Ludbreg Sveta Nedjelja 03092023 2

Više desetaka tisuća vjernika ispunilo je prostor na otvorenom Zavjetne kapele Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu na središnjem misnom slavlju ludbreške Svete nedjelje koje je predslavio krčki biskup Ivica Petanjak, uz suslavlje zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, biskupa varaždinskog Bože Radoša, sisačkog Vlade Košića, bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka, pomoćnih biskupa zagrebačkih Mije Gorskog i Ivana Šaška, te umirovljenog biskupa Josipa Mrzljaka. Na svetoj misi koncelebrirali su, uz ludbreške župnike Kristijana Stojka i Petra Mlakara, tridesetak drugih svećenika.

Prije misnog slavlja, uime Hrvatskog sabora, okupljene je pozdravio potpredsjednik Sabora Željko Reiner istaknuvši duboku i iskrenu vjeru kako Hrvatski narod ima snage za prevladavanje svih izazova i objektivnih teškoća s kojima se suočava, naših strahova, slabosti i razlika.

Okupljenima se prije početka svete mise obratio i domaćin, varaždinski biskup Bože Radoš koje je pozdravio biskupe, svećenike, predstavnike Hrvatskog sabora, državnih i lokalnih vlasti, svećenike, redovnike i redovnice, župljane ludbreške župe te sve hodočasnike koji su se okupili u Ludbregu, ali i one koji sudjeluju u svetoj misi putem medija, napose stare i bolesne. Upućujući ove pozdrave biskup Radoš je rekao kako vjernike u ovo Svetište dovodi zahvalnost za sva primljena dobročinstva, ali i molitve koje ovdje upućuju Gospodinu za sebe, svoje najbliže, Crkvu i domovinu.

Biskup Petanjak je u svojoj homiliji govoreći u ludbreškom euharistijskom čudu spomenuo kako pitanje svećenikove sumnje u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistijskim prilikama ne treba promatrati samo kao manjak vjere nego i kao iskreno i duboko traženje.

„Osjećam i uvjeren sam da taj svećenik nije automatski „odrađivao“ svete mise, nije ih slavio bez vjere nego je u svaku tu svetu misu unosio sebe. Unosio je svoju vjeru koja nije bila savršena, ali je bila njegova vjera, vjera koja traga, traži objašnjenja, koja želi doći do istine, koja želi imati neku sigurnost da je na pravome putu i koja će biti njemu čvrsti oslonac kroz život. Vjerujem da je taj svećenik htio biti pravi svećenik i zato je bio tražitelj istine, a Isus Krist je nagradio to iskreno traženje ovim čudesnim znakom svoje Krvi“, kazao je biskup Petanjak.

Prema biskupovim riječima, način na koji je pohranio i čuvao relikviju Predragocjene Krvi Kristove kao najveće dragocjenosti svojeg života, sve do trenutka smrti, također otkriva da je riječ o dobrom svećeniku.
Osvrnuo se biskup i na neke situacije današnjice kada ljudi dožive u svom životu veliku Božju milost i obraćenje, ali taj Božji dar zloupotrijebe prepoznavši u svojem svjedočenju priliku za popularnost, reklamu, zaradu. Zapitao se biskup Petanjak o tim ljudima: „Jesu li se stvarno obratili i hoće li im njihovo obraćenje biti na spasenje ili na propast?“

U nastavku je propovjednik potaknuo sve koji su danas došli u Ludbreg štujući Krv Kristovu da se odvaže na hod, proces obraćenja tako što će od ove svete euharistije pa do svake druge koju budu slavili i u kojoj budu sudjelovali, da u svaku svetu euharistiju unesu što više sebe, svoga ja, svoga života, svojih pitanja i traženja, svojih radosti i žalosti, svojih sumnji i nadanja, molitava i zahvala.

