DSCN8389 scaled

Uoči nedjeljne proslave Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, 22. srpnja, riječki nadbiskup Mate Uzinić pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe na Kantridi gdje je predvodio svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog, Vjekoslavom Kovačem i duhovnikom Doma, Pavom Đikom.

Komentirajući odabrana liturgijska čitanja i evanđeoski događaj pohoda Blažene Djevice Marije rođakinji Elizabeti, nadbiskup se osvrnuo na Svjetski dan mladih i njihov susret u Lisabonu kao i na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba te istaknuo kao su oba događaja nadahnuta upravo susretom iz evanđeoskog ulomka iz kojega su i proizašla njihova gesla:“Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1,39) te ‘Od koljena do koljena do koljena dobrota je njegova’ (Lk 1,50). Kazao je kako Papa želi da se dogodi susret mladih sa starijim osobama te da i jedni i drugi iz toga susreta izađu obogaćeni. Istaknuo je da spomenuti susret pomaže mlađim osobama da svoj život ne svode samo na sadašnjost te da se sjete da ne ovise samo o svojim sposobnostima. S druge strane, on daje starijim osobama nadu da njihova životna iskustva neće biti izgubljena, nego će se njihovi snovi ostvariti, nastaviti događati u onima koji dolaze nakon njih.

„Svjetski dan mladih i susret u Lisabonu i Svjetski dan starijih osoba, djedova i baka su nadahnuti ovim susretom i uzeli su geslo iz tog susreta. Svjetski dan mladih osoba uzeo je za geslo: ‘Marija ustane i žurno ode’ (usp. Lk 1,39). Dakle, pokazuje pokret jedne mlade osobe koja je dobila poziv i koja onda žurno ide. Papa želi da taj hod bude ponajprije susret s vama, sa starijim osobama. Zato je to geslo povezao u ovom Svjetskom danu starijih osoba s drugim geslom uzetim iz ovoga ulomka. To je ono što stariji mogu posvjedočiti mlađim osobama koji ustaju i žurno žele ići naprijed, a to je geslo: ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’ (Lk 1,50), gdje Marija prepoznaje Boga koji je milostiv, dobar prema svim generacijama i koji iz generacije u generaciju svojom dobrotom gradi svoju povijest spasenja. U tom kontekstu Papa bi želio da se dogodi ne samo susret mladih s mladima, nego susret mladih s vama starijim osobama.“, kazao je Uzinić.

Druga poruka, koju je nadbiskup izdvojio, nadahnuta je Pavlovom poslanicom Rimljanima u čijem je središtu istinska ljubav koja poziva na izlazak u susret drugima te na poticanje drugih na kvalitetniji, bolji život, na život kojim vjernici svjedoče Isusovu živu prisutnost u njima, kako bi po njima On bio živ za druge. Istaknuo je da je u svakom susretu koji je ispunjen Božjim nadahnućem, uvijek prisutan Gospodin koji pomaže svakome čovjeku nositi teret te ga osposobljava da on pomogne nositi teret drugima.

Naposljetku, Uzinić je čestitao okupljenima, ali i svim drugim djedovima, bakama i starijim osobama njihov Dan i pozvao da se u Duhu i molitvi povežu s mladima kako bi oni u njima mogli buditi onu nadu zbog koje im je lakše živjeti njihovu stariju dob.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

08:15 Biti Tvoja riječ - ur. i vod.: Božidar Biondić
08:45 Glazba
09:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
09:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.