IMG 2897

Pred sam početak nove školske godine, u nedjelju, 3. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi učenike koji borave u Kolegiju Požeške biskupije i njihove roditelje. Na susretu su bili nazočni i poglavari Kolegija: ravnatelj Tomislav Dokoza, prefekt Matej Filipović i duhovnik Marijan Pavelić.

Uputivši im riječi dobrodošlice, biskup Antun je kazao roditeljima i kolegijašima kako Požeška biskupija svojim djelovanjem na području odgoja i obrazovanja nastavlja crkveno djelovanje u Požegi koje ima dugu tradiciju. Naime, nakon Osmanlija isusovci su 1699. u Požegi utemeljili požešku gimnaziju, otvorili škole u požeškoj okolici, a zagrebački biskup Franjo Thauszy utemeljio je sjemenište te potom zajedno s isusovcima i Akademiju, visoko školstvo prvenstveno za odgoj budućih svećenika. Nakon ukinuća isusovaca, početkom 19. stoljeću zagrebački biskup Aleksandar Alagović kupio je od države isusovačku zgradu te je u njoj 1835. godine otvorio Orfanotrofij, dom za nadarene učenike iz manje imućnih obitelji, koji su dokinule komunističke vlasti 1946. godine i nacionalizirale zgradu. Na tragu spomenute tradicije, istaknuo je biskup Antun, Požeška biskupija nastoji u novim okolnostima djelovati na odgojno obrazovnom području, otvorivši u Požegi najprije Katoličku gimnaziju, potom Kolegij – dom za srednjoškolske učenike, napose one koji razmišljaju o svećeničkom zvanju, potom i Katoličku osnovnu školu. Pored toga, Biskupija je otvorila Katoličku gimnaziju i Katoličku osnovnu školu u Virovitici te Katoličku osnovnu školu u Novskoj.

Osim navedene tradicije, biskup je kazao da postoje i daleko dublji razlozi navedenog crkvenog nastojanja. Naime, nitko se od nas nije sam odlučio roditi, u pozadini našeg postojanja je ponajprije onaj Drugi, Bog koji nas je pozvao u život. Iskustvo nam potvrđuje da se svi rađamo kao nedovršena bića, s velikim mogućnostima rasta, kojem snagu i domet opet ne dajemo mi, nego Bog. Zaključio je kako je zbog toga silno razložno Boga uključiti u naša odgojno obrazovna nastojanja, te dok mladi čovjek usvaja mnoga znanja, ne zaostane u svom cjelovitom duhovnom rastu. Istaknuo je kako Katolička gimnazija u Požegi pruža srednjoškolcima mogućnost da u svjetlu vjere upoznaju zakonitosti svijeta u kojem su se našli, a Kolegij odgojni okvir u kojem se mladi u svojoj slobodi mogu duhovnim putem izgrađivati i rasti kao cjelovite osobe.

Biskup je spomenuo kako čovjek nije samo biće znanja te da je važna suradnja roditelja i vodstva Kolegija kako bi omogućili njihovoj djeci da se vjerničkim putem uzdignu u onostrane dimenzije vlastitog postojanja. Ustvrdio je kako u Kolegiju mladi ljudi po njegovu odgojnom programu imaju mogućnost suočiti se s važnom činjenicom da u njima postoje Božji tragovi koji možda još nisu pročitani, a koji na nenametljiv način govore na što ih u njihovoj slobodi poziva Bog, možda i na duhovno zvanje. Kazao je kako je za čovjeka najbolji onaj odabir na koji ga poziva Bog i najtočniji životni koraci koje učini s njime. Podsjetivši kako je Majka Terezija voljela pozivati da učinimo nešto lijepo za Boga, biskup je istaknuo kako Požeška biskupija nastoji učiniti nešto lijepo za mladog čovjeka u Hrvatskoj i time nešto lijepo za Boga. Rekao je na kraju kako smatra da je za to dragocjeno djelo važan dosluh između vodstva Kolegija, samih kolegijaša i njihovih roditelja. Zahvalio im je za spremnosti na suradnju, te je kolegijašima i poglavarima zaželio blagoslovljen početak nove školske godine.

Potom je ravnatelj Dokoza zahvalio biskupu na podršci koju pruža pitomcima i poglavarima u Kolegiju. Predstavio je roditeljima godišnji plan i program Kolegija te odgojno-obrazovni projekt koji obuhvaća intelektualnu, fizičku i duhovnu izgradnju njihove djece.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.