„Ne bojte se pitati Isusa, ne bojte mu se reći vaše sumnje i vaša neslaganja, vaše muke i vaše slabosti i grijehe. Isusu sve smijete reći. Sve ga možete pitati. Ne morate se odmah s njime složiti. Možete mu i prigovarati. Samo jedno nemojte nikada napraviti: nemojte nikada od njega otići i nemojte mu leđa okrenuti“, ohrabrio je okupljene biskup Petanjak.

Ludbreg Sveta Nedjelja 03092023 48

Nadalje biskup je tumačio naviješteni evanđeoski ulomak govoreći o tome kako su i apostoli koji su tri godine proveli s Isusom teško razumjeli smisao njegove patnje i smrti, smisao križa. Ali za svoje učenike Isus traži isto; da uzmu svoj križ i pođu za njim. Isusovi učenici pozvani su živjeti i dati život za druge, po uzoru na svog Učitelja. Križ je ponuda, Isus govori „Ako hoćeš“, pojasnio je biskup Petanjak te rekao: „Uzeti svoj križ, znači uzeti svoj život odgovorno, svjesno, slobodno i omogućiti da tvoj život postane ugodno prebivalište za drugoga. Odričem se sebe, da u sebi nađem mjesta za tebe i prihvaćam svoj život, jer taj moj život je moj križ, i uzimam ga kao dragocjenost koja daje smisao cijelom mom životu. Jer ni Isus Krist nije svoju svemogućnost pokazao ni onda kad je vodu u vino pretvorio, ni kad je kruh umnožio, ni kad je oluju na moru stišao, ni kad je mrtve iz groba dizao, nego kad je na križu visio.“

Govor o Kristovoj žrtvi križa propovjednik je povezao s euharistijom: gozbom života, ljubavi, žrtvom Kristova života za druge.

„Euharistija je gozba ljubavi, pobjeda života nad smrću i nad grijehom, zato mora biti lijepa, svečana, raspjevana, dotjerana, ali nemojte zaboraviti da je euharistija i žrtva. Nama je lijepo zato što je jedan za nas na križu visio. I ta ljepota i to spasenje koje nam je darovano njega je koštalo života“, poručio je biskup Petanjak.

„U crkvu se ne ide da se uživa, u crkvu se ide da se nauči živjeti, da se nauči svoj križ života nositi. Euharistija je žrtva i ta žrtva je ostavila tragove na tijelu Isusa Krista i kao uskrsnuli on zauvijek nosi ožiljke razapinjanja", istaknuo je nadalje biskup te poručio da svi oni koji se žele udati ili oženiti, odnosno svi oni koji žele izabrati svećenički i redovnički život, neka se ne žene i ne udaju, neka ne idu u svećeništvo i redovništvo, ako nisu spremni biti razapeti, rekao je.

„Nema te ljubavi koja ne krvari, nema te ljubavi koja ne razapinje, nema te ljubavi koja ne ostavlja ožiljke. Samo razapeta ljubav je prava ljubav, samo tamo gdje si spreman umrijeti da drugi živi, tu će biti dobro i njemu i tebi. Bez toga nemojte kretati ni u što. Bit će manje rastava braka, bit će boljih i svetijih svećenika, redovnika i redovnica. Idite, kopajte, radite nešto, kajte se za svoje grijehe, ali nemojte ulaziti u nešto gdje ćete biti sablazan svijetu“, poručio je biskup Petanjak.

„Ako niste spremni trpjeti, ako niste spremni svoj križ, a to je svoj život uzeti, onda trebate još puno razmišljati“, završio je svoju propovijed krčki biskup.

Na završetku misnog slavlja okupljenim vjernicima obratio se župnik Kristijan Stojko istaknuvši, uz riječi zahvale, kako je upravo na današnji dan prije 30 godina postavljen kamen temeljac ove Zavjetne kapele čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine.

Ludbreg Sveta Nedjelja 03092023 35

Tekst i foto: Anita Treščec

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.