U crkvi Ivana Krstitelja na Škurinjama, 20. kolovoza na svečanom misnom slavlju riječki nadbiskup Mate Uzinić uveo je u službu novog župnika Ivana Nikolića, dosadašnjeg župnika na Viškovu. Javnim ispovijedanjem Apostolskog vjerovanja, prisegom vjernosti pred riječkim nadbiskupom te potpisivanjem istih, u skladu s kanonima Zakonika kanonskog prava, novi je župnik preuzeo sve ovlasti i dužnosti za upravljanje ovom župom.

 1 scaled 3

Uzinić je u propovjedi, nadahnut evanđeoskim ulomkom, istaknuo da Kristovo poslanje povjereno učenicima ima univerzalni karakter – do kraja svijeta, krajnjih granica i do svih ljudskih egzistencija. „Vidimo Isusa u današnjem evanđelju da ne želi slušati. Čuje krik žene, njezina situacija je teška, beznadna, kći joj je teško bolesna. Ona traži pomoć, a On kao da ne čuje. Zašto se Isus ovako ponaša? Je li On jedan od onih koji ne žele slušati i zašto je ovako grub u razgovoru s ovom ženom? Neki bibličari smatraju da ovo treba staviti u kontekst Isusovog djelovanja, a On je djelovao isključivo u odnosu na pripadnike vlastitoga naroda, pripadnike vlastite vjerske skupine. No bibličari također smatraju da je Isus ovdje izveo svojevrsni performans, da je zapravo, On koji je bio poslan izgubljenim ovcama doma Izraelova, želio polako otvoriti perspektivu svojih učenika i za one koji ne pripadaju Izraelu. U tom kontekstu oni smatraju da grub razgovor s ovom ženom, nije razgovor s tom ženom nego je razgovor sa svojim učenicima govoreći njoj ono što oni misle, a oni misle da su pogani psi, da za njih nema mjesta u Božjem kraljevstvu. On im pokušava pomoći da otkriju kako su zapravo oni koji su izvan zajednice samo obični ljudi potrebni Božje ljubavi, Božje blizine. I što zapravo Isus želi? Želi polako otvoriti oči i srce svojih učenika da bi shvatili da nisu poslani samo svojima, nego da su poslani svima. Da je njihovo poslanje – poslanje do kraja svijeta, do krajnjih granica i do svih ljudskih egzistencija.“, kazao je Uzinić.

 4 scaled 1

Nadbiskup je u nastavku aktualizirao evanđeosku poruku na događaj uvođenja u službu novog župnika te je potaknuo župljane i njihovog župnika na osjetljivost za potrebe drugih pa i onih koji ne pripadaju župnoj zajednici i povrh svega, otvorenost za slušanje i uzajamnu suradnju kako bi, kao župna zajednica, došli do svih onih koji u svojim potrebama žele nešto reći i čiji se glas želi čuti.

 3 1 scaled 2

„Mi smo nekako skloni i na župničkoj razini stvoriti odnose, smatrati da smo tu poslani svojima i da smo međusobno naši. Ali Isus, kao i učenike u evanđeoskom ulomku, nas želi poslati i drugima. I danas vašeg župnika nakon 13 godina na Viškovu šalje vama, ali i vas šalje njemu. To je odnos koji je uzajaman. Imajte vremena jedni za druge, slušajte jedni druge. Samo zajedno možete rasti i nastaviti ono poslanje koje je Bog dao svojim učenicima, a to je poslanje da dođu do svih. Vaš župnik može doći samo do nekih. Ondje gdje on ne može, tu počinjete vi.“, istaknuo je Uzinić.

 2 1 scaled 2

Novom župniku u ime župljana obratio se član Župnog ekonomskog vijeća, Zdenko Badurina Dudić izrazivši mu dobrodošlicu i želju za zajedničkim župnim sinodalnim hodom koji je ovom prigodom započeo. „Uz Vašu pomoć i međusobnu suradnju i mi želimo zajedno s Vama, poput Ivana Krstitelja, rasti u herojskom vršenju kršćanskih kreposti i biti oaza kršćanske ljubavi. Danas počinje naš zajednički sinodalni hod s Gospodinom. Želimo imati svjetla i jakosti Duha Svetoga da dragocjeni biser Kraljevstva Božjega umijemo staviti na prvo mjesto te biti plodna i otvorena zemlja Božjoj riječi.“, istaknuo je župljanin.

Nakon misnoga slavlja održan je prigodni agape u prostorijama župnog doma koji je ujedno bio i prilika za međusobno upoznavanje i zbližavanje župljana i njihovog novog župnika.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

09:15 Glazba
09:30 Prigodna emisija - tema: Josip Botteri Dini - 60 godina stvaralaštva; gost: Josip Botteri Dini, hrvatski slikar; ur. i vod.: Petra Ćurlin
10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.