Zlatna misa SINJ 2023 37

Pod geslom „Zahvaljujemo Bogu, Ocu Gospodina našega Isusa Krista (Kol 1, 3)“, u nedjelju 2. srpnja u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, 50 godina svećeništva proslavila su sedmorica franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

50 godina svećeništva proslavili su fra Marko Babić, fra Ante Jurić Talaja, fra Ivan Dotur, fra Marko Prpa, fra Ante Krešo Samardžić, fra Stipe Šušnjara i fra Jozo Župić. Trojica subraće su preminula fra Ante Brčić, fra Boro Morić i fra Petar Vučemilo. Za svećenike ih je u Sinju zaredio nadbiskup Frane Franić 1. srpnja 1973. godine.
Prije početka misnog slavlja gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman obratio se zlatomisnicima. „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se, pjeva psalmista! Kličimo i radujmo se s našim zlatomisnicima koji danas slave 50 godina svećeništva, 50 godina služenja euharistiji, 50 godina dijeljenja dobara Gospodnjih, 50 godina susreta koji dotiču, hrane i mijenjaju svijet. Draga braćo zlatomisnici, u ime svih župljana i fratara ovog samostana iskreno vam čestitam ovaj vaš veliki dan i blagdan. Želimo i molimo da vam dobri Bog da zdravlja, radosti i mira da svojom ljubavlju i mudrošću donosite ljubav i mudrost drugima i neka vas na tom putu prati zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske“, rekao je.

Misno slavlje predvodio je zlatomisnik fra Jozo Župić. „Draga braćo i sestre, sedmorica nas braće zahvaljuje Bogu na ovom velikom daru, zahvaljujemo našim roditeljima, odgojiteljima, našoj Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, svima vama koji ste nas kroz ovih 50 godina pratili. Za sve ono što smo dobro učinili Bogu hvala, a za sve ono što je bilo propušteno zajedno s vama molimo da nam Gospodin bude milosrdan i oprosti naše grijehe“, rekao je fra Jozo na početku slavlja.

Tijekom mise slavljenici su se posebno prisjetili trojice pokojne braće za koje su molili da ih Gospodin primi u svoje Kraljevstvo. Po želji zlatomisnika propovijedao je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, jedini od živućih profesora s Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Sinju koji je predavao slavljenicima. „Ovdje u Sinju u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske imamo poseban razlog da budemo dobrom Bogu zahvalni jer se navršava ravnih 50 godina kada je ondašnji nadbiskup Frane Franić redio za svećenike mlade franjevce koji su se slobodno i velikodušno redili za svećenike i odazvali Isusovu pozivu“, istaknuo je fra Gabrijel.

zlatna misa sinj 2023 13

Govoreći o pozivu, fra Gabrijel je rekao kako Isus svećenike kao i svoje učenike šalje u cijeli svijet propovijedati evanđelje. „Crkvi su potrebni svećenici za ovaj posao, treba ih odgojiti i moliti za njih da budu Božji suradnici u svijetu i da dovode ljude Bogu. Ovaj poziv da ljude dovode k Bogu osjetili su mnogi ljudi kroz povijest spasenja“, naglasio je fra Gabrijel. U propovijedi je fra Gabrijel posebno istakao početke duhovnog hoda zlatomisnika.

„Prije šezdesetak godina Bog je pozvao i naše slavljenike da krenu za njim. Gospodin Isus se malo prošetao Cetinskom krajinom. Zaustavio se baš u Sinju i pozvao maloga Jozu, a malo dalje u istoj Gospinoj župi Jasenskom susreo malog Stipu, u obližnjoj župi Turjacima malog Ivana, u Otoku Antu Krešu. Onda se Gospodin Isus zaputio prema velikom gradu Splitu i navratio malo u Prugovo i našao malog Antu, i u Splitu još Marka. Da nije zaboravio Imotske krajine otišao je malo do Runovića i našao još jednoga Marka. U jesen 1962. kada je započela nova školska godina svi su se ovi dečki odazvali i došli u Franjevačko sjemenište i Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju. U prvom razredu bila su 33 učenika. U novicijat na Visovcu pošlo ih je 25, a ređeno za svećenike ovdje u Sinju njih deset. Hvala sedmorici zlatomisnika što su svoju divnu svećeničku službu posvetili Bogu, Djevici Mariji i hrvatskom narodu“, zaključio je propovjednik.

Uime slavljenika na kraju misnog slavlja obratio se fra Ivan Dotur. „Priznajemo da je bilo padova i posrtanja, bilo je pjesme i suza, ali nikada nije bilo očaja i beznađa. Znali smo: naš Bog, naša Gospa i vi ste uz nas i onda kada nam je bilo najteže. Posebno zahvalu upućujemo Čudotvornoj Gospi Sinjskoj što nas je kao svećenike pratila svojim moćnim zagovorom i molimo Boga da ostatak našega života bude na slavu Bogu i dobro naroda kojem smo poslani“, rekao je fra Ivan.

Župnik fra Antonio koji je vodio ceremoniju pročitao je čestitku Nacionalnog ravnatelja za dušobrižništvo Hrvata izvan domovine vlč. Tomislava Markića i umirovljenog profesora i nekadašnjeg magistra bogoslova Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj dr. fra Stjepana Čove.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Uz rodbinu i prijatelje na misnom slavlju sudjelovali su i brojni župljani sinjske župe, među njima i gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj sa suradnicima, izvijestio je Župni ured Gospe Sinjske.

zlatna misa sinj 2023 1

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.