Osamnaesti redoviti Generalni kapitul Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga - Zagreb održava se od 19. kolovoza do 2. rujna u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici. Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša prisustvovao je kapitulu u četvrtak 24. kolovoza te je predslavio svečano euharistijsko slavlje u prigodi izbora vrhovne poglavarice Družbe sestara milosrdnica.

U svojoj homiliji nadbiskup Kutleša istaknuo je kako su se sestre Milosrdnice "neizbrisivo utkale u povijest grada Zagreba, Zagrebačke nadbiskupije i njezinih institucija, Crkve u Hrvatskoj, a potom i puno šire". 

"Povijest velikih Redova i Družbi poznaje razdoblja u kojima prvotni žar njihovih članova oslabi, karizma se razvodni, dođe do neprepoznavanja ciljeva i elemenata koji ujedinjuju te do neprepoznatljivosti u odnosu na duh i dušu izvornog nadahnuća i žara. To je, rekli bismo, normalna faza u životu redovničkih zajednica. Ono što za vas ne bi smjelo biti normalno je: ne prihvatiti realnost, ne prepoznati što se od vas traži i prepustiti se malodušju koje nikoga ne može oduševiti za nasljedovanje", istaknuo je nadbiskup.


Nadalje, nadbiskup je naglasio važnost duhovnosti novih početaka koje nema bez poniznosti. Stoga je govorio o tri kreposti koje "sv. Vinko stavlja u središte duhovne obnove svojih sestara, a koje nam danas toliko nedostaju, bilo u društvu bilo u Crkvi".

Istaknuvši poniznost nadbiskup je rekao kako je sestrama poznat recept za poniznost sv. Vinka: "apsolutnom iskrenošću sebe smatrati vrijednima prijezira, radovati se što su drugima poznate naše mane i slabosti pa nas zbog toga preziru, u skrovitosti držati dobro što Bog čini po nama te ga pripisati njegovu milosrđu i zaslugama drugih". 

Zatim je mons. Kutleša spomenuo jednostavnost. "Otvorenost novome pretpostavlja jednostavnost, koja je također krepost koju vam je nalagao vaš utemeljitelj. Ona se za svetog Vinka sastoji u tome da sve što činimo ili govorimo nema u sebi nikakvo proturječje nego da bude čisto i jednostavno, bez dvosmislenosti", rekao je nadbiskup.

Kao treću krepost propovjednik je naglasio izgrađivanje zajedništva kroz svakodnevno pouzdanje u Gospodina te nastavio da "duhovnost novih početaka pretpostavlja usmjerenost samo i jedino na Isusa. Jedino tako je moguće autentično zajedništvo i međusobna ljubav. Isus je onaj kojemu treba prepustiti inicijativu kad se nađemo suočeni s vlastitim neuspjesima, umorom, rezignacijom. Usmjeriti svoj pogled samo k njemu znači iznova probuditi nadu, otisnuti se od obale gubitaka i bezvoljnosti, pasivnosti, razočarenja te zaploviti i baciti mreže kamo on kaže."

Na kraju svoje homilije nadbiskup Kutleša spomenuo je mučenike sv. Bartola i bl. Miroslava Bulešića čiji spomendan je slavljen te je istaknuo da "mučenik, znamo, nije onaj tko ne voli život, već netko tko život dariva upravo jer ga posjeduje u punini i jer zna odakle dolazi i kamo ide." 

Citirajući Jean-Pierra Renouarda nadbiskup je zaključio da „Jedino Duh Sveti daje nam snagu biti jednostavnima, poniznima, blagima, umrtvljenima i zanesenima. Da bismo tako živjeli treba, dakle, djelovati na taj način i moliti da to postignemo. U tom smislu, čovjek molitve sposoban je za sve“.


Tijekom kapitula izabrano je novo Vrhovno vijeće Družbe. Za novu vrhovnu poglavaricu izabrana je s. M. Jelena Ikić.
Za članice Vijeća izabrane su:
s. Marina Pintar, I. savjetnica i zamjenica
s. M. Stjepanka Pavić, II. savjetnica
s. M. Julijana Djaković, III. savjetnica
s. Katarina Nekić, IV. savjetnica.

Radio Marija

12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba
13:00 Živjeti s Marijom – tema: „Marijin dar svijetu“ – osvrt djelatnika Radio Marije Hrvatske na dvodnevni posjet Erbi, mjestu nastanka Radio Marije; ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.