W4A9637

U nedjelju, 27. kolovoza 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici središnje župno euharistijsko slavlje i krstio Rafaela, četvrto dijete Ivana Mikolića i supruge Darie. Na početku svete mise župnik fra Ivica Jagodić uputio je biskupu Antunu izraze dobrodošlice. Uvodeći u slavlje biskup je podsjetio kako je od velike vrućine veća radost koju želi podijeliti s obitelji Mikolić zbog rođenja i krštenja njihova četvrtog dijeta. Spomenuo je kako redovito dolazi krstiti peto i daljnje dijete u obitelji, ali je ovaj puta prihvatio krstiti i četvrto dijete jer mu je otac Ivan ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici, da bi na taj način podijelio radost i s katoličkom školskom obitelji Požeške biskupije i s vjernicima Župe sv. Roka u Virovitici. S poštovanjem i zahvalnošću pozdravio je roditelje malog Rafaela i okupljene župljane, podsjetivši da po ovom krštenju svi postajemo duhovno mlađi i bogatiji.

U homiliji biskup je rekao kako mu je nedavno dospjela u ruke knjiga koja je pod engleskim naslovom „Who is who in Croatia?“ tiskana u Hrvatskoj, a u kojoj autor po nekim svojim mjerilima opisuje „tko je tko u Hrvatskoj“, nabrajajući sportaše, političare, pjevače, one koje obično nazivamo „celebrity“ i još neke druge. Biskup je zapitao nazočne kada će oni doći na red u „Who is who in Croatia?“ kao i drugi vjernici u Hrvatskoj koji nastoje živjeti pripadnost Isusu Kristu u njegovoj Crkvi? Kazao je da je Isus na svoj način dao odgovor na to kad je – kako smo čuli u naviještenom evanđelju – svojim učenicima postavio pitanje kod Cezareje Filipove: „Što kažu ljudi, tko sam ja?“ Time nas je poučio da prije nego li postavimo pitanje tko smo mi, upitamo tko je Isus Krist za nas u Hrvatskoj, jer se u njemu razlučuje i odlučuje tko je svaki pojedini od nas i svi mi zajedno, upozorio je biskup. Naime, na Petrov odgovor: „Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga“, uslijedila je Isusova tvrdnja tko je Apostol: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima“. U spomenutom evanđeoskom prizoru u Cezareji Filipovoj ispunila se Izaijina proročka riječ iz prvog čitanja, gdje je prikazano kako je po Božjem nalogu smijenjenoga korumpiranog kraljevskog službenika Šibnu zamijenio novi upravitelj Elijakim, kojem je povjeren „ključ od kuće Davidove“, ustvrdio je biskup.

Poručio je sudionicima slavlja da je Isus Krist svakoga od njih u svetom krštenju proglasio tko su oni u Hrvatskoj, opunomoćio ih da budu njegova braća i sestre, Božji sinovi i kćeri, kojima je žrtvom svoje ljubavi na križu priskrbio tu ovlast te je u tom njihov pravi identitet. Kazao im je da su na pitanje tko je tko u Hrvatskoj oni već uzvratili Petrovim odgovorom, kad su se među ostalim prigodom posljednjeg popisa pučanstva očitovali kao vjernici katolici. Time su javno posvjedočili da njihov identitet nije u onom što oni mogu i znadu učiniti, istaknuo je biskup, nego ono što je u njima i po njima ostvario Isus Krist, kad ih je u krštenju prigrlio kao svoju braću i sestre, te ih snagom Duha Svetoga poimence ugradio u zajedništvo svoje Crkve na čelu s Petrom i njegovim nasljednicima, kojima je dao ovlast vezivanja i razvezivanja, otključavanja i zaključavanja, zajamčivši da snagom njegove uskrsne pobjede nad zlom i smrću „vrata paklena neće je nadvladati“. Pozvao je sudionike slavlja da si danas posvijeste kako oni nipošto nisu beznačajni u Hrvatskoj, te da probude ponos što pripadaju Isusu Kristu, što su njegovo veliko djelo po krsnoj milosti i životu u skladu s njome.

Kazao je da će Isus Krist i malog Rafaela u krštenju odjenuti u odjeću Sina Očeva, preporoditi ga u snazi svoje pobjedničke ljubavi s križa, i na taj način dodijeliti mu svoj status i mjesto u Hrvatskoj. Po svetom krštenju on će biti ugrađen u zajedništvo Isusove Crkve u konkretnoj virovitičkoj župi sv. Roka, u našoj Požeškoj biskupiji, ustvrdio je biskup. Poželio je da se sudionici slavlja ove ljetne, vruće i sparne nedjelje obnove u svježini vjere kojom prepoznaju tko su oni, i da kršćanski identitet žive radosno i zauzeto u našem društvu. Pozvao ih je da međusobnim praštanjem i milosrđem šire moć Isusova križa koju su u krstu i drugim sakramentima primili, da to čine ponajprije u braku i obitelji, svjedočeći da je Isus Krist prvi među njima. Zamolio je Boga da blagoslovi prve duhovne korake malog Rafaela, kako bi uz pomoć svojih roditelja i svih nas, rastao kao zajedničar Isusove Crkve i bilo prepoznatljivo čiji je on u Hrvatskoj i čija je ona po njemu.

Na kraju misnog slavlja biskup je s radošću i zahvalnošću čestitao roditeljima što je njihovo četvrto dijete krsno preporođeno i na taj način postalo član Crkve, ugrađeno u Isusov živi organizam. Čestitao je i svim župljanima na čelu sa župnikom, jer je po novo krštenom djetetu njihova župa postala duhovno bogatija. Župniku i drugoj braći franjevcima zahvalio je za sve što čine u virovitičkoj župi sv. Roka, čestitajući im svetkovinu njihova zaštitnika koju su nedavno proslavili. Izrazio je radost zbog ponovnih susreta idućih dana na marijanskim hodočašćima u Pleternici i Voćinu. Na članove obitelji Mikolić i sve sudionike slavlja zazvao je Božji blagoslov. Nakon svete mise biskup se u pastoralnoj dvorani susreo s članovima obitelji Mikolić, kumovima i drugom rodbinom, napose s njihovom brojnom djecom te uručio darove za novokrštenika i njegovu braću i sestre.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2025
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.