Župa sv. Jakova ap. i grad Opatija svečano su, 25. srpnja, proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika i Dan Grada. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je starješina dominikanskog samostana u Rijeci, Ivan Dominik Iličić u zajedništvu sa župnikom Mirkom Vukojom, provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Sebastijanom Šujevićem i drugim svećenicima. Proslava župnoga blagdana zaključena je tradicionalnom procesijom sa slikom sv. Jakova ulicama grada. Na misi je, uz mnogobrojne Opatijce i hodočasnike, sudjelovao gradonačelnik Opatije, Fernardo Kirigin.

 1 6

Nadahnut pročitanim svetopisamskim tekstovima, kao i životom sv. Jakova ap., propovjednik je potaknuo okupljene vjernike na propitivanje dosadašnjeg načina vjerničkog života te buđenje želje za intimnijim odnosom s Kristom, kako u osobnom, tako i u obiteljskom životu. Sve to, kako ističe, zahtijeva dublje obraćenje i veću zauzetost u suradnji s Božjom milošću, kako bi na taj način, poput sv. Jakova, mogli prihvatiti Kristov poziv i postati njegovi apostoli te vršiti ono poslanje koje im Bog povjerava.

„Gospodin je prisutan u našem životu i kada je najteže, On je tu. Ali pitanje je jesmo li mi poput Jakova i drugih apostola takvi da želimo služiti Bogu, da ga tražimo više od svega, da težimo za njegovom pravednošću, ljubavlju i onda kada nam je teško da se okrećemo Bogu s vjerom, pouzdanjem. No, jesmo li najprije započeli taj put jednoga dubljega obraćenja? Isus je pozvao apostole na obraćenje, njih koji su slabi, krhki, tvrdoglavi, koji se često puta nisu razumjeli između sebe. I oni su ga počeli slijediti. To je ključ – poziv na obraćenje. Nije problem u Božjoj ljubavi, Božjem milosrđu, to je neizmjerno i ne može manjkati prema svakome čovjeku, najvećem grešniku, nekome tko je najzarobljeniji. Gospodin može sve oprostiti i želi sve oprostiti, ali uvjet je da čovjek prizna svoj grijeh, pouzda se Božje milosrđe i poželi biti drugačiji, poželi se obratiti. Isus je lakše preobrazio ljude koji su bili veliki grešnici nego neke koji su mislili da su sami po sebi dobri i pravedni i da njima obraćenja ne treba. Ista je situacija i danas. Moguće je biti u crkvi pa čak ići često i na misu, a ne biti obraćen. Drugim riječima, nitko nije potpuno obraćen. Ako mislimo da jesmo, zapravo nismo ništa razumjeli. Gospodin će dati svaku milost koja nam je potrebna, ako budemo s njim surađivali i priznali da smo potrebni milosrđa, da želimo dublje ući u intiman odnos s Isusom u osobnom životu i našim obiteljima. Tu je važno odazvati se poput Jakova, njegovog brata Ivana i ostalih apostola. Onda možemo naviještati živoga Boga – ako ga prvi mi susretnemo, ako promijeni naše srce, oslobodi nas, ispuni radošću, onda će to i drugi moći prepoznati. Ni apostolima nije bilo lako svjedočiti Krista u svijetu njihovog vremena. Smetali su i Židovima i Rimljanima, ali nisu se htjeli odreći Krista i nisu se uplašili protivština nego su naviještali silu i snagu živoga Boga, Krista uskrsloga, na taj način da su mnogi ljudi povjerovali u Isusa, promijenili život i postali dio Crkve. Naše vrijeme ima neke nove izazove, a Bog nas nije ostavio, nego ima plan, a za taj plan želi upotrijebiti svakoga od nas i učiniti nas svojim apostolom.“, rekao je propovjednik.

DSCN8410 scaled

U nastavku propovjedi Iličić je posebno ukazao na zaštitničku ulogu sv. Jakova za brojne hodočasnike koji se utječu njegovom zagovoru te povezao sliku hodočašća sa putujućom Crkvom čiji je vjernički život na zemlji prikazan kao putovanje prema vječnoj domovini. Istaknuo je i nužna sredstva, kao i hranu koja je vjernicima potrebna na njihovom životnom putu.

„Sveti Jakov je i zaštitnik hodočasnika. Život je kao hodočašće, jedan put, napor, uspon i na tom putu važno je hraniti se molitvom, kontemplacijom, imati vrijeme za biti s Isusom, imati vrijeme za tišinu. Današnje vrijeme je previše bučno, užurbano, teško je biti u tišini. Čak neki i imaju vremena, ali boje se tišine, a u tišini Bog progovara, tu nas hrani. Također, snaga na putu hodočašća je i sveta ispovijed gdje se očituje neizmjerno božansko milosrđe i gdje nas Bog ispunja svojom milošću i daje nam samoga sebe u presvetoj euharistiji. Euharistija nas nužno mijenja ako ju blagujemo pripravnoga srca i upravo je ona najveća snaga na našem životnom hodočašću. Euharistija i Marija. To su dva ‘autoputa’ za nebo. Nećemo svojim snagama postati sveti, nego primajući to kao dar od Gospodina i surađujući s njegovom milošću.“, istaknuo je Iličić.

DSCN8413 scaled

Na kraju propovijedi Iličić je zaželio svim okupljenima da im po zagovoru sv. Jakova Gospodin pomogne na putu osobnog obraćenja i svetosti te ih osposobi za suradnju s njegovom milošću kao bi preko njih od života svakoga čovjeka načinio svoje remek djelo. Proslava župnoga blagdana zaključena je tradicionalnom procesijom sa slikom sv. Jakova ulicama grada.

DSCN8433

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.