Foto 3 1 1536x1152

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježen je prigodno u Domu za starije i nemoćne sv. Ivan Pavao II. u Biljanima donjim u subotu, 22. srpnja, molitvenim susretom korisnika toga Doma koji pruža redovitu duhovnu skrb svojim korisnicima.

Molitvu krunice predvodila je Marija Burčul, radna terapeutkinja u tom Domu koja uz svoj terapeutski angažman brine i o duhovnoj skrbi koju korisnici toga Doma primaju. Korisnici se redovito ispovijedaju te primaju sakramente pričesti i bolesničkog pomazanja. Koliko je aktivna duhovna briga za ljude u tom Domu potvrđuje i da su neki korisnici baš za vrijeme svoga boravka u tom Domu poželjeli primiti sakramente pričesti i krizme, što im je i omogućeno pohodom svećenika koji ih redovito ispovijeda, a jedanput mjesečno okupljaju se na misnom slavlju u Domu.

Korisnici se svakog utorka i subote okupljaju na svom molitvenom susretu kada izmole i molitvu krunice te izriču i osobne molitvene nakane i zahvale. Subotnji susret bio je u znaku spomena Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba i zahvale papi Franji koji je za svoga pontifikata utemeljio taj Dan i često potiče cijelu društvenu zajednicu na iskazivanje poštovanja starijim osobama, što je i izraz priznanja njihovog dostojanstva.

Tijekom molitve krunice, kod nakana uz otajstva, korisnici su zahvalili Bogu za svoje obitelji i nesebično molili za sve obitelji, za unučad i praunučad, kao i za učvršćivanje njihove osobne vjere i za život vječni. Korisnici toga Doma svaku molitvu zaključuju spomenom života vječnoga i molbe za dioništvom svojih duša u vječnom zajedništvu proslavljene, nebeske Crkve.

„Naši korisnici svjesni su da im je kod nas zadnja stanica na ovom svijetu. Iako ne mogu više aktivno raditi, srcem se daju u molitvu za svoje, za život vječni i potrebe Crkve. Sve usluge koje korisnici dobivaju u Domu koji je njihova kuća, njima ne znače kao topla riječ i pažnja koje prime od drugoga. Našim korisnicima najviše znači razgovor, da ih se sasluša, držanje za ruku – da osjete poštovanje u našem suživotu. Važno im je da ih se netko sjeća, da osjećaju da ih netko voli, kada udijele savjet da drugi na to ne odmahnu ruhom, jer oni su puni mudrosti i životnog iskustva“ rekla je Marija Burčul.

IMG 20230721 WA0003

Dan kojega je utemeljio papa Franjo i poticaje koje Papa često izriče od velike je vrijednosti u afirmaciji dostojanstva starijih osoba od strane cijeloga društva.

„Kako i glasi geslo ovogodišnjeg Dana, ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’ (Lk 1, 50), na primjeru naših korisnika vidim kako su oni s koljena na koljeno prenijeli prave vrijednosti svojoj djeci. U vremenu kad se gube vrijednosti vjere i požrtvovnosti, naši korisnici su svojim obiteljima, djeci i unucima u nasljeđe ostavili molitvu, crkvenost, pobožnost, pozdrav Hvaljen Isus i Marija. Zbog takvog odgoja, to još ne zamire kod njihovih potomaka. Bogu zahvaljujemo što su oni to održali“ rekla je Burčul.

Premda su u Domu i daleko od svojih, oni misle na svoju djecu i obitelj im daje dodatne snage nositi se sa svakodnevnicom, rekla je Burčul, istaknuvši: „Kad naši korisnici čuju da su njihova djeca i unučad dobro, da uspijevaju, kada ih dolaze posjetiti, njima je lakše“.

Obilježavajući Dan starijih osoba, terapeutkinja Burčul korisnicima je prenijela i poticaje pape Franje koji je 2022. održao niz kateheza o starosti, primijetivši da u društvu često nedostaje osjetljivosti da se starijim osobama uzvrati primljena ljubav s nježnošću, uvažavanjem i poštovanjem.

„Papa često poziva i potiče obitelji da približe djecu bakama i djedovima, da ih ne zanemaruju pa i kada žive u domovima. Pozvani smo iskazivati ljubav prema proživljenom životu naših starijih članova obitelji, za čijom prisutnošću na zemlji često žalimo kada nas napuste, kada se prisjećamo što smo sve primili od naših djedova i baka, koliko su ljubavi žrtve oni dali nama u našem podizanju i odgajanju, a koliko smo im se mi u našoj odrasloj dobi mogli još dati i uzvratiti im, u razgovoru i susretima s njima“ rekla je Burčul.

