Naviještati Evanđelje u jednostavnosti života potpuno posvećenoga molitvi i služenju najslabijima; svjedočanstvo je prve domorotkinje Sjeverne Amerike proglašene svetom. O njoj je papa Franjo govorio na današnjoj općoj audijenciji, predstavljajući ju kao primjer apostolske revnosti i strpljivosti u teškoćama. „Strpljenje i srce otvoreno Isusu, recept je za dobar život“

Sveta Kateri Tekakwitha, rođena oko 1656. godine u državi New York, prva je sjevernoamerička domorotkinja koja je proglašena svetom. Papa Franjo ju je stavio u središte svoje kateheze na općoj audijenciji održanoj danas, 30. kolovoza, u dvorani Pavla Šestoga. Tema je njegovih kateheza i dalje apostolski žar i strast za naviještanjem evanđelja.

Vjera primljena u obitelji

Kateri je od svoje majke, koja je bila kršćanka, naučila moliti i slaviti Boga – rekao je Papa te primijetio da je i za mnoge od nas obitelj bila mjesto gdje smo prvi put bili prikazani Gospodinu:

"Evangelizacija često započinje tako: jednostavnim, malim gestama, kao što to čine roditelji koji pomažu svojoj djeci da nauče razgovarati s Bogom u molitvi i koji im govore o njegovoj velikoj i milosrdnoj ljubavi. Temelji vjere za Kateri, a često i za nas, postavljeni su na taj način. Dobila ju je od svoje majke na dijalektu, dijalektu vjere."

 

Velika ljubav prema križu

Kad je Kateri imala četiri godine njezin je narod pogodila teška epidemija velikih boginja. Umrli su joj i roditelji i mlađi brat, a samoj Kateri ostali su ožiljci na licu i problemi s vidom. Mnogo je patila zbog bolesti i gubitka obitelji, ali se također morala suočiti i s nerazumijevanjem, pa čak i prijetnjama smrću zbog krštenja. Sve je to dalo Kateri veliku ljubav prema križu, konačnom znaku Kristove ljubavi – rekao je Papa te istaknuo:

Svjedočenje evanđelja, naime, ne uključuje samo ono što je ugodno; moramo znati također nositi svoje svakodnevne križeve strpljivo, s pouzdanjem i nadom. Strpljenje, pred teškoćama, pred križevima: strpljivost je velika kršćanska vrlina. Tko nema strpljenja, nije dobar kršćanin. Strpljenje tolerancije: tolerirati teškoće i isto tako tolerirati druge, koji su katkada dosadni ili vam stvaraju teškoće... Život Kateri Tekakwithe nam pokazuje da je svaki izazov moguće prevladati ako otvorimo svoje srce Isusu.

vodeni ljiljan pixabay featured

Primjer služenja Bogu i bližnjemu

Nakon krštenja, Kateri se morala skloniti među Mohikance u isusovačku misiju u blizini grada Montreala. Tamo je svakog jutra sudjelovala na misi, posvećivala vrijeme klanjanju pred Presvetim, molila krunicu i živjela pokorničkim životom. Svi su bili zadivljeni njezinim ponašanjem koje je očitovalo njezinu ljubav prema Bogu. No ta se mlada žena bavila i poučavanjem djece te brigom o bolesnima i starijim osobama.

(Kateri) dala je primjer poniznog služenja Bogu i bližnjemu s ljubavlju. Vjera se uvijek izražava u služenju. Vjera nije za šminkanje sebe, svoje duše: ne; nego za služenje.

Nepodijeljeno srce u posvećivanju Bogu i bližnjemu

Iako su je poticali na udaju, Kateri je odlučila potpuno posvetiti svoj život Kristu te se 1679. godine zavjetovala na trajno djevičanstvo. Ta odluka pokazuje još jedan vidik apostolske revnosti: potpuno predanje Gospodinu – primijetio je Papa te nastavio:

Naravno, nisu svi pozvani dati isti zavjet kao Kateri; ali, svaki je kršćanin pozvan svakodnevno se, nepodijeljena srca, zauzimati u pozivu i poslanju koje mu je Bog povjerio, služeći njemu i bližnjemu u duhu ljubavi.

Svakodnevna svetost

Katerin je život još jedno svjedočanstvo činjenice da apostolska revnost podrazumijeva i jedinstvo s Isusom, jačano molitvom i sakramentima, i želju za širenjem ljepote kršćanske poruke živeći vlastiti poziv – rekao je rimski biskup. Katerine su posljednje riječi vrlo lijepe. Prije nego što je umrla rekla je: 'Isuse, volim te'” – dodao je Papa te potaknuo:

Nemojmo zaboraviti: svatko je od nas pozvan na svetost, na svakodnevnu svetost, na svetost zajedničkoga kršćanskog života. Svatko od nas ima taj poziv: idemo naprijed tim putem. Gospodin nas neće iznevjeriti.

Trpljenje Ukrajine i put u Mongoliju

U pozdravu vjernicima talijanskoga jezika, papa Franjo se i danas spomenuo rata u Ukrajini. Ponovno izražavamo svoju blizinu i molitve za dragu i napaćenu Ukrajinu, tako iskušanu velikom patnjom – rekao je. Prije toga je vjernike španjolskoga govornog područja zamolio da ga prate u molitvi na njegovom skorom apostolskom putovanju tijekom kojega će, od 31. kolovoza do 4. rujna, posjetiti – kako je rekao – svoju braću i sestre u Mongoliji.

 



Tekst i video: Vatican News - am; aa

Foto: Pixabay

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.