IMG 4918

Župa sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu svečano je proslavila blagdan Gospe Karmelske u nedjelju 16. srpnja. Osim svečanih misnih slavlja proslavu ovog velikog blagdana za mjesto i župu Kaštel Kambelovac upotpunila su i druga društvena događanja.

Slavlju je prethodila trodnevnica koja je prvoga i drugog dana počela u 18 sati molitvom krunice dok je trećeg dana misnom slavlju prethodila Večernja.

Prvi dan trodnevnice misno slavlje predslavio je don Carlos Taborda, župnik župe sv. Jeronima u K. Gomilici.

Nakon sv. mise župnik župe sv. Mihovila don Ivan Čotić pozvao je sve prisutne na filmsku projekciju 'Dvi, tri riči o Garifulinu', u Bratskoj kući, u udruzi umirovljenika 'Lažani', s početkom u 20 h, kako bi uz „ kambelovske štorije, beside i domaće fritule“, slušali doživljaje generacije koja je mladost provela bez ekrana, mobitela i društvenih mreža, nakon čega je slijedio kulturni program s početkom u 21 sat.

Drugi dan trodnevnice misno slavlje predslavio je don Mate Škaričić, župnik župe Radun u Kaštel Starom, a odmah nakon mise imali su priliku čuti svjedočanstvo Ivice Ursića, velikom broju župljana već otprije poznatog voditelja vrlo slušanih radijskih emisija Radio Splita, osnivača Radio Sunca, a koji danas djeluje na Radio postaji Mir Međugorje.

Treći dan trodnevnice bio je osobito bogat sadržajima. Taj dan ujedno je i obljetnica posvećenja župne crkve.

Misnom slavlju prethodila je Večernja, molitve i psalmi u izvedbi župnog zbora Karmel, čime je, na kraju misnog slavlja, dodatno upotpunjen svečani obred podjele škapulara i medaljica za 158 župljana koji su se ove godine prijavili i odlučili postati članovi Škapularske bratovštine karmelskog Reda. Dobili su Gospin škapular i škapularsku medaljicu.

Upravo primanje Škapulara Gospe Karmelske za koji se odlučio tako veliki broj punoljetnih vjernika ove župe, don Ivan Čotić ističe velikim danom i velikim darom za župu, a za njega kao župnika kako sam kaže: „Ovaj dan, koji je direktni plod zagovora Gospe Karmelske, usuđujem se reći za župu je veći od blagdana Gospe Karmelske!“ Euharistijsko je slavlje predslavio o. Ante Jakus, karmelićanin.

Na sam blagdan Gospe Karmelske svečano euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj desetak mladih vjernika nosilo impozantni mramorni kip Gospe Karmelske, dok je puk s pjesmom išao za njom.

Misno slavlje predslavio je mons. Marin Barišić, nadbiskup u miru, koji je slavlje započeo zazivom majci Mariji jer kako sam kaže: „Tko nas može bolje dovesti do Gospodina, tko nam može bolje dati otvorene oči, uši i um da shvatimo i uđemo u njegovu Riječ Života. Nitko kao majka Marija.“

Pojašnjavajući značenje prispodobe o sjemenu gdje Isus govori na obali Genezaretskog jezera,

Otac nadbiskup istakao je sljedeće: „Sjeme jest Riječ Božja. A riječ Božja nadilazi generacije vremena jer nebo će i zemlja proći Gospodin kaže, ali moje riječi neće nikada proći. Ovo je Riječ života. A što su to četiri terena koja Gospodin ovdje spominje: put, kamenito tlo, žbunje i plodno tlo. Možda bi iz prve mogli promisliti da su to četiri tipa, kategorije ljudi, ali ovo su prije svega četiri načina življenja svakog od nas. Svako od nas može biti taj čvrsti put, kamenito tlo, žbunje, trnje i plodno tlo. Naše srce je taj teren. Naš život je taj teren.“ Kako liječiti tvrdi teren puta, zašto smo tvrdi, zatvoreni, hladni? Pa vjerojatno imamo svojih strahova, predrasuda, nismo spremni pomiriti se i oprostiti. I sjeme tu ne može biti ono što jest. Ima li lijeka tom terenu? Ima. Malo pažnje, obzira prema drugima tako da uzoremo taj teren i on bude plodan. „ „Trnje i žbune u našem životu su brige, bogatstvo, zamamnost, interesi- sve što nas na svoj način zatvara i gušiš se. Što je tu potrebno? Potrebno je imati ljestvicu vrednota. Gospodin je važan. Ne možemo ga staviti na periferiju. U određenoj mjeri smo i plodno tlo. Spremno slušati i primiti Božju riječ. Majka Marija najbolja je učenica i učiteljica Božje riječi. Prebirala je te riječi u svom srcu. Ona nama danas ovdje, svojoj duhovnoj djeci želi reći: Dijete moje, sve što ti Gospodin govori čini, ova njegova riječ u sebi ima zaštitnu snagu. Otvori je, primi je, neka djeluje u tvom životu. Tvoj život je jedna njiva. Tvoja obitelj je jedna njiva. Dragi oče i majko vi ste ti sijači vrednota Riječi Božje. Možda ste razočarani ponekada kad imate dojam da vas vaš sin ili kćer ne sluša, ali vjerujte, kao što zrnje iz faraonovih piramida pred dvije tri tisuće godina danas ima u sebi snagu i može proklijati, tako će i vaša riječ u njima živjeti, kao što u vama živi riječ vaših roditelja. Riječ Božja nema zalaza. Ima u sebi život. Vrime je, doista je vrime nakon 15, 20, 30, 50 godina da pokušamo svoje srce i svoj život otvoriti ovoj Riječi ako želimo biti doista ljudi, kršćani, Kristovi. A ovi dani kad budete išli na plažu, na obalu, ne zaboravite evanđeoski prizor mnoštva na obali, na plaži jer ćete upravo tada moći ove Isusove riječi pustiti dublje u svoje srce kako bi vaš život postao još plodnije tlo za život s riječju Božjom. Majko Marijo pomogni nam da sve ono što čujemo od tvoga Sina, to i vršimo.“

Euharistijsko slavlje je završilo, kako je to običaj, blagoslovom djece. Trodnevnicu i svečanu sv. misu na sam blagdan pjevanjem je animirao župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Marinele Delonga.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.