2308 Don Slavko 60 nasl 1024x576

Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije don Slavko Grubišić proslavio je u subotu 19. kolovoza s dubrovačkim vjernicima i svećenicima u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku dijamantni jubilej – 60 godina misništva. Na misi je propovijedao dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a Mješoviti katedralni zbor je animirao liturgijsko pjevanje.

„Okupili smo se da Bogu kažemo hvala, a don Slavku čestitamo i molimo s njima i za njega da ga podrži, blagoslovi i sačuva u svojoj ljubavi“, kazao je u propovijedi biskup Glasnović te podsjetio na životni put slavljenika.

Identitet je ono što nas određuje, nastavio je biskup i dodao kako je ono što određuje slavljenika protkano bar s tri sastavnice: onim što je naslijedio – iz obitelji, onim što ga je uvjetovalo – a to je vrijeme u kojem je živio te onim što je sam odabrao – biti svećenik.

Podsjećajući na neke trenutke don Slavkovog života biskup je spomenuo kako je rođen 1938. godine u Drinovcima, školovao se u rodnom mjestu, zatim u Ljubuškom i Dubrovniku, teologiju studirao u Zagrebu, a za svećenika je bio zaređen 1963. godine u Dubrovniku. Govorio je i o njegovim svećeničkim službama od kojih je svakako najupečatljivije da je cijeli svoj svećenički vijek kapelan u Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi u Dubrovniku. Više od tri desetljeća bio je župni vikar u katedralnoj župi, a uz to i rektor manjih povijesnih gradskih crkava, kateheta u gradu, v.d. rektora zborne zborne crkve sv. Vlaha, pomagao je u župama na Lopudu, u Mlinima i Cavtatu. Osamnaest godina bio je župnik na Šipanu nakon čega je 2018. godine pošao u mirovinu, ali i dalje aktivno pomaže koliko može. Živeći cijeli život u Gradu postao je jedno od njegovih prepoznatljivih lica.

Propovijed je biskup zaključio molitvom koju je don Slavka naučila još njegova baka i koju on moli svake večeri, a koja počinje riječima: „Idem leći, Boga reći…“.

Obraćajući se okupljenim vjernicima slavljenik Grubišić je napomenuo kako je prošlog mjeseca ovaj jubilej proslavio u svom rodnom mjestu, no katedralni župnik don Marin Lučić zamolio ga je da također u katedrali proslavi svoj jubilej jer je cijeli život vezan uz nju.

Zahvalio je Bogu koji ga je izabrao za svoga svećenika i što mu je darovao da šezdeset godina živi svoje svećeništvo kao i Majci Božjoj koja ga je kroz čitav život pratila i bila mu je druga majka. Izrazio je zahvalnost i biskupu Roku koji je propovijedao na ovoj misi kao i svim ostalim biskupima koji su ga pratili kroz svećenički život, zatim svećenicima posebice onima koji su s njim ređeni ali su sad nažalost svi pokojni, odgojiteljima isusovcima koji su ih učili ljubavi prema Bogu, svakom čovjeku i domovini te svima koji su došli s njim podijeliti radost ovog slavlja. Osobito je zahvalio osobama iz doma Domus Christi koji su došli na ovu misu s ravnateljicom Mirjanom Vujnović te je dodao kako je u njima kao mlad svećenik gledao svog oca i svoju majku, a sada, kad je i on sijed kao što su i oni sijedi, gleda u njima svoju braću i sestre. Prigodom 60 godišnjice misništva svećenik Grubišić je više puta istaknuo kako je lijepo biti svećenik i kako je sretan zbog toga što je svećenik.

Na misi je koncelebrirao i p. Jerko Šimić, isusovac koji je ove godine proslavio svoj zlatni svećenički jubilej.

U riječima zahvale katedralni župnik Lučić je istaknuo kako don Slavko radosno živi svoje svećeništvo i tako slavi svetu misu, čime je primjer mladim svećenicima kao autentični svjedok koji radosno i ustrajno slavi Krista. Uime vjerničke zajednice slavljeniku je uručen prigodna dar, a druženje je nastavljeno u Pinakoteci.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.