P1019323 1 2048x1536

Družba Kćeri Milosrđa TSR sv. Frane Provincije Krista Kralja darovala je Zadarskoj nadbiskupiji, uručenjem zadarskom nadbiskupu Milanu Zgrabliću, relikviju bl. Marije od Propetog Isusa Petković za kapelu u Nadbiskupskom domu u Zadru. Relikviju je mons. Zgrabliću predalas. Mirjam Gadža, provincijska predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa u petak, 18. kolovoza u kapeli zadarskog nadbiskupa u Nadbiskupskom domu u Zadru.

„Zahvaljujem Ocu nadbiskupu što je pokazao interes i želju da u kapelici u Nadbiskupskom domu, osim slike bl. Marije od Propetog Petković, ima i njene moći. Sa zadovoljstvom sam donijela moći naše blaženice i predala ih u ime Provincije. Vjerujem da će njen moćni zagovor bdjeti nad narodom u Zadarskoj nadbiskupiji kao što bdije nad cijelim hrvatskim narodom. Na izraženu želju Oca nadbiskupa da u kapelici budu moći bl. Marije Petković, predajem ih i želim da zagovor hrvatske blaženice prati nadbiskupa, Zadarsku nadbiskupiju i dragi hrvatski narod“ rekla je provincijalka Gadža u prigodi predaje relikvije.

„Pri zadnjem susretu s nadbiskupom, Otac nadbiskup izrazio je želju imati tu relikviju, pokazavši mi kapelicu u Nadbiskupskom domu i prekrasan triptih na kojem je i naša Majka utemeljiteljica našla mjesto u biskupskoj kapeli. To je za nas izuzetno važno. Na to smo ponosni i sretni smo zbog toga, jer dosta radimo na tome da promičemo njen kult, poznavanje njenog života i djela među hrvatskim narodom. Tim više što smo mi kao Družba od sâmih početaka vezani za Zadarsku nadbiskupiju jer je biskup Josip Marčelić, porijeklom iz Preka, u počecima vodio i pratio bl. Mariju Petković kad je osnovala Družbu. Zahvaljujući biskupu Marčeliću, Petković je osnažena Duhom Svetim koji je djelovao osobito preko biskupa Marčelića u stvaranju i osnivanju naše Družbe“ rekla je provincijalka Gadža. Istaknula je i da mnoge župe žele imati relikviju bl. Petković. Družba se trudi dati njenu relikviju svima koji iz vjere, potrebe i želje to zamole, kako bi se promicalo poznavanje života bl. Marije među narodom.

S. Mirjam izrazila je zadovoljstvo što se predaja relikvije događa u 2023. godini kad Družba Kćeri Milosrđa obilježava više obljetnica: 20 godina od proglašenja Marije Petković blaženom u Dubrovniku, 25 godina od prijenosa njenih posmrtnih ostataka iz Središnje kuće u Rimu u Hrvatsku, u kuću Maticu u Blato, 100 godina prvih konstitucija koje je odobrio biskup Marčelić u ožujku 1923. godine i 95 godina od smrti biskupa Marčelića.

„Tako da je ova predaja relikvije zaista providonosna. To nismo planirali, ali, kako je Bog uvijek bio snažno prisutan u životu bl. Marije Petković, ona je jako vjerovala u Providnost i sve prepuštala Providnosti, tako je Providnost bila na djelu i u daru njene relikvije kapeli nadbiskupa. Providnost nastavlja djelovati, a na nama je da se otvorimo, da dopustimo da nas Providnost vodi i oblikuje kako je oblikovala život i djelo bl. Marije“ poručila je provincijalka Gadža.

U kapeli zadarskog nadbiskupa, u staklenom dijelu u dnu oltara, nalaze se još relikvije sv. Ivana Pavla II. i bl. Miroslava Bulešića. Do relikvije sv. Ivana Pavla II. položena je relikvija bl. Marije Petković, utemeljiteljice prve hrvatske autohtone redovničke družbe.

