zrin 2023 1

Osamdeseta obljetnica stradanja stanovnika Zrina obilježena je u nedjelju, 10. rujna. Već tradicionalno od 1996. godine preostali Zrinjani i njihovi potomci sjećaju se događaja na blagdan Male Gospe 9. te 10. rujna 1943. godine kada su partizani i četnici u genocidnom pohodu ubili gotovo trećinu Hrvata Zrina, spalili župnu crkvu Našašća Svetoga Križa, kao i cijelo selo. Sve preživjele komunističke su vlasti raselile, oduzeli im imovinu i zabranili povratak u Zrin.

Program obilježavanja započeo je molitvom pred križem podno starog grada Zrina, a slijedio je mimohod do spomen-crkve Našašća sv. Križa ispred koje je misno slavlje predvodio apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, domaćim biskupom Vladom Košićem, biskupskim vikarom i ravnateljem Zaklade za Zrin Markom Cvitkušićem, ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom, domaćim župnikom Darijom Stankovićem i više svećenika.

Ova obljetnica okupila je brojne hodočasnike, a ponajviše prognane Zrinjane i njihove potomke pristigle iz čitave Hrvatske, Njemačke i Australije. Slavlju su nazočili i predstavnici državne, županijske i lokalnih vlasti.
Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić. Posebno je zahvalio Linguae što se odazvao na poziv i što je kao prvi nuncij u povijest došao u Zrin. „Danas se sjećamo zločina prije 80 godina koji su proživjeli naši vjernici, stanovnici Zrina. Oko trećina stanovnika (291) bila je ubijena u vlastitoj kući i u svojoj vlastitoj župi. Tako je Zrin ostao bez svojih stanovnika sve do danas kad je jedna gospođa postala stanovnica Zrina. Premda je ovo o čemu govorimo bio strašan zločin, bivši Zrinjani i njihovi potomci okupljaju se ovdje svake godine bez mržnje i bez želje za osvetom jer mi smo kršćani i molimo se za naše pokojne, nadajući se da će pravda kad tad na kraju pobijediti“, rekao je biskup Košić zahvalivši na kraju na organizaciji obitelji Petanjak i novom župniku Stankoviću te je pozvao na molitvu za bivšeg župnika koji je preminuo prije dva mjeseca.

U homiliji nuncij Lingua rekao je kako čitanja ove 23. nedjelje kroz godinu pozivaju nas na razmišljanje o životu zajednice. „U drugom nas čitanju sveti Pavao podsjeća da je najvažnija zapovijed i vrhunac zakona – ljubav: ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samog i dodaje: Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav. Prvo čitanje i Evanđelje govore nam, međutim, kako se ponašati kada brat prekrši ovaj temeljni zakon ljubavi prema bližnjemu. Isus nas u Evanđelju na osobit način uči kako obnoviti poštivanje toga zakona, koji je neophodan da ponovno započnemo živjeti kao braća i sestre. Često se zapravo događa da u našim zajednicama, pa i u našim obiteljima, postoje problemi suživota i lagano je prekinuti odnos. Mnogo je teže pomiriti se, ponovno uspostaviti zajedništvo, zar ne? Često mislimo da nismo ništa loše učinili, da nismo mi krivi i da nam se drugi trebaju doći ispričati. Upravo smo stoga mirni, mirne savjesti, misleći da drugi trebaju učiniti prvi korak. No to nije tako. Zapravo, kao u najvećem dijelu rukopisa grčkog teksta i u izdanju latinske Vulgate, tako i u gotovo svim modernim prijevodima, vidljivo je da je u odlomku današnjeg Matejevog evanđelja Isus rekao: Pogriješi li tvoj brat protiv tebe; dakle, ne samo da nam govori što da učinimo kada smo mi nekoga povrijedili, već nas podučava što trebamo učiniti kada su nas drugi povrijedili“, rekao je nuncij te podsjetio na tri koraka što učiniti kada brat učini nešto protiv tebe.

zrin 2023 2

U nastavku rekao i kako smo danas ovdje kako bismo prinijeli žrtvu u sjećanje na žrtve nasilja koje je prije 80 godina pretrpjelo stanovništvo Zrina. „Nakon ovoga što sam rekao, shvaćamo zašto smo ovdje. Ovdje smo kako bismo molili da se razriješe čvorovi, veliki čvorovi koji su nastali na ovom mjestu. Pomirenje nije automatsko. Vrijeme koje prolazi pomaže da se zaboravi, ali ne i da se pomiri. Možda je tragedija u Zrinu bila pomalo zanemarena, pokopana zajedno s onima koji su bili ubijeni ili prognani s ovih prostora. Moramo je pamtiti, ali ne da bismo osuđivali, već kako bi došli do razrješenja, do pomirenja! To je smisao onoga što je sveti Ivan Pavao II. nazvao čišćenjem povijesnog pamćenja. Taj je proces – citiram riječi Međunarodne teološke komisije – usmjeren na oslobađanje osobne i kolektivne savjesti od svih oblika zamjeranja ili nasilja koje vam je ostavilo naslijeđe grešaka iz prošlosti. Sjećanje na užase prošlosti ima smisao samo u svjetlu pomirenja“, zaključio je Lingua.

Nakon popričesne molitve riječi zahvale za ovo slavlje uputio je biskup Petanjak. „80 godina bilo je jučer, kako je Zrina bilo i više ga nema. Sve manje Zrinjana odnosno onih koji su rođeni u Zrinu, ali mi njihovi potomci kao i svi vi koji svake godine dolazite na ovo mjesto na nama je svima da pazimo da Zrin ne padne u zaborav. Na nama je da održimo uspomenu na one koji su ovdje živjeli i koji su ovu zemlju zalili svojom krvlju“, rekao je biskup te podsjetio kako je povodom ove obljetnice izašla monografija Damira Borovčaka Predstavljena monografija „Zrin – u spomen žrtvama genocida“ i dokumentarni film Nade Prkačin „Zrin 1943.“

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Radosna otajstva
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Prigodna emisija - izložba uskrsnih ručno rađenih radova u Starom Slatiniku koje je organizirala Udruga umirovljenika općine Brodski Stupnik; gosti: sudionici izložbe; ur. i vod.: Višnja Mikić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.