DSC 0071


„Gospa nas uči poniznosti i potrebi usmjerenosti prema onom što je bitno“, rekao je nadbiskup Mate Uzinić na svečanom večernjem slavlju Velike Gospe u Trsatskom svetištu. U toj usmjerenosti na bitno Marija pokazuje kako je na putu do uznesenja važan odnos prema Bogu i prema bližnjima. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako je kršćaninu bližnji „i onaj koji dijeli naše stavove, pripada istoj Crkvi, narodu, stranci, kao i onaj koji nije ‘naš’, koji drugačije misli, vjeruje, živi.“

Naveo je niz primjera osoba na marginama društva koje su često zanemarene, a to su osobe koja su u potrebi. Osobe s invaliditetom, starije osobe, nerođena djeca, žene izložene nasilju i pritiscima, naši susjedi i članovi obitelji u problemima, migranti na kolodvoru, Zemlja na kojoj živimo, mladi kojima treba pomoć u školovanju, ali i mladi kojima treba izlaz iz raznih ovisnosti i problema, čak i Bad Blue Boysi koji su zbog vlastite nepromišljenosti završili u grčkim zatvorima. U tom je kontekstu pozvao na pomirenje i molitvu.

Osvrnuo se i na zajedništvo vjernika u Riječkoj nadbiskupiji ističući kako šokantne objave o prijavama za zlostavljanju maloljetnika od strane svećenika ne mogu zasjeniti sve ono dobro što vjernici i svećenici nadbiskupije čine. „Kao riječka Crkva prošli smo i prolazimo određenu krizu zato što su neki svećenici iznevjerili svoju svećeničku službu, a s čim smo otvoreno i u više navrata upoznali cjelokupnu javnost odgovarajući otvoreno i iskreno na sva pitanja koja su nam bila postavljena. Ali ne možemo dozvoliti da zbog zlodjela pojedinaca Zmaj proguta i Ženu i Dijete i tako našu Crkvu onemogući u njezinom poslanju, odnosno da se nastavi s glasinama i poluistinama optuživati većinu svećenika koji vjerno i predano nastoje vršiti svoje poslanje usprkos svojim ljudskim slabostima koje svi mi imamo i koje ponizno pred Bogom i Crkvom trebamo uvijek ponovo priznavati. Želimo učiti iz svojih pogrešaka. I čuti sve one koji nam se žele obratiti s ljubavlju za istinu i dobro. Riječka Crkva, kojoj ne pripadamo samo mi svećenici nego i svi vi, vi posvećene osobe i vjernici, i u kojoj i za koju svi imamo odgovornost, želi doista biti sionodalna Crkva, a što znači da otvoreni nadahnućima Duha Svetoga i pozorni na znakove vremena, želimo živjeti svoje poslanje u ovom vremenu i za ljude ovoga prostora koji čini Riječku nadbiskupiju u zajedništvu, suradnji i suodgovornosti svih.“

Nadbiskup je stoga uputio poziv svima „koji smo dio ove Crkve da se ispunjeni Duhom Svetim koji nam je svima darovan u krštenju i potvrdi ne bojimo poput Marije krenuti ususret jedni drugima i svima kojima nas Bog bude poslao da im donesemo Isusa i radost evanđelja.“

 DSC 0122

Na kraju mise, kleknuvši pred slikom Gospe Trsatske izmolio je posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu. Mariji je uputio molitvu za obitelji, grad Rijeku, nadbiskupiju, Hrvatski narod i domovinu, Crkvu i svijet.

„Molimo te za našu međusobnu slogu kako bismo s povjerenjem u Boga i jednih u druge mogli nastaviti svoje poslanje. Molimo te i za sve one koje smo vršenjem svojih službi na bilo koji način povrijedili svojim djelima i nedjelima. I one kojima nisu pomogli zbog svoji propusta. Ne zaboravi Majko milosti i Gospe naša, ni one koji su se udaljili od Boga i Crkve, one koji su ravnodušni, razočarani. Zagrli Gospe svojom majčinskom blizinom i one koji više ne vjeruju ili nisu nikad vjerovali. Molimo i za one koji vjeruju drugačije od nas. I sjeti se u svojoj majčinskoj ljubavi svih onih koji su na različite načine potrebni Božjeg milosrđa i tvoje majčinske brige“, rekao je nadbiskup u molitvi Mariji.

Tisuće je hodočasnika od ranih jutarnjih sati na Veliku Gospu pohodilo Trsatsko svetište. Prva misa, i jedna od onih s najviše hodočasnika, slavljena je već u 6 sati. Uslijedile su mise svakih sat vremena do one u 10 sati koju je tradicionalno predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Na toj je misi sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković ministar Oleg Butković i zamjenica župana Marina Medarić. Jutarnji je raspored zaključen misom u 11.30. Predstavnici Grada rijeke sudjelovali su na večernjoj misi. Ove je godine Trsat posjetio najveći broj hodočasnika u posljednje tri godine, od vremena „korona pandemije“.

DSC 0094

Cijelu propovijed pogledajte klikom na poveznicu.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba
17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.