župnik petrinja web 1

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 27. kolovoza u bogoslužnom prostoru župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog upravitelja župe fra Antuna Radovanića. Koncelebrirao je i bivši župnik fra Mate Bašić koji je na početku okupljenima pročitao dekret o imenovanju.
U homiliji biskup je podsjetio kako će nova pastoralna godina u biskupiji, a time i u ovoj župi biti godina velike materijalne i duhovne obnove. Stavivši naglasak upravo na duhovnu obnovu biskup je poručio kako ona nije moguća bez duhovnika tj. svećenika koji vode ovaj Božji narod.

župnik petrinja web 2

„Svećenička služba u sebi ima službu upravljanja, službu pastira i posvećenja. Tako smo se i mi danas ovdje okupili, jer bez misnika ne bi bilo euharistije. Svećenik okuplja zajednicu, on je predvodi i to ne samo na svetim misama i obredima kroz crkvenu godinu, nego je predvodi u svakoj brizi za zajedničke potrebe. Tu su sakramenti, naš život s Bogom, sv. ispovijed, pričest… Sve to može pružiti samo svećenik. On je taj koji ne samo okuplja i propovijeda, tumači Sveto pismo, nego i hrani Božji narod sakramentima. Time i učvršćuje život vjernika da oni napreduju ne samo kao fizička već i kao duhovna bića. Zato ćemo, kako sam to na Mariji Bistrici najavio, ove godine imati po župama naše biskupije duhovne obnove, misije i brojne druge sadržaje kako bismo bili bliži Bogu“, rekao je biskup te najavio kako će velika briga i radost ove župe biti i gradnja crkve sv. Ivana Pavla II. koja uskoro treba započeti.

župnik petrinja web 3

Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je poručio kako ona govori o tome što znači biti u Crkvi apostol tj. onaj koji je poslan od Krista i odgovoran za Crkvu. „Isus je pitao svoje učenike što ljudi govore tko je on. Bilo mu je važno čuti mišljenje ljudi. Zato mu oni prenose kako neki govore da je Ivan Krstitelj, drugi da je prorok… Zatim pita i apostole: a vi, što vi kažete tko sam ja? Danas kada bismo mi to pitanje postavili medijima ili svijetu oko nas, ono bi izazvalo razne polemike. Međutim, važno je zapravo samo što mi koji smo pošli za Isusom govorimo o tome tko je on. Vrlo su lijepe riječi kojima je Petar u ime dvanaestorice odgovorio: Ti si Krist, Sin Boga živoga. To da je Isus iz Nazareta Krist, Spasitelj svijeta, onaj kojeg su očekivali i da je on Sin Božji i naš je odgovor danas i naša vjeroispovijest. Tada pak Isus govori Šimunu one važne riječi: Ti nisi više Šimun nego Petar, a to znači stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu i vrata je paklena neće nadvladati. Ta Crkva Božja i dan danas odolijeva svim protivštinama i nitko ju ne može uništiti. Ta stijena sam je Krist Gospodin, on je temelj na kojem i mi gradimo svoj život, a apostoli na čelu s Petrom ugaoni su kamenovi na kojima njegova Crkva počiva“, poručio je biskup čestitavši na kraju novom župniku na službi i zaželjevši mu u radu obilje Božjeg blagoslova.

župnik petrinja web 5

Nakon popričesne molitve okupljenoj zajednici predstavio se fra Antun izrazivši svoju radost što je u Petrinji i pozvavši sve na otvorenost i suradnju.
Predstavljanja novih župnika održana su danas i u drugim župama Sisačke biskupije. Tako je u župi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom novog upravitelja župe Hrvoja Zovka u službu uveo kancelar Janko Lulić. U župi sv. Jakova i sv. Jurja u Oborovu župnika Josipa Jerkovića u službu je uveo dekan Božo Pinjuh. U župi sv. Mihaela arkanđela u Prelošćici upravitelja župe Danka Bizjaka u službu je uveo arhiđakon Marko Karača, a u župi sv. Petra ap. u Veleševcu župnika Ivana Miškića u službu je uveo biskupski vikar Marko Cvitkušić. U župi sv. Antuna Pad. i BDM Kraljice mučenika u Lasinji upravitelja župe Silvia Eljugu u službu je uveo generalni vikar Ivica Mađer. Također, vjernicima župe sv. Katarine u Komarevu predstavio se novi župnik Zdravko Novak, a u lipnju o.g. biskup je uveo u službu i upravitelja župe Divuša, Gvozdansko i Zrin Darija Stankovića.

župnik petrinja web 6


Tekst: Stjepan Vego, predstojnik i glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.