MG 1970

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u četvrtak, 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Lovre predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković. Koncelebrirao je domaći župnik i dekan Josip Samaržija i desetak svećenika, a slavlju su nazočili i predstavnici civilne vlasti.

Prije mise održana je i svečana procesija kroz gradski park u kojoj su osim brojnih vjernika ovog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a i drugih javnih institucija.

U homiliji, govoreći o slavi našeg Gospodina Isusa Krista, preč. Pavlaković je poručio kako je Krist

najslavniji koji postoji na ovom našem svijetu. „On, sin Očev postao je čovjekom, da bi upravo svojom žrtvom na križu, svojom smrću pobijedio smrt i tako postao slavan. Ne samo da je On postao slavan, nego mnoštvo onih koji su mu povjerovali, koji su krenuli Njegovim putem i na tom istom putu položili, založili sebe kao On i na koncu, u Njemu, i oni postali slavni“.

MG 1790 min

Propovjednik je ustvrdio i kako je jedan od tih slavnih bio i mučenički umoren na današnji dan davne 258. godine, sv. Lovro. „Bio je mladac i iznenađujuće je od kuda mu tolika mudrost, a onda snaga opredjeljenja da on zna tko je Isus Krist i da Njemu – Isusu Kristu – može povjeriti svoju sudbinu; ne samo može, nego i treba povjeriti svoju sudbinu. I onda, u Isusovoj snazi svjedočiti tko smo mi baš polažući sebe, ulažući sebe do kraja, do smrti za Njega, za Isusa Krista. Započeo je na križu Isusovu i na grobu na kojem je On pobijedio smrt, započeo je jedan dinamizam umiranja ne da bi se nestalo, nego umiranje da bi se živjelo, umiranje da bi se pobijedilo. Dinamizam koji je pokrenuo Isus Krist i koji nije stao, zaustavio se do danas“.

MG 1825 min

U nastavku dodao je kako taj isti Isusov dinamizam s križa želi zapravo dohvatiti i zahvatiti i nas danas ovdje, u ovoj našoj hrvatskoj domovini u kojoj mnogi nastoje biti slavni tko zna na koje sve putove. „A vi ste se okupili ovdje danas oko Lovre i njegovog i našeg Gospodina Isusa da biste još jedanput obnovili samima sebi opredjeljenje i posvjedočili jedni drugima da vama, da nama jest Isus Krist uistinu naša nada i naš put. U ovom, potresom stradalom gradu, među nama su sigurno i oni koji nastoje karitativno djelovati prema najranjivijim žiteljima ovoga kraja. Vi ste ti koji snagu Isusova svjedočanstva želite očitovati u ovoj svakodnevici kada pristupate najslabijima – onima koji su u osami, siromaštvu, bolesti, bez krova nad glavom – pa onda prilazeći takvim ljudima svjedočite kako je naš Gospodin Isus baš putem slabosti, putem umiranja, putem nemoći postao pobjednikom i tako budite nadu, baš na tim rubovima hrvatskog društva; budite nadu da će i u njima pobijediti taj isti Gospodin i proslaviti se kao što se proslavio u tolikima“, zaključio je Pavlaković.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svima blagdan sv. Lovre i Dan Grada te pozvao sve okupljene da im sv. Lovro bude uzor u svakodnevnom življenju.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:50 Glazba
13:00 Živjeti s Marijom – tema: „Marijin dar svijetu“ – osvrt djelatnika Radio Marije Hrvatske na dvodnevni posjet Erbi, mjestu nastanka Radio Marije; ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić
13:45 Glazba
14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.