vladika stipic u ukrajini 2023 1

Od 8. do 13. kolovoza 2023., križevački vladika mons. Milan Stipić, u pratnji o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije, pohodio je Ukrajinu. Svrha pohoda vladike Stipića bila je unaprjeđenje humanitarne pomoći ratom pogođenih područja i župa što je bila glavna tema svih susreta s hijerarhijom, klerom i vjernicima Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Caritas Križevačke eparhije, najčešće u suradnji s humanitarnom udrugom ''Dobro dobrim – DoDo'' iz Hrvatske od početka rata u Ukrajini sustavno šalje karitativnu pomoć koja obuhvaća raseljene osobe, ranjenike, starije i bolesne te osobito ratnu siročad.

vladika stipic u ukrajini 2023 2

Prva dva dana boravka u Ukrajini, biskup Stipić je posjetio grad Hust u Zakarpatskoj oblasti gdje se susreo sa svećenicima Mukačevske eparhije i pohodio veliki izbjeglički centar u tom gradu. Na blagdan sv. mučenika Panteleona, vladika Milan je s domaćim svećenicima služio svečanu arhijerjesku liturgiju i propovijedao te predvodio svečani ophod. Nakon Husta, vladika Milan je posjetio grad Lavov i izbjeglički centar u obližnjem mjestu  Brjohovići gdje se susreo s izbjeglicama iz svih dijelova Ukrajine. U Lavovu je vladika služio sv. liturgiju u Grkokatoličkoj katedrali sv. Jura velemučenika i susreo se s pomoćnim lavovskim grkokatoličkim biskupom Volodimirom Krucom.

vladika stipic u ukrajini 2023 3

 

Nakon toga vladika Stipić je pohodio grad i eparhiju u Žovkvi gdje se susreo s tamošnjim biskupom Petrom Lozom i vodstvom Caritasa kao i hodočasničkog centra. Biskup Žovkve predstavio je vrlo napredan i učinkovit rad njihovog Caritasa. U svim susretima s ukrajinskim vladikama i svećenicima, uz teme humanitarne pomoći, razgovaralo se i o hodočasničkom turizmu te pastoralnoj skrbi mnogobrojnih ukrajinskih grkokatolika koji posjećuju prostor Hrvatske i BiH, osobito kao hodočasnici u Međugorje. Posljednja dva dana pohoda vladika Stipić je posjetio samostan otaca Bazilijanaca u Krehivu te bazilijanski samostan sv. Onufrija u Lavovu gdje je vladika služio svečanu liturgiju i propovijedao.

vladika stipic u ukrajini 2023 4

 

S monasima bazilijancima Križevačka eparhija ima povijesno dobre odnose te je čak poglavar glavnog bazilijanskog samostana u Lavovu nekoć bio Hrvat - Bazilije Božićković, kasnije i prvi križevački vladika (1719-1785). Nakon te liturgije biskup Milan se susreo s poglavarima bazilijanskog samostana i cijele provincije. Cjelokupan boravak vladike Stipića i ravnatelja Caritasa Krajačića u Ukrajini  organizirao je o. Kornelije Jaremak, ravnatelj Misijskog centra bazilijanskog reda.

vladika stipic u ukrajini 2023 5

Posljednji dan boravka u Ukrajini vladika Milan je pohodio katoličku bolnicu ''Andrej Šepticky''' gdje ga je ravnatelj upoznao sa stanjem zdravstvene skrbi u ratom pogođenoj Ukrajini gdje uslijed ratnih operacija i zaostalih mina dnevno i do 150 osoba ostane bez tjelesnih ekstremiteta kao trajni invalidi.

vladika stipic u ukrajini 2023 6

Vladika je pohodio i vojno groblje u Lavovu gdje je služio Panahidu – Molitveni spomen za sve poginule.

vladika stipic u ukrajini 2023 7

 

U Lavovu je biskup još pohodio i grkokatoličku bogosloviju sv. Duha gdje se susreo s poglavarima i bogoslovima koji su mu prezentirali svoj život i rad. Puhački orkestar ove lavovske bogoslovije, uz pomoć Križevačke eparhije i drugih hrvatskih biskupija, ovoga je ljeta pohodio Hrvatsku te u više hrvatskih gradova održao koncerte. Na koncu, u Lavovu se vladika Stipić susreo i s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve blaženim Svyatoslavom Shevchukom, velikim nadbiskupom kijevsko-galičkim.

vladika stipic u ukrajini 2023 8

Unatoč ratnim strahotama i teškom životu, vladika Stipić ostao je zadivljen pastoralnom aktivnošću i duhovnom životnošću grkokatoličkih župa, biskupa i crkvenih ustanova koje neumorno rade i olakšavaju težak život tamošnjih ljudi. Osobito je snažan rad s djecom i mladima s kojima se tijekom ljeta organiziraju ljetni kampovi s duhovnim i drugim sadržajima. Ukrajinski biskupi, svećenici, monasi i vjernici redom su izražavali svoju duboku zahvalnost Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Crkvi na velikoj pomoći i blizini koja im se pruža u ovim teškim, za Ukrajinu i ukrajinski narod, ratnim danima.

vladika stipic u ukrajini 2023 9


Tekst: o. Livio Marijan 

Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.