centar ignacije vodstvo 07 2023 1

Predstavljeni rezultati prvog istraživanja o kršćanskom vodstvu u Hrvatskoj

Prema istraživanju angažirani laici najbolji kršćanske vođe

Istraživanje o kršćanskom vodstvu pokazalo je kako kršćani kao vođe uglavnom percipiraju muškarce, dok žene kao vođe vidi tek 11 posto ispitanika i ispitanica. Dobrim kršćanskim vođama ispitanici dominantno smatraju duhovno i društveno angažirane vjernike laike, a negativno su ocijenjeni najviše političari s desnice i desnog centra.

Ovo istraživanje koje je ispunilo više od 400 anonimnih ispitanika omogućuje uvid u stavove i percepciju kršćana o kršćanskom vodstvu i trebalo bi služiti kao orijentir za usmjerenje odgovornih pojedinaca koji trenutačno obnašaju ulogu vođe, a opredjeljuju se kao kršćani, poručeno je na predstavljanju. Istraživanje i njegove rezultate predstavili su predavači Akademije za kršćansko vodstvo, stručnjakinja za fundraising, strateško planiranje i poslovanje neprofitnih organizacija Mladenka Majerić te voditelj Centra Ignacije, isusovac pater Tvrtko Barun. Svoje znanstveno viđenje važnosti ispravnog i kvalitetnog kršćanskog vodstva u društvu, s naglaskom na mlade, iznio je dr. sc. Rino Medić sa sveučilišta VERN, a osobno poslovno iskustvo liderstva i kršćanskog pristupa poslovanju predstavio je poduzetnik i partner Kaizen Instituta, Ivan Gadže.

centar ignacije vodstvo 07 2023 3

„Zanimljivo je da velik broj ispitanika, od koji su 99 posto kršćani, kao prvi izbor kršćanskog vođe nije naveo biskupe ili svećenike, već društveno i duhovno angažirane laike. Taj trend doživljavanja laika kao vođa među zajednicama proteklih je godina postao trend u Crkvi u Hrvatskoj. Rezultati nas nisu iznenadili, no važno je konkretno znati gdje je prostor za rad i napredak. To je prvenstveno podatak kako kršćani, barem po ovom istraživanju, žene ne doživljavaju kao vođe te da postoji jako negativna percepcija političara kao neautentičnih kršćanskih vođa. Ispitanici u ovom istraživanju biskupe i svećenike nisu prepoznali kao dominantno pozitivne kršćanske vođe, što je također poruka svima nama i poziv na zajednički rast, edukaciju i uvažavanje kritika.”, poručio je na predstavljanju voditelj Centra Ignacije pater Tvrtko Barun.

centar ignacije vodstvo 07 2023 4

Prvo istraživanje o kršćanskom vodstvu u Hrvatskoj tijekom dva mjeseca provodio je Centar za duhovnost i kulturu Ignacije, a u istraživanju su sudjelovali ispitanici različitih dobnih skupina iz cijele Hrvatske. Većina ispitanika je visokoobrazovana, zarađuje više od prosječne hrvatske plaće i tijekom poslovnog iskustva obnašala je voditeljsku poziciju. Anketni upitnik sastavljali su predavači Akademije za kršćansko vodstvo, a rezultate je analizirala asistentica s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar i vanjska suradnica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, mag. psych., Katarina Perić Pavišić.

“Cilj istraživanja nije bilo prozivati pojedince ili ukazivati na one koji su percipirani kao negativni kršćanski vođe, već ukazati na važnost govora o ovakvim temama u javnom prostoru. Uz to, rezultati će nama u Akademiji za kršćansko vodstvo dati temelj za edukacije o vodstvu kojima bismo zajedno radili na kreiranju društva nadahnutih ljudi koji će biti kompetentni, pravedni i etični vođe, odnosno kršćanski vođe današnjice, od Crkve preko zajednica i udruga do korporacija.”, zaključuje Barun.

centar ignacije vodstvo 07 2023 2

Ovo istraživanje koje je provedeno u suradnji s Američkom biskupskom konferencijom i njemačkom katoličkom zakladom Renovabis pomoći će stručnjacima koji se bave proučavanjem kršćanskog liderstva kao usmjerenje za kreiranje budućih edukativnih projekata vezanih uz vodstvo temeljeno na služenju, integritetu i dubokoj ljubavi prema Bogu i čovjeku.


Izvor: Centar za duhovnost i kulturu Ignacije

Radio Marija

14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica za nerođene

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.