„Radujemo se što imamo relikviju bl. Marije Petković, to je vrijednost. Jako nam je drago da imamo i druge relikvije. Zahvaljujemo majci provincijalki što nam je darovala relikviju naše hrvatske blaženice. Crkva se uvijek okupljala oko svetih, najprije oko mučenika i na njihovim grobovima. Crkva je bila progonjena, euharistija se slavila na grobovima mučenika i u katakombama. Taj kult proširio se ne samo na mučenike, nego i na one koji su herojski živjeli svoju vjeru.

Od srca zahvaljujemo sestrama Kćeri Milosrđa za dar relikvije. Zahvaljujemo sestrama za sve što rade u Zadarskoj nadbiskupiji. Na ovaj ćemo način, kroz lik bl. Marije od Propetog Petković u kapelici, uz njenu sliku i relikviju, biti duhovno međusobno povezani u ljubavi prema Gospodinu, da nam bl. Marija Petković bude poticaj da služimo Gospodinu“ rekao je nadbiskup Zgrablić.

Na zidu kapele nadbiskupa na oltarnoj slici – triptihu koji je rad akademske umjetnice Petre Turković iz Rovinja, prikazano je šest Božjih ugodnika: dva sveca i četvero blaženika. Odozgor gledano, s lijeva na desno, u prvom redu su portreti sv. Leopolda Bogdana Mandića i sv. Ivana Pavla II., u srednjem redu su bl. Miroslav Bulešić i bl. Alojzije Stepinac, a u trećem redu bl. Marija od Propetog Petković i bl. Ivan Merz.

Između njihovih portreta u krugovima, u središtu oltarne slike prikazan je događaj iz Emausa, trenutak kad su učenici prepoznali Gospodina.

„Jedan učenik je zbunjen, a drugi je uronio u kontemplaciju. Krist polako iščezava s njihovih očiju. Učenici su Isusa prepoznali u lomljenju kruha. To je jedan od najstarijih opisa euharistije, kako na novi način susrećemo Krista uskrsloga u euharistiji. Isus je na taj način ostao prisutan s nama, nije nas napustio“ rekao je nadbiskup Zgrablić pojašnjavajući razloge takvog likovnog prikaza.

„Kad god slavimo Boga, ne slavi ga samo zemaljska Crkva, nego Boga slavi i nebeska Crkva, oni koji su stigli do cilja, u vječni život. To su sveci i blaženici“ rekao je mons. Zgrablić.

Odabirom tih šestero osoba za triptih u kapeli želi se predstaviti cijela Crkva u Hrvatskoj po njenim staležima. „Crkva je predstavljena najprije u simbolu sv. Ivana Pavla II. koji je toliko ljubio hrvatski narod, a 2023. je 30. godišnjica njegovog dolaska u Zadar i Hrvatsku. U Zadru je djelovao i sv. Leopold Bogdan Mandić. Prikazani su predstavnici različitih crkvenih stvarnosti: biskup – Stepinac, svećenik – Bulešić, predstavnica redovništva, Petković i vjernik laik, Merz.

Htjeli smo prikazati zajedništvo svih dijelova Crkve. Mi molimo za naš narod, slavimo euharistiju. Boga svi zajedno slavimo, družimo se i drago nam je što imamo tri relikvije od šest prikazanih svetaca i blaženika. Svetost i blaženstvo su usko povezani, jednako su sveti u dostojanstvu štovanja, na lokalnoj ili razini sveopće Crkve“ rekao je mons. Zgrablić.

Nakon polaganja relikvije, nadbiskup Zgrablić i provincijalka Gadža izmolili su molitvu bl. Mariji Petković. To je obrazac javne molitve koju puk moli njoj u čast i kada moli njen zagovor.

Provincijalka Gadža poželjela je nadbiskupu Zgrabliću puninu Božje milosti i radosti u njegovom služenju u povjerenoj Nadbiskupiji.

U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje 15 redovnica Kćeri Milosrđa u četiri zajednice: u Zadru, Ninu, Zemuniku i Ugljanu.

Uz relikviju, nadbiskupu je uručena i službena potvrda o. Paola Lombarda, postulatora kauze bl. Petković, napisana na latinskom, o autentičnosti relikvije hrvatske blaženice Marije Petković.

 

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica za nerođene
16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.