Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici, koje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, zaključeno je 32. Velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Ove je godine 42 kilometra zahvalno pješačilo 2683 hodočasnika.

Održano 32. Velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj2023 1

U subotu 2. rujna rano ujutro ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici vjernici iz triju velikogoričkih, ali i iz župa Velikogoričko-odranskog dekanata, kao i iz susjedne Sisačke biskupije i grada Zagreba krenuli su po 32. put izreći zahvalu Majci Božjoj što je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu od ratnih razaranja.

Nakon kratkih uputa, molitve i blagoslova župnika vlč. Norberta Ivana Koprivca hodočasnici su krenuli za križem, kroz mrak, put Kobilića i kapele Majke Božje Karmelske gdje su izmolili jutarnji Angelus. Uz župnika velikogoričke Župe Navještenja Marijina vlč. Norberta Ivana Koprivca, pješačio je i župnik velikogoričke Župe bl. Alojzija Stepinca vlč. Luka Brešić. Uz zahvalu i vapaj u srcu, a molitvu i pjesmu na usnama, hodočasnici su došli do Šćitarjeva, gdje su im, kao i brojnih prijašnjih godina, domaćini uz pomoć gradskog poglavarstva Velike Gorice, pripremili turopoljski doručak.

Nakon doručka hodočasnici svih dobi – predškolci, školarci, mladi, oni srednje dobi i stariji, poznati i manje poznati Velikogoričani – nastavili su dalje za križem autoputom. S krunicom u ruci, u molitvi, pjesmi, razgovoru i tišini hodočasnici, netko po prvi, netko deseti, a netko po trideset i drugi put, nosili su svoje zahvale, preporuke, nakane i zamolbe put svetišta u Mariji Bistrici. Ljepota zajedništva i briga jednih za druge liječila je žuljeve, a bolne i umorne noge činila snažnima i ustrajnima. Nakon odmora u Soblincu slijedio je put prema brežuljcima Kašine i Laza. Umorni, ali radosni hodočasnici su stigli u bistričko svetište rano poslijepodne, premda su vjernici nastavili pristizati još dugo nakon toga. Uslijedila je zajednička ulazna procesija kojom su hodočasnici pješaci ophodom oko oltara uz pjesmu pozdravili Majku Božju Bistričku.
Vrijeme do središnjeg euharistijskog slavlja hodočasnici su ispunili pristupajući sakramentu ispovijedi, odmarajući i okrepljujući tijelo ili pak moleći Križni put uspinjući se na Kalvariju.

U zajedništvu s pristiglim svećenicima večernju misu predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Održano 32. Velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj2023 2

„Hodočastili ste, a to znači hodom častili, žrtvu činili, molitvu prikazali, i korake, i znoj i žulj, pjesmu i zajedništvo s istom nakanom i prema istom cilju. Zašto? Hodom se časti, da bi se moglo kroz život časnije hoditi, jasniji cilj imati, zajedništvo sačuvati, zahvalnost gajiti radi prepoznatih darova Božjih. Hodočašće je zapravo vježbanje života!”, istaknuo je pozdravljajući vjernike hodočasnike koji su ispunili svetište crkve na otvorenom biskup Rogić.

Govoreći o današnjoj obitelji koja je ranjena ritmom života i nedostatkom vremena koje bismo posvetili jedni drugima, biskup je u propovijedi naglasio da je obitelj najvažnija sastavnica života. Bog je čovjeka uključio u stvaranje života stvorivši čovjeka kao muško i žensko. Dijete je dar od Boga, dar koji se ni sa čime ne da usporediti. „Sjetimo se ‘hrvatska kršćanska obitelj dnevno moli i nedjeljom ide na svetu misu’, zavjet naših starih koji i danas vrijedi ako ga usvojimo i mlađima prenesemo. Kad bi se na ovo nadovezao zavjet da svaka kršćanska obitelj jednom godišnje hodočasti u neko Marijino svetište i ondje obnovi svoj zavjet ljubavi i vjernosti, poslušnosti i zajedništva, sloge i jedinstva“, rekao je biskup Rogić zaključivši homiliju molitvom: „Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata.“

Nakon euharistije hodočasnici su, predvođeni biskupom i svećenicima, bogoslovima, ministrantima i vjernicima u narodnim nošnjama, u procesiji s ophodom oko oltara zahvalili Mariji i za ovo hodočašće.

I ove su se godine u organizaciju hodočašća uključili dobrovoljci – redari. Iako je bio veliki posao osigurati vjernike, posebice duž autoceste, službenici policije, Hrvatskih cesta i autocesta, odradili su to s poštovanjem. Posebnu brigu i ljubav u ovo hodočašće uložili su vjernici zaduženi za medicinsku skrb, saniranje žuljeva i drugih ozljeda, kao i djelatnici Hitne službe, Saniteta i velikogoričke taksi i vatrogasne službe koji su neumorno hodočasnike opskrbljivali vodom i bili im sigurnost na putu.

Prije 32 godinu, 3. rujna 1991., mons. Josip Frkin, tadašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će pješice hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.