jubileji u Linaricima 3
 
Župa sv. Fuske u Linardićima na otoku Krku imala je u nedjelju 9. srpnja 2023. dvostruki razlog za slavlje. Svečanom misom proslavljena je 60. obljetnica svećeništva vlč. Antona Zeca i 50. obljetnica svećeništva vlč. Ivana Jurasića. Premda vlč. Ivan Jurasić zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti prisutan, ipak je ovo bilo i njegovo slavlje jer se je brojna okupljena vjernička zajednica i njega rado sjetila u molitvama i duhovnom zajedništvu.
Euharistijsko slavlje predvodio je dijamantni misnik vlč. Anton Zec. Uz zvukove sopila, jubilarac je ispraćen iz župne kuće u procesiji prema župnoj crkvi sv. Fuske gdje je slavljena dijamantna sv. misa.
Evanđelje je pjevajući navijestio župnik vlč. Slavko Zec, a propovijedao je franjevac fra Bojan Rizvan, koji je također rodom iz župe Linardići. U svojoj propovijedi fra Bojan je govorio o vjernosti koja je potrebna u svakom od poziva, pa tako i u svećeničkom. Bog je uvijek vjeran svom narodu, a tako i mi Njemu nastojimo biti vjerni po svojim pozivima. Istaknuo je kako je dijamantni jubilarac Anton cijelog svog života ostao vjeran svom pozivu i zato danas imamo razloga slaviti i Bogu zahvaliti. Nije lako biti vjeran. Čovjek u svom pozivu može ustrajati, ali ostati mu vjeran nije lako, a vlč. Anton nam je u tome primjer, istaknuo je fra Bojan u svojoj propovijedi. Kazao je kako je vlč. Anton cijeli svoj život posvetio svećeničkom pozivu i to bez zadrške, dodavši da je on uvijek tu za narod, svakome pristupačan i da je, bez obzira na svoje bogato iskustvo, vrlo jednostavan čovjek. Vlč. Anton Zec je u mirovini, ali unatoč tome u svećeničkim je krugovima poznat kao onaj koji uvijek rado i spremno priskače u pomoć svećenicima u njihovom pastoralnom radu, a najčešće je u zamjenama za slavljenje sv. misa.
Također, fra Bojan se prisjetio jedne anegdote koja se dogodila uoči njegove mlade mise. Vlč. Anton je jednom prilikom došao u crkvu sv. Fuske u Linardićima slaviti misu. Netom prije dolaska je pao, ali nije znao da krvari iz čela gdje se posjekao. Tako je on sav u žurbi stigao u sakristiju i u svoj brizi nije ni shvatio da krvari, već su ga u sakristiji pitali što se dogodilo jer mu je na čelu bila krv. Propovjednik je tim primjerom htio naglasiti svećeničku volju vlč. Antona Zeca da bez obzira na sve služi sv. misu za narod, te se nadovezao i na drugo nedjeljno čitanje (Rim 8,9. 11-13) gdje apostol Pavao veli da ne ugađamo sebi i svom tijelu, već da živimo po Duhu. Upravo je taj Duh je vodio našega dijamantnog jubilarca do današnjeg dana.
Fra Bojan Rizvan je u zaključku svoje propovijedi naglasio kako je svećeništvo istodobno dar župljanima i plod njihove molitve, te kako se tu pokazuje Božja snaga jer On odabire male i slabe ljude iz naroda koji će se odazvati. Zapravo bez ljudskog odaziva i naše suradnje s Bogom, ne može biti ni plodova, potrebna je naša suradnja, kazao je.
Svetu misu je uz vlč. Antona Zeca i fra Bojana Rizvana koncelebrirao i vlč. Ivan Buić rodom iz sela Milohnići, koji sljedeće godine također slavi svoju 60. obljetnicu svećeništva, zatim fra Bernard Rubinić trećoredac iz samostana na Glavotoku, fra Vito Smoljan iz franjevačkog samostana na Košljunu i župnik vlč. Slavko Zec.
Dijamantni misnik vlč. Anton Zec je na kraju misnog slavlja primio prigodne poklone župe i nekih vjernih župljana, te se i sam zahvalio na svemu što mu je Bog darovao kroz šezdesetogodišnje svećeničko služenje. Naveo je u kojim je sve župama djelovao, prisjetio se svoje mlade mise i dana uoči kojeg su i neki parovi tada sklopili sakrament ženidbe, te su još uvijek živi. Kazao je kako i njima čestita na njihovoj vjernosti i ustrajnosti u svojim brakovima svih ovih godina. Vlč. Anton Zec je naime poznat i po tome što već 45 godina djeluje i u zajednici „Bračni susreti“ za koju kaže da je na određeni način upotpunila njegov život i koju također smatra svojim pozivom. Naglasio je kako je svečana pjevana misa njegova radost i zato uvijek rado pomaže kolegama svećenicima kad ih treba zamijeniti u slavljenju euharistije.
Nakon dijamantne mise, slavlje se nastavilo i pred crkvom na placi u zajedništvu, druženju i počašćenju svih koji su sudjelovali u ovoj proslavi. Svi su se rado nastavili družiti i slaviti uz pjesmu i domaće krčke šurlice i gulaš, te kolače koje su radile i s ljubavlju pripremale vrijedne ruke župljanki i župljana sv. Fuske u Linardićima.
Tekst i foto: Martina Nenadić

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.