Opera Snimka 2023 07 24 121903 ika.hkm .hr

U Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina

Ususret trodnevnici sv. Jakova, u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina kolaž-akvarela „Sveti grad“. Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Katedralni župnik don Krešimir Mateša pozdravio je sve nazočne, osobito šibenskog biskupa Tomislava Rogića. U svom obraćanju naglasio je kako je ta tematska izložba pripremljena u povodu 725. obljetnice Šibenske biskupije s ciljem isticanja detalja mnogobrojnih crkava, ali i događaja koji pokazuju kako živa Crkva katedralne Župe sv. Jakova živi. Istaknuo je kako je naziv izložbe povezan s prostorom Interpretacijskog centra.
Galerist Pavao Roca ukratko je predstavio autorov opus stvaralaštva koje se proteže kroz posljednjih pola stoljeća u mnogim likovnim tehnikama, osobito u akvarelu. Njegova djela krase mnoge reprezentativne prostore diljem Hrvatske, ali i svijeta. Kao dugogodišnji suradnik Međunarodnog dječjeg festivala, Brankove slike bile su glavni suvenir za darove sudionicima. Na taj način je bio najbolji ambasador grada Šibenika. U svojim djelima otkriva i mnoge skrivene građevine i dijelove Šibenika kroz svoja djela. Izrazio je zahvalnost autoru što je svojim djelima predstavljao univerzalnu ljepotu prožetu optimizmom i nadom.

Sam autor, Branko Lovrić-Caparin progovorio je o samim izloženim slikama, kao i o tehnici kolaž-akvarela koju koristi. Objasnio je kako se htio malo odmaknuti od klasičnog akvarela i tako je započeo s kolaž-akvarelom čijim rekomponiranjem nastaju nove mogućnosti za umjetnička djela. Predstavio je ukratko svako izloženo djelo:

„Slika Skradinski kulturocid. Kolažom sam se prvi put poslužio 1994. na slici na ovoj slici. Tu sam trebao dočarati stradanje skradinske župne crkve Rođenja BDM (nekadašnje katedralne crkve) i župne kuće. U zrak je odletio krov crkve, sve u crkvi je porušeno i razbacano. U župnoj kući granata je probila krov i zabila se u sanduk s knjigama, a druga granata je probila u podrum i uništila etnografsku zbirku. Da bi oslikao tu eksploziju kolaž mi je dobro poslužio prikazujući crkvene i kulturne vrijednosti kako lete zrakom. Ta se slika nalazi u skradinskoj župnoj kući. Istom tehnikom sam se poslužio kad se nije bolje moglo izraziti nešto što nije samo realni opis nego i neka poruka.

Slike Ja te krstim i Dan od gnjeva nastale su na poticaj šibenskog biskupa u miru Ante Ivasa. Njegovim poticajem organizirana je umjetnička kolonija na temu Šibenske katedrale. Kolonija se održavala svake godine od 2006. do 2010. Odazvalo se dvadesetak umjetnika, slikara i kipara. Kolonija je radila po osam dana. Na koncu bi se organizirala izložba nastalih radova u galeriji Sv. Krševana. Uvjet je bio da svaki sudionik daruje po jedno svoje djelo nastalo tom prigodom. I ja sam također sudjelovao u toj koloniji. Ova dva rada su tada nastala i darovana su Šibenskoj biskupiji. Uzeo sam kao temu glavne karakteristike neke šibenske crkve. Za katedralu je to njena krstionica. Mali prostor a velika vrijednost, kao biser u školjci. Tu su i glave s apsida katedrale. Uspomena na sve one Šibenčane krštene u tom prostoru. Naslov slike je Ja te krstim.

Crkvu sv. Ivana zapamtio sam po misama za pokojne, takozvane Veršarije. One su bile svirane i pjevane, pučkim pjevanjem. Za orguljama je bio Nikola Lovrić-Caparin, a pjevao je Sokol Bumber. Slika nosi naslov Dan od gnjeva. Tehnički slike su izvedene akvarelno i kolažno upravo radi toga da bih imao više mogućnosti da iznesem ideju slike. Ovom prigodom ih izlažem da bih naglasio kontinuitet kolažnog rada. Ova dva djela smještena su u prostoru Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

Slika „Sveti grad“ sadrži siluetu grada Šibenika na kojoj su prikazani dvadeset i pet sakralnih objekata. No, nije ovo slika šibenskih crkava, njihove vanjštine ili unutrašnjosti, niti je ovo slika Šibenika i njegove panorame. Ona služi samo da bi se prepoznao grad o kojem pričam. Ovo je slika šibenskog puka i njegove vjere, njegove pripadnosti Crkvi i Bogu. Ovdje se nazire tvrdoglava narav Šibenčana a koja zahvaća i vjernički duh. Ipak, naslov slike ne opravdava ni broj, ni množina, ni tjesnoća, ni ljepota, ni skromnost samih objekata. Živa tvrda vjera Šibenčana, gospode i puka, dala je naslov ovoj slici. To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo, nju ispovijedamo u Kristu Gospodinu našemu. To je priča ove slike, priča iz davnine, priča moje mladosti i starosti, a nadam se da će biti i priča naše hrvatske budućnosti.“

Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalivši autoru na njegovu doprinosu velikoj obljetnici Šibenske biskupije.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.