Zadarska nadbiskupija uputila je poziv svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima Zadarske nadbiskupije, odnosno dopis župnim uredima i samostanima, u kojima poziva sve zainteresirane da sudjeluju na Hodočašću Zadarske nadbiskupije u Istru, Padovu i na Trsat koje predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Zadarska nadbiskupija organizira Hodočašće od četvrtka, 12. do subote, 14. listopada 2023., za 500 sudionika. U Hodočašću su pozvani sudjelovati vjernici, svećenici, redovnici i redovnice. Prijave hodočasnika su do 1. rujna 2023. ili do popunjenja mjesta od 500 sudionika.

Tim hodočašćem izražava se čašćenje Majke Božje Trsatske u Rijeci, sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i sv. Antunu Padovanskom u Padovi te bl. Miroslavu Bulešiću u Svetvinčentu u Istri.

Plan hodočašćaje sljedeći: u četvrtak, 12. listopada je polazak iz Zadra u ranim jutarnjim satima prema Istri u Svetvinčenat, koji je mjesto rođenja i ukopa bl. Miroslava Bulešića. Toga dana hodočasnici će posjetiti i Eufrazijevu baziliku u Poreču.

U petak,13. listopada, hodočasnici iz Istre kreću prema Padovi. U svetištu sv. Ante Padovanskog u Padovi koncelebrirano misno slavlje će predvoditi nadbiskup Zgablić. Potom će hodočasnici pohoditi svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U subotu, 14. listopada, hodočasnici iz Istre putuju prema svetištu Gospe Trsatske gdje će misno slavlje predvoditi nadbiskup Zgrablić. Povratak u Zadar predviđen jeu poslijepodnevnim satima toga dana.

Cijelo vrijeme hodočašća, smještaj hodočasnika je u hotelu ‘Plava laguna’ u Poreču. Sobe su dvokrevetne. Cijena hodočašća s prijevozom i dva polupansiona (doručak i večera)iznosi 200,00 eura poosobi.

Vjernici se prijavljuju u župnim uredima gdje će župnici zapisati ime i prezime hodočasnika, adresu i telefonski kontakt. Prigodom prijave potrebno je uplatitiakontaciju u iznosu od 50 eura.

Otkad mons. Zgrablić obavlja službu zadarskog nadbiskupa, to je drugo Hodočašće Zadarske nadbiskupije koje se organizira unutar godine dana. Prvo nadbiskupijsko hodočašće koje je predvodio mons. Zgrablić održano je kao korizmeno Nadbiskupijsko hodočašće na Molat 11. ožujka 2023., povodom 80. godišnjice smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s otoka Molata, za koju se vodi proces kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

Hodočašće je uvijek zauzimalo važno mjesto u životu kršćana i vjernicima laicima predstavlja dragu crkvenu stvarnost i pobožnost u kojoj rado sudjeluju. Sveta Stolica u svom Dokumentu o hodočašću, izdanom povoda hodočašća u Godini jubileja 2000., kaže: „Tijekom povijesti, kršćanin je polazio na put slaviti svoju vjeru na mjestima koja čuvaju uspomenu na Gospodina ili na mjestima koja predstavljaju važne trenutke povijesti Crkve. Posjećivao je svetišta koja časte Majku Božju ili svetišta koja podržavaju živim primjer svetaca. Njegovo je hodočašćenje proces obraćenja, žudnja za intimnošću s Bogom, povjerljiva molitva za svoje materijalne potrebe. U svim svojim mnogostrukim vidovima, hodočašće je uvijek bilo za Crkvu kao čudesni dar“.

Ovo Hodočašće organizira se u listopadu, Gospinom mjesecu i u znaku je pohoda i Gospi Trsatskoj. Crkveni dokumenti ističu da hodočašće na osobiti način predstavlja i susret s Marijom. Vjernici rado hodočaste u marijanska svetišta kao povlašteno mjesto susreta s njenim Sinom, Isusom Kristom. Svom ljubljenom učeniku na Kalvariji Isus je povjerio Mariju za majku koja se s učenicima nalazila i u dvorani Posljednje večere gdje su apostoli primili dar Duha Svetoga.

Hodočašće je u službi evangelizacije i mogućnost za produbljivanje vjere i duhovnoga života, simbol putovanja Božjeg naroda na zemlji, koji se po molitvama i zahvalama tijekom hodočašća na osobiti način povezuje s proslavljenom, nebeskom Crkvom.

Hodocasce Nadbiskupije plakat 1 min

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.