IMG 20230721 WA0009

Podsjetila je na riječi pape Franje da je zapovijed „’Poštuj oca i majku’ svečana obveza, prva po redu napisana na drugoj ploči Deset zapovijedi. Nije riječ samo o vlastitom ocu i majci. To su generacije koje nam prethode, čiji odlazak može biti spor i dugotrajan, čime se stvara vrijeme i prostor dugotrajnog suživota s ljudima u starosti. Pozvani smo ublažiti njihova stanja krhkosti, potištenosti, razočaranosti, napuštenosti“ poručila je Burčul, podsjetivši na Papino upozorenje da se „ljubav koja se ulaže u budućnost, ne vraća istom snagom u život koji je iza nas“.

„Papa Franjo upozorava na neosjetljivost mlađih generacija koja se pretvara u neuljudnost i nadmoćnost. Kada se slabost kori, čak i kažnjava kao da je krivnja, kada izgubljenost i zbunjenost postanu prigoda za ismijavanje i agresivnost, prezir prema starijim osobama nanosi sramotu. Poticanje kod mladih, pa i neizravno, na situacije podnošenja ili prezira prema slabostima i nesigurnosti starijih osoba navodi na strašne stvari“ podsjetila je Burčul na upozorenje pape Franje, rekavši da se to događa u obiteljima, domovima, na radnim mjestima i drugdje.

„Poštovanje prema proživljenom životu će koristiti novim generacijama koje će naslijediti njegove najveće kvalitete. To je prava kulturna revolucija za koju treba moliti pomoć Duha Svetoga“ podsjetila je Burčul na Papine riječi, zaključivši savjetom pape Franje roditeljima: „Molim vas, približite starijim osobama djecu, mališane, mlade, uvijek ih približavajte. I kad je starija osoba bolesna, malo izvan sebe, uvijek ih približavajte. Neka znaju da je to naše tijelo, da je to ono što nam je omogućilo da sada budemo ovdje. Molim vas, nemojte udaljavati starije osobe. I ako nema druge mogućnosti osim da odu u dom za umirovljenike, molim vas, posjećujte ih i odvedite djecu da ih posjete“.

U četvrtak, 20. srpnja, korisnike u Domu u Biljanima pohodio je KUD sv. Šime iz Rtine darujući ih glazbenim nastupom i veselim druženjem. Toga dana korisnici koji imaju rođendan u srpnju zajednički su proslavili svoj rođendan.

IMG 20230721 WA0010

Za vrijeme toga susreta, Anđelka Jadrijević, korisnica Doma, poručila je da bi voljela da mladi gledaju na stare kao na važne karike u životu, jer i mladi će jednom biti u toj dobi. Poželjela je poštivanje starih, jer neki mladi pomažu, a neki pokazuju nepoštovanje prema starima i nemoćnima.

„Za ostvariti bilo što u životu potrebno je puno strpljenja, upornosti za ići naprijed, poniznosti i ljubavi iz koje sve proizlazi. Kao dijete ostala sam bez roditelja, bila sam po domovina, nije bilo lagano. Ali, to me nije pokolebalo, imala sam snagu i želju nešto postići i postala sam učiteljica. Prihvaćala sam teškoće života, bila strpljiva i u stanjima bolesti. I kad sam nemoćna, mislim kako je nekome još teže i želim pomoći onome tko je još nemoćniji. I kad me boli, ne želim opterećivati druge nego imati pozitivan stav i drugome pomoći“ rekla je Jadrijević, poručivši: „Zahvaljujem Bogu što mi je pomogao doživjeti ove godine, što mi je uvijek davao snagu za ići dalje. Treba prihvatiti starost i stanje nemoći. Treba hvaliti Boga svaki dan i zahvaljivati Bogu da smo doživjeli ove godine“.

Marijana Romić, kćer Marije Kolege, korisnice Doma, na susretu je rekla da su joj roditelji prenijeli u nasljeđe vrijednosti vjere u Boga, skromnost, poštenje, radinost; ne stavljati materijalno na prvo mjesto, pomoći ljudima u potrebi, biti posvećen obitelji i prijateljima.

„Premda je moja majka sad dementna, ona me i sada još uvijek pita jesam li bila na misi i kakva je bila propovijed. I sada se majka zanima za moju svakodnevicu, pita kako živi svaki član obitelji, i sa suprugove strane. Zahvalna sam majci na tradicionalnim vrijednostima koje mi je prenijela i ja ih nastojim prenijeti svojoj djeci – šireći dobrotu, plemenitost i mudrost života s koljena na koljeno, kako i kaže geslo ovogodišnjeg Dana starijih osoba“ rekla je Marijana Romić.

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

13:00 Živjeti s Marijom – tema: „Marijin dar svijetu“ – osvrt djelatnika Radio Marije Hrvatske na dvodnevni posjet Erbi, mjestu nastanka Radio Marije; ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić
13:45 Glazba
14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.