vg križevci web 2

Na svetkovinu Uznesenja ili po istočnom obredu Usnuća presvete Bogorodice ili Velike Gospe, u utorak 15. kolovoza 2023., vladika križevački Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju svetkovine prijepodne u istoimenoj župnoj crkvi u Pećnom na Žumberku, a navečer u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima. U župi Pećno, župna crkva Usnuća presvete Bogorodice, je najstarija grkokatolička crkva na Žumberku, koja se spominje još u 18. stoljeću, u vrijeme prvoga križevačkoga biskupa Bazlija Božičkovića te je jedna od najstarijih uskočkih grkokatoličkih crkava u nas. S vladikom Milan služili su pećanski župnik i ravnatelj Caritasa o. Nenad Krajačić, protojerej stavrofor o. Milan Vranešić, župnik Samobora i Stojdrage, protojerej stavrofor o. Željko Pajić, župnik Karlovca, monah o. Euzebij i đakon o. Livio Marijan, a pjevanje su predvodili pjevači Zbora mladih iz zagrebačke župe sv. Ćirila i Metoda. Na slavlju se okupilo mnoštvo vjernika sa svih strana te je kod crkve trajalo cjelodnevno zajedničko okupljanje. Na koncu liturgije, održan je trokratni ophod s čitanjem evanđeoskih ulomaka i blagoslovom naroda. U homiliji je vladika Milan izrazio svoju radost što se svake godine okupi veliki broj vjernika u toj drevnoj crkvi, unatoč tome što je župa uglavnom raseljena.

vg križevci web 3

Tumačeći poruku i teološki smisao blagdana, biskup Stipić je rekao: ''Ova župna crkva zrači božanskom energijom i svake godine okuplja toliko mnoštvo vjernika jer se na ovom mjestu, u ovoj svetinji stoljećima molilo, služilo svetu euharistiju i svete sakramente, a to nam govori da nas ne okuplja ovdje ljudska sila nego božanska, Božja milost, Božji Duh. Danas proslavljamo blagdan usnuća ili uznesenja presvete Bogorodice na nebo. U Evanđelju smo čuli Isusov susret s Martom i Marijom koji nam poručuje jednu vrlo bitnu stvar. Na koncu toga evanđeoskog događaja neka žena poviče iz mnoštva: Blago utrobi koja te nosila i prsa koja si sisao, a on joj je odgovorio: Još blaženiji koji riječ Božju slušaju i opslužuju. Dakle, nama i svakome Gospod Isus Krist daje mogućnost da budemo blaženi, još blaženiji od svetih, ako u životu slijedimo njegov primjer i živimo po njegovoj riječi. To je ključ svega kršćanskoga života. I mi smo se ovdje okupili slušati Isusa i što na on ima reći, poput one Marije koja je sjedila do njegovih nogu. Došli smo čuti što to trebamo učiniti i kako živjeti da nam bude bolje, jer čovjeku jedino može biti bolje kad živi po Božjoj riječi od koje ni jedne druge bolje nema. Napojimo se Isusove mudrosti i blagoslova da budemo bolji, a time i sretniji ljudi. Častimo i zazivajmo njegovu presvetu Majku koja ne samo da je Boga rodila, nego ga je i slušala i živjela po njegovoj volji te postala najblaženijom i najuzvišenijom od svih stvorenja'' poručio je vladika Milan.

vg križevci web 1

U Katedrali u Križevcima, uz vladiku Milana služili su katedralni župnik protojerej stavrofor o. Mihajlo Simunović i đakon o. Antonij Pajić, a pjevanje je predvodio protopsalt križevačke katedrale Ozren Bogdanović. Na kraju liturgije služen je Moleben Presvetoj Bogorodici, posebno bogoslužje koje se moli u marijanskim mjesecima i o marijanskim blagdanima.


Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.