AI UI unsplash naslovna

Temu na koju će se papa Franjo osvrnuti u prigodi Svjetskoga dana mira, 1. siječnja 2024., danas je objavio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja: potreban je otvoreni dijalog o značenju tih novih tehnologija, obdarenih snažnim potencijalom i ambivalentnim učincima, kako bi njihova uporaba bila u svrhu zaštite zajedničkoga doma, a ne povod za stvaranje nejednakosti.

 

Napredak na području AI-a (umjetne inteligencije) ima sve dublji utjecaj na ljudske aktivnosti, na osobni i društveni život, politiku i gospodarstvo te će iz tog razloga tema poruke pape Franje za sljedeći Svjetski dan mira, 1. siječnja 2024., koju je najavio Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, imati naslov "Umjetna inteligencija i mir".


Odgovorno usmjeravati umjetnu inteligenciju

Papa Franjo – stoji u priopćenju dikasterija – potiče na otvoreni dijalog o značenju tih novih tehnologija, obdarenih snažnim potencijalom i ambivalentnim učincima, podsjećajući na potreban nadzor i djelovanje kako se u proizvodnji i uporabi takvih naprava ne bi proširila logika nasilja i diskriminacije, na štetu najslabijih i isključenih: nepravda i nejednakosti podupiru sukobe i antagonizme. Stoga je hitno potrebno usmjeriti poimanje i uporabu umjetne inteligencije na odgovoran način, kako bi bila u službi čovječanstva i zaštite našega zajedničkog doma, uz potrebu da se to etičko promišljanje proširi na područje obrazovanja i prava. Zaštita dostojanstva osobe i briga o bratstvu koje je doista otvoreno cijeloj ljudskoj obitelji, naime, prijeko su potrebni uvjeti kako bi tehnološki razvoj mogao pridonijeti promicanju pravednosti i mira u svijetu.


Zauzimanje Svete Stolice u „algoretici“

Sveta je Stolica uvijek bila pozorna na etičke posljedice uporabe umjetne inteligencije, uključujući u svoje promišljanje što je više moguće sudionika na znanstvenoj i tehnološkoj razini, kao i surađujući s drugim religijama. Papinska je akademija za život 10. siječnja potaknula proširenje dokumenta „Rimski poziv za etiku umjetne inteligencije“ (Rome Call for AI Ethics), koji su 2020. godine potpisale tvrtke poput Microsofta i IBM-a, na predstavnike židovstva i islama. Svrha je promicati „algoretiku“ jer, kako je podsjetio predsjednik akademije nadbiskup Vincenzo Paglia, te nove tehnologije mogu dovesti do golemoga razvoja, ali i do jednako goleme tragedije, jer mogu potisnuti čovjeka u neku vrstu diktature tehnike koja narušava sâmo čovječanstvo. I u tom se smislu Sveta Stolica stalno zauzima, također u velikim međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih naroda, u kojima se često ističu rizici i zloporabe korištenja umjetne inteligencije u naoružanju i u sukobima.


Godine 2024. obilježavanje LVII. svjetskoga dana mira

Godine 2024. bit će obilježen 57. svjetski dana mira, koji je 1967. ustanovio Pavao VI., te jedanaesti koji će slaviti papa Franjo. Prošle je godine tema bila "Nitko se ne može spasiti", o svijetu nakon pandemije bolesti COVID-19. Među temama koje su obrađivane u prošlosti bili su dijalog među generacijama, kultura skrbi, dobra politika i nenasilje, pozornost prema migrantima i izbjeglicama.


(Vatican News – ps)

Foto: Unsplash

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.