srebrna misa 03 2023 web 1

Zahvalan Kristu Velikom Svećeniku na svetom pozivu i daru svećeništva kojega je primio prije 25 godina, mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Rumi misnim slavljenim u crkvi Uzašašća Gospodinova u rodnim Jarugama, filijali Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima u nedjelju, 30. srpnja 2023. proslavio je srebrni svećenički jubilej.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, Drago Marković, domaći župnik pozdravio je biskupa koadjutora srijemskog Fabijana Svalinu, slavljenika jubilarca Josipa Ivešića, prisutne svećenike i redovnike, časne sestre Družbe milosrdnih sestara sv. Križa te mnoštvo sabranih domaćih i pridošlih vjernika iz župa i sredina u kojima je slavljenik do sada djelovao. Prisjećajući se pisanih riječi sluge Božjega o. Ante Gabrića koje je svojevremeno uputio svojoj rodnoj crkvi u Metkoviću… iz daleke Bengalije Tvoj zahvalni sin ljubi tvoje pragove svete i oltar ti sveti…. crkvo moga djetinjstva…, župnik je naglasio kako i slavljenik Josip uvijek rado dolazi u svoje Jaruge i među svoje sumještane pun ljubavi i zahvalnosti. „Dragi Josipe ti nam istina ne dolaziš iz daleke Bengalije, ali nam zato dolaziš iz dragog nam i bliskog Srijema gdje te je Boža providnost i potreba Crkve poslala za svećenika i misionara.“ Tim riječima pozvao je slavljenika da poljubi oltar u crkvi svoga djetinjstva te započne misno slavlje kao zahvalu  Trojedinome Bogu.

srebrna misa 03 2023 web 2

Razmatrajući lik novozavjetnog Kristova svećenika, prigodnu propovijed izrekao je biskup Fabijan Svalina. Govorio je o svećeniku čovjeku, o svećeniku u službi Božje riječi i euharistije te o svećeniku vođi i odgajatelju. „Pozvan je da svoju prijateljsku ruku podigne i izgovori riječi odrješenja i ulije u rane duše utjehu oslobođenja od grijeha, čistoću duše, po uzoru onoga koji je oprostio Magdaleni, Petru, preljubnici... svim grešnicima. Pozvan je da kao prijatelj čovjeku dođe i u času bolesti, kad čovjeka svi ostavljaju, prijatelji, znanci, rođaci, a ne gleda, zove li ga onaj koji ga je grdio, psovao, odbacivao cijelog života, a ne gleda od koje bolesti boluje. - Tako on po uzoru na Krista, Prijatelja i Pastira treba biti zdravlje bolesnome, radost žalosnome, pouzdanje očajniku, pouka neukome, savjetnik onome koji sumnja, oproštenje i odrješenje pokajniku.“ Zaključujući homiliju biskup Fabijan je potaknuo sve okupljene na sjećanje i zahvalnost prema pokojim roditeljima mons. Ivešića, braći i sestrama, župnicima s kojima je odrastao u rodnom selu, časnim sestrama koje su djelovale u župi i svim ljudima koji su ga pratili na putu svećeništva, a prate ga i danas svojim molitvama.

srebrna misa 03 2023 web 3

Nakon popričesne molitve u ime svih župljana slavljeniku i nazočnima obratila se Monika Kajić, članica župnog ekonomskog vijeća. Čestitajući srebrni svećenički jubilej rekla je „Kako je danas lijepo biti mještanin ovoga malenog sela; sela koje je podarilo Bogu i ljudima dva svećenika i dvije časne sestre. Danas se i nebo nad Jarugama smiješi i zahvaljuje na svakoj molitvi za svećenička i redovnička zvanja. Spomenula je također da kod kuće čuva sličicu s mlade mise koju je preč. Ivešić slavio u rodnim Jarugama 19. srpnja 1998., a na kojoj je i njegovo geslo Bog nas je spasio i pozvao pozivom svetim. „Vaše geslo nam jasno poručuje: da tko želi biti Kristov, mora hoditi putem kojim je i On hodio,“ nadodavši:  „On Vas je pozvao i odgovorivši na Njegov poziv prihvatili ste u svoj život sudbinu svoga Učitelja koji treba Vaše dlanove, da ovaj svijet bude oplemenjen životom, milošću i hrabrošću svećeničkog života“. U ime svih župljana slavljeniku je uručena umjetnička slika s likom sv. Josipa, rad ak. slikara Siniše Simona.

Neposredno pred himan Tebe Boga hvalimo, zahvalnim riječima obratio se i sam slavljenik mons. Ivešić zahvaljujući ponajprije dobrome Bogu na daru života, i na svećeničkom pozivu i službi. Prisjetio se i svojih pok. roditelja koji su u otvorenosti  daru života, rodili i na noge postavili jedanaestero djece. Bila je to prigoda da se zahvali braći i sestrama, njihovoj djeci te drugoj rodbini i prijateljima za zajedništvo, podršku i blizinu svih ovih godina.

srebrna misa 03 2023 web 4

Na poseban način zahvalio se slavljenik propovjedniku biskupu Fabijanu, kako za izgovorene riječi homilije tako i za ukazano povjerenje kojim ga je pozvao za suradnika u Srijemskoj biskupiji. Riječi zahvale uputio je slavljenik svim mještanima, župljanima koji su zajedno sa župnikom pomogli u organizaciji ovoga misnoga slavlja. Slavljenik je istaknuo da ga raduje sudjelovanje braće svećenika prijatelja, svećenika iz generacije te domaćih sinova svećenika, kao i prisustvo triju časnih sestara koje su rodom iz župe, moleći Dobroga Pastira za nova zvanja iz ove župe.

Misno slavlje je skladnom pjesmom predvodio domaći zbor iz Jaruga uz orguljsku pratnju s. Josipe Pavle Jakić. Po završetku misnoga slavlja u crkvenom dvorištu upriličena je zakuska i druženje svih sabranih.

 


Izvor: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.