DSC01320

U nedjelju, 20. kolovoza 2023., sukladno crkvenim propisima, požeški biskup Antun Škvorčević uveo je Josipa Marića u službu župnika Župe Rođenja BDM u Kutjevu. Pozdravljajući okupljene vjernike u župnoj crkvi, biskup Antun je izrazio radost što može zajedno s njima u ovoj marijanskoj hodočasničkoj crkvi u Kutjevu biti dionik uzdizanja hvale Bogu. Istaknuo je kako želi najprije zahvaliti dosadašnjem župniku Ivanu Štivičiću za njegovo služenje u Kutjevačkoj Župi. Novom župniku Mariću uputio je pozdrav, potaknuvši ga da odvažno vrši župničku službu, jer nije došao po svom vlastitom poslu, nego po poslanju Crkve kako bi naviještao evanđelje i slavio otajstva s povjerenim mu Božjim narodom. Potom je tajnik Matej Siluković pročitao dekret o njegovu župničkom imenovanju i kratko prikazao životni put da bi zatim novi župnik Marić ispovjedio vjeru Crkve, a biskup proglasio da on ovim činom dobiva sve ovlasti za vršenje svoje službe.

Podsjećajući na sinoćnju nogometnu utakmicu u Ateni, kao i na Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti, biskup je u homiliji kazao kako mu je zanimljiva disciplina u kojoj atletičari preskaču letvicu koja se postupno podiže na što višu visinu kako bi se na taj način došlo do pobjednika. Ustvrdio je kako nije danas došao u Kutjevo držati govor o sportu nego da mu to služi kao uvod u razumijevanje onoga što je Isus u današnjem evanđelju učinio. Podsjetio je da smo prošlih nedjelja čuli kako je Isus umnožio kruh i ribice te nahranio mnoštvo, koje je potom otpustio, učenike poslao neka idu lađicom na more dok je on otišao u osamu moliti. Nakon bure u kojoj Isus spašava učenike, evanđelist bilježi da je on otišao u krajeve Tirske i Sidonske, današnje područje Libanona, istaknuvši kako su to u ono doba bili poganski krajevi. Spomenuo je da evanđelist opisuje susret Isusa i žene Kanaanke, koja mu se obraća nazivajući ga Sinom Davidovim i moleći ga da joj se smiluje i ozdravi njezinu opsjednutu kćerku. No, Isus je na njezinu molbu odgovorio šutnjom, što bi se na prvi pogled moglo protumačiti njegovom bezosjećajnošću za ženinu nevolju, ustvrdio je biskup. Međutim, žena se nije obeshrabrila nego je još snažnije upućivala svoju molbu, te apostoli pozivaju Isusa da joj udovolji kako ne bi svojom vikom za njima stvarala neugodno stanje. Navedeni apostolski intervent prividno potvrđuje svojevrsnu Isusovu tvrdoću prema Kanaanki, a još više Isusov odgovor da je poslan k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Žena se nije dala smesti te je jednakom upornošću molila Isusa: »Gospodine, pomozi mi«, na što ponovno dobiva tvrd Isusov odgovor: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« Biskup je rekao kako su se u ono doba pogani uspoređivali sa psima, ali se žena Kanaanka nije pokolebala u svom nastupu, kazavši Isusu: Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!«. Nakon što je žena po četvrti puta ustrajala u svojoj molbi, Isus joj odgovara riječima: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« Biskup je protumačio kako je Isus, ne uslišavajući ženu otprve, podizao ljestvicu koju je ona trebala nadvladati da bi je doveo da tako poraste njezina vjera, te ne ozdravi samo njezina kćer, nego mu ona sama povjeri svoju vlastitu sudbinu, te s njime postane pobjednica života. Isus je na kraju pohvaljuje: »Ženo, velika je vjera tvoja!«. Time je Isus istovremeno potvrdio kako spasenje koje je on donio obuhvaća ne samo Židove, nego i pogane, te ima univerzalno značenje, što najavljuje prorok Izaija u današnjem prvom čitanju, a tumači apostol Pavao u drugom čitanju, kad govori o obraćenju i samih Židova.

Biskup je spomenuo kako počesto kad molimo za nešto budemo nerijetko nesretni ako se to ne ostvari. Međutim, Bog uslišava i onda kad nas ne uslišava na naš način. On nas, poput žene Kanaanke, želi dovesti do svoga najvišeg dara, do spasenja, te nam neuslišanjem naših malih molbi potiče vjeru da od njega iščekujemo najviše moguće, te se na nama ostvari njegova najveća pobjeda. Kazao je kako je to malo drugačiji postupak nego li ljestvica koja se podiže atletičarima da bi ostvarili pojedine sportske uspjehe.

DSC01301

Još je biskup istaknuo kako nas je Isus u evanđelju podsjetio da u našem životu nema ničega važnijega nego li je vjera. Kazao je sudionicima slavlja neka se ispitaju što oni smatraju najvažnijim, te da na primjeru žene Kanaanke uvide kako je vjera najdragocjenije stanje našeg postojanja. Ona je uronjenost našega duha u Božji svijet, cjelovito predanje Bogu života, svojih muka i umiranja da bi postali jedno s njime te u Isusu Kristu bili pobjednici i nad samom smrću. Istaknuo je kako je zadaća novog župnika naviještati navedenu Božju istinu o čovjeku, ne podilazeći ljude, nego svjedočeći im onu njezinu mjeru koju nam je Bog objavio u Isusu Kristu. Kazao je kako je župnik pozvan dizati ljestvicu po kojoj raste vjera, kao što je to Isus učinio u evanđelju sa ženom Kanaankom, i tako služio dušama, napose u slavlju svetih sakramenata i molitvi. Okupljenim vjernicima poželio je da s takvim raspoloženjem prime svoga novog župnika. Zamolio je Isusovu Majku, koja se u Kutjevu posebno časti, da zajedno s njima moli za veliko evangelizacijsko dobro u ovoj Župi.

Na svršetku misnog slavlja novoimenovani župnik Josip Marić uputio je riječ zahvale Bogu i biskupu Antunu za službu koju započinje. Pozdravio je nazočne župljane, predstavivši im pastoralne programe za iduće dane. Biskup se na kraju nadovezao na župnikove riječi, kazavši kako ovo nije neka izborna kampanja pa župnikove riječi ne treba shvaćati kao svojevrsni politički program, jer je naš program jedino Isus Krist. Potaknuo je vjernike da surađuju s novim župnikom, sudjeluju u životu župe, podupiru jedni druge u vjeri i pripadnosti Isusu Kristu. Poželjevši da bude blagoslovljen prvi korak novog župnika i sve ono što će župljani kutjevačke župe zajedno s njime ostvarivati, biskup je izrazio zahvalnost, napose obiteljima koje su sa svojom djecom sudjelovale na svetoj misi.

Iste nedjelje, 20. kolovoza 2023. prepošt požeškoga Stolnog kaptola Ivica Žuljević uveo je Dejana Ilića u službu župnika Župe sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru, kanonik Josip Krpeljević uveo je Žarka Turuka u službu župnika Župe Duha Svetog u Đulovcu, a kanonik Mario Sanić uveo je u službu župnika Ivana Štivičića u Župi Uznesenja BDM u Novoj Bukovici.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.