznatnom i malom Betlehemu, izdvojio je važnost te malenosti koja se oslikava i u Marijinom „Veliča“. Bog u Marijinom „Veliča“ mijenja sustav vrijednosti što će Isus ponoviti u govoru o blaženstvima. To je logika kršćanske poruke. To je ona logika koju bismo mi trebali živjeti. To bi onda bio način na kojega i mi, Crkva, ovoga trenutka rađamo mir i rađamo Krista, rekao je nadbiskup.

Hodočasnike je potaknuo na usvajanje Marijinih vrijednosti i njezine logike. To će onda biti najveći dar za njezin rođendan, ali će biti i ono što je najkorisnije nama koji smo došli ovdje moliti da se učvrsti mir u nama i našim zajednicama, u Crkvi, u svijetu. Mnogi su došli opterećeni različitim poteškoćama, iskušenjima, bolešću…, sve smo to donijeli ovdje. Majka sve razumije, ali nas i uči: želimo li izići iz tih situacija, ne smijemo pasivno očekivati milosni dar s visoka, nego u otvorenosti Bogu i u suradnji s njim, učiniti ono što možemo.

U tom smislu nadbiskup Uzinić je podsjetio na sinodu i njezino geslo: Zajedništvo – Sudjelovanje – Poslanje. „Sudjelovanje! Marija se usudila, odgovarajući Bogu na njegov poziv i stavljajući se njemu na raspolaganje sudjelovati u povijesti spasenja. Usudimo se i mi po njezinu zagovoru sudjelovati u životu Crkve, župe, ali i u životu društva. Usudimo se makar molitvom za mir doprinijeti globalnom miru, ali i sami biti u vlastitoj sredini mirotvorci. Neka nas u tome Svetogorska Majka zagovara“, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise u prstoru oko svetišta otvorena je izložba fotografija »Svetogorska fotopriča« bjelovarskog fotografa Štefana Brajkovića. Otvorio ju je nadbiskup Uzinić, a na otvorenju su sudjelovali autor izložbe i čuvar svetišta i moći će se razgledati narednih proštenišnih dana. Svetogorsko proštenje bit će zaključeno u nedjelju 10. rujna, a ovo najviše biskupijsko svetište u RH, koje se nalazi na 814 m nadmorske visine, tih proštenišnih dana pohodit će vjernici iz mnogih župa Riječke nadbiskupije kao i Slovenije.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.