2307 Mlada misa fra Miso B 29

Kapucin fra Mišo Biskup proslavio je svoju mladu misu u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u nedjelju 16. srpnja. Propovjednik je bio fra Jure Šarčević, a uz subraću svećenike koncelebrante i vjerničku zajednicu svetišta na mladu misu stigli su i vjernici iz drugih župa kao i hodočasnici iz Zagreba. Posebno su radosni bili mladomisnikov otac Ivan i sestra Katarina kao i ostala rodbina i prijatelji.

Propovjednik Šarčević je kazao kako je mladomisnikova misa ovog dana radost svih okupljenih na misi kao i onih koji više nisu ovdje ali se na nebu tome raduju poput mladomisnikove majke Jele. Izrazio je zahvalnost Bogu na ovom događaju te iznio neke misli sv. Leopolda Bogdana Mandića o euharistiji kao i misli sv. Franje o veličini svećeništva i euharistije. Naglasio je i potporu obitelji tome da fra Mišo odgovori na Božji poziv.

U nastavku propovijedi propovjednik je tumačio kako je biti svećenik istovremeno i dar i tajna i služenje. Zašto Bog poziva jednoga, a ne drugoga – ne može se nikada do kraja shvatiti, kazao je propovjednik te ispripovijedao razumijevanje sv. Ivana Pavla II. o tome kako ga je Bog pozvao da postane njegov svećenik.

Dok razmišljamo o daru svećeništva postavljaju nam se mnoga pitanja, nastavio je propovjednik i kroz primjere ponudio odgovor na dva pitanja, a to su: tko je svećenik i kakav nam danas treba svećenik?

Živimo u nestabilnom vremenu u kojem kao da je sve u krizi, ustvrdio je propovjednik te naglasio da svećenici i svi mi „moramo biti model, uzor stabilnosti, zrelosti, posvećenja i vjernoga služenja“ u takvom svijetu. Također je prenio misli sv. Ivana Marije Vianneya o tome tko je sve svećenik.

„Zato, dragi brate Mišo, budi vjerni sluga Kristov, kreni u vinograd Gospodnji ponizno, a on će te jačati svojom milošću i svojim Svetim Duhom“, a Gospa od Milosrđa neka bdije nad tobom, poželio je propovjednik mladomisniku Biskupu.

2307 Mlada misa fra Miso B 37

Okupljene na misi na početku je pozdravio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Juro Šimić te čestitao mladomisniku, a skupina djece prigodnim recitalom je svima posvijestila što će se upravo dogoditi u Gospe od Milosrđa i tako ih uvela u slavlje.

Riječi zahvale na kraju je izrekao upravitelj dubrovačkog svetišta fra Miljenko Vrabec. Hodočasnici iz zagrebačkih župa sv. Mihaela Arkanđela i sv. Leopolda Bogdana Mandića obradovali su prigodnim darovima mladomisnika, koji je jedno vrijeme djelovao u njihovim zajednicama, a svi su na kraju rado pristupili oltaru i pojedinačno primili mladomisnički blagoslov. Ministranti su kao uspomenu dijelili sličice na kojima je napisano i geslo mladomisnika „Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude! (Lk 5,10)“

Za slavlje mlade mise vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio fra Josip Ćibarić, nacionalni duhovni asistent franjevačke mladeži i župni vikar župe sv. Leopolda Mandića u Zagrebu. Na trodnevnici kao i na mladoj misi pjevao je zbor svetišta.

Fra Mišo Biskup je rođen 3. listopada 1978. godine u Dubrovniku. U Zagrebu je završio studij teologije 2014. godine. Nakon završetka studija teologije kroz sljedećih nekoliko godina u svom traženju u odgovoru na Božji poziv fra Mišo je u domovini obavljao različite poslove, a također i u svijetu kao pomorac. No, uvijek se vraćao u Dubrovnik, u Svetište Gospe od Milosrđa, gdje je odrastao i ministrirao kao dječak, i u molitvi predavao zagovoru blažene Djevice Marije i konačno se odlučio ući u kapucinski red.

2307 Mlada misa fra Miso B 40

U novicijat Manje braće kapucina stupio je u Italiji 2018. godine. Nakon početne formacije, novicijata i boravka među kapucinima u Milanu i Zagrebu na poziv fra Ivice Vrbića, misionara u kapucinskoj misiji Minero-Santa Cruz u Boliviji, sudjelovao je u životu i radu te misije kroz godinu dana. Po povratku i nakon duhovne pripreme položio je 17. rujna 2022. godine u Dubrovniku svečane redovničke zavjete, a 8. listopada iste godine primio je sveti red đakonata po rukama dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića. Za svećenika ga je u zagrebačkoj Dubravi zaredio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša 27. svibnja 2023. godine.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.