13 07 tek osijek1

„Trajno euharistijsko klanjanje važna je duhovna snaga, važan duhovni apostolat i to baš euharistijski, dakle još važniji, tako potreban Crkvi i svijetu našega vremena“, rekao je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić predsjedajući svečanim misnim slavljem na blagdan Majke Božje Bistričke, 13. srpnja 2023., kojim je otvorena dvanaesta kapela Trajnog euharistijskog klanjanja u Hrvatskoj, a peta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji – kapela Gospe Snježne u Osijeku.

Prigodnu homiliju uputio je vlč. Tomislav Ćoruka, za čije je župničke službe u Đakovu otvorena prva kapela TEK-a u ovoj nadbiskupiji, a u koncelebraciji je, uz dekana Osječkog istočnog dekanata – preč. Alojza Kovačeka, vlč. Ivicu Martića, odgovornoga za TEK u Osijeku te domaćeg župnog vikara Nikolu Klemena, bilo još 6 svećenika. Misno slavlje animirao je mješoviti zbor pjevača iz različitih osječkih župa, uz solista fra Miroslava Petraca te instrumentalnu pratnju Ljerke Žulj (orgulje) i Tomislave Karačić Šoljić (flauta).

Klanjanje – mjesto s kojega idemo naviještati i svjedočiti

Uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući sve prisutne vjernike, 481 registriranog klanjatelja, koordinatore te promotoricu trajnog euharistijskog klanjanja u Hrvatskoj Nadu Burum, biskup Ćurić je rekao: „Drago mi je označiti blagoslov ovome klanjanju te izražavam zajedništvo s našim nadbiskupom Đurom koji je imao plan biti dionikom ovoga našega susreta.“ Podsjetio je kako ova donjogradska kapela baštini tradiciju cjelodnevnog klanjanja još od 2013. godine te da se početak trajnog euharistijskog klanjanja želi označiti na marijanski blagdan i uputio da tijekom ovoga misnog slavlja treba promišljati o Blaženoj Djevici Mariji koja upućuje na Krista.

„I sam sam odrastao u jednoj župi u čijoj je župnoj crkvi Gospin kip bio postavljen do tabernakula, svetohraništa. Marija je uz Isusa, ona usmjeruje na Krista i taj marijanski prizor sam uvijek osjećao kao nešto što nas, kršćanske vjernike, odgaja i usmjeruje, rekao je biskup Ivan. Obratio se zatim registriranim klanjateljima: „Dragi euharistijski klanjatelji, vjerujem da ćete u iskustvu klanjanja vi moći doživjeti da smo svi pozvani još dublje razotkrivati svoj kršćanski identitet. Tako nam je mjesto klanjanja i poziv, to je mjesto kojemu dolazimo, ali u isto vrijeme polazište – mjesto s kojega idemo naviještati i svjedočiti svoju kršćansku vjeru.“

Posljednji sat popunjen na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina

U svojoj homiliji propovjednik Ćorluka rekao je kako se kapela Trajnog klanjanja u Osijeku otvara četvrtkom – na dan uspostave euharistije, ali i na blagdan Majke Božje Bistričke te je podsjetio na Marijanski kongres održan u Mariji Bistrici 1971. godine na kojemu je sudjelovalo oko 200 000 ljudi, koji su pristigli iako je ateistički i komunistički režim na sve načine onemogućavao, priječio i zabranjivao okupljanja. Istaknuo je i kako je nadbiskup Hranić žarko želio da u Osijeku što prije započne Trajno euharistijsko klanjanje te ono sada i započinje – baš na dan njegove mlade mise koju je 1986. slavio u Ceriću.

„Koliko se puta dogodilo da su pojedinci došli „slučajno“ u kapelu TEK-a i obratili se. Ne samo vidjeli komadić kruha, nego susreli živog Krista“, rekao je vlč. Tomislav te se osvrnuo na organizaciju TEK-a u Osijeku: „Prije ovog središnjeg vremena organizacije, a od početka Trajnog klanjanja u Đakovu, u Osječanima je rasla želja da i oni imaju otvoreno mjesto za susret s Isusom. I ta dvogodišnja želja slila se u ovih mjesec i pol dana priprave za početak euharistijskog klanjanja. Klanjatelji trebaju prijaviti i popuniti sva 24 sata, sedam dana u tjednu – a taj posljednji sat u Osijeku popunjen je na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina.” Propovijednik je podsjetio i na glavno obilježje kapela trajnog klanjanja – klanjanje u tišini te naglasio: „Posebnost kapele trajnog klanjanja je tišina. Znamo da Bog najviše daje i upravo On progovara u šutnji. Treba nam draga braćo i sestre mjesto tišine, mjesto susreta Boga i čovjeka, i evo to je ova kapelica.“

Ustrajte

Uputio je zatim zahvalu osječkim svećenicima koji su otvorili vrata svojih crkava kako bi koordinatori mogli predstaviti TEK i tako animirati klanjatelje, zahvalio je i koordinatorima koji su žrtvovali svoje vrijeme te rekao: „Svatko zna osobno zašto je birao određeni termin klanjanja, ali mi znamo da je sve te klanjatelje, ali i koordinatore najprije izabrao Gospodin i pozvao ih da služe. Na svakom mjestu otvaranja kapela vjernici pitaju što znači to „trajno“, koliko će klanjanje trajati, a vlč. Ćorluka je rekao: „Želimo da ovo trajno klanjanje zaista traje do sudnjeg dana, do vječnosti. Te da se pokrene i druga kapela možda u drugom dijelu grada…“

Nakon homilije uslijedio je prinos euharistijskih darova, a prinesena je i Knjiga registra TEK-a u Osijeku te imena svih registriranih klanjatelja. Na kraju misnoga slavlja biskup Ivan zahvalio je svima koji su se priključili TEK-u rekavši: „Doista želimo da budu blagoslovljeni plodovi ovoga svetoga djela“ i poručio: „Ustrajte!“ Osvrćući se na želju da trajno klanjanje traje do dana Gospodnjega, biskup je podsjetio na ranokršćanski zaziv Maranatha! – Neka što prije prođe vrijeme, neka dođe Gospodin! i pojasnio: „Mi svoje vrijeme označavamo razmatranjem onoga vječnoga koje je ušlo u svijet utjelovljenjem Isusa Krista. To je blagoslov i snaga svake naše molitve, svakoga sata, minute i sekunde euharistijskog klanjanja i na ovome mjestu. Znakovitost je euharistijskoga slavlja koje se nastavlja euharistijskim klanjanjem da se ne podjeljuje završni misni blagoslov, on je otvoren blagoslovu punine vremena o Kristovu dolasku.“

Po izlaganju Presvetoga Oltarskoga Sakramenta svi svećenici i vjernici zadržali su se u kratkom klanjanju, a zatim se i prva registrirana klanjateljica upisala u Knjigu registra i započela svoj sat klanjanja.

13 07 tek osijek9

M. Kuveždanin/foto: Davor Kerovec

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

19:45 "DOĐI GOSPODINE ISUSE" - adventsko razmatranje don Marka Čubelića, svećenika zajednice "Omnia Deo"
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva po zagovoru svete Marije de Mattias

Svemogući vječni Bože,zahvaljujemo ti za daršto si ga dao Mariji De Mattiasda se klanja Kristu,Jaganjcu bez manei da posveti svoj životza spasenje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.