Blagoslov kipa i otvorenje Trga sv. Petra u Petrijevcima 05

Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Petra u Petrijevcima u nedjelju 2. srpnja 2023. proslavljena je središnja svečanost svetkovine zaštitnika župe. Slavlju je predsjedao pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, uz župnika Mateja Glavicu i svećenike Valpovačkog dekanata te uz asistenciju đakovačkih bogoslova. U uvodu u slavlje biskup je izrazio radost ovogodišnjih Petrovskih slavlja u Petrijevcima u koje se uz euharistijsko zajedništvo združuje i blagoslov kipa drevnog naslovnika i zaštitnika crkve i mjesta, sv. Petra, kao i otvorenje trga koji će od sada nositi njegovo ime.

U prigodnoj homiliji biskup Ivan je progovorio o vrijednoj povijesnoj baštini mjesta i župe i podsjetio na ”na dugu i vrijednu povijest, kojoj se još u rimska vremena ovaj kraj nedaleko grada Osijeka, rimske Murse, povezuje i s „Malom Mursom“. Petrijevci će iz drevne povijesti izranjati i u spomenima crkvenoga života, napose u vrijeme obnove poslije otomanske vlasti, kad se prije više od tri stoljeća spominje obnova župe, gdje je kasnije barun Petar Prandau 1754. dao podići ovu lijepu župnu crkvu. Spominju se Petrijevci u davnini i viteškoga reda Ivanovaca i djelovanja otaca franjevaca; i višejezičnosti svoga mjesta i početka školstva prije više od dva stoljeća; spominju se i patnje, ratnih stradanja i previranja, vjerujem ponajviše s onim mudrim stavom da povijest nikako nije tek ‘grobnica’ naše ljudske prolaznosti, nego je ‘učiteljica života’. ‘Učiteljica’ koja nas na svoj način uvijek potiče da ostvarujemo ono na što je sâm Isus upućivao svoje učenike, pozivajući ih da budu nalik mudromu ‘upravitelju’, onome koji iz svoje riznice zna iznositi ‘i staro i novo’.”

Nadovezujući se na povijest, biskup je ukazao i na vrijedne pothvate koji su učinjeni u ovoj župi u novije vrijeme, a kojima je vrhunac ovo slavlje, sve motivirano i nadahnuto ljubavlju prema vlastitom zavičaju i vrijednoj baštini vjere koja je urodila željom da se središte Petrijevaca preimenuje u ‘Trg sv. Petra’, a mjesto ispred župne crkve označi i podizanjem kipa sv. Petra. Biskup je osvrćući se na to rekao: ”Ne uznose se Petrijevci željom da dostignu grandiozne rimske kolonade Trga i bazilike sv. Petra, ali se s pravom raduju istoj duhovnoj baštini, jednakom životnom nadahnuću u kojem nikad ne bismo trebali izgubiti iz vida da smo svojom kršćanskom vjerom ‘nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen Krist’. Zato ne zaboravljamo da nam je vjera u svojoj srži uvijek apostolska. Najprije zato što se temelji na njihovu svjedočanstvu, jasno nam kazuje kako nam vjera nije tek neka religiozna teorija, nego nas apostolska vjera utvrđuje u prihvaćanju istina o događajima našeg spasenja. Zato nam je važna Crkva, u kojoj se uvijek hrani i obnavlja apostolsko jamstvo i cjelovitost vjere.”

Aktualizirajući evanđelje o Petrovoj vjeroispovijesti i primitku njegova prvenstva, biskup je upitao prisutne vjernike: ”A vi, što vi kažete: Tko je Krist?”, te dodao ”Jako je važno da se vjera svakoga od nas ostvaruje i gradi kao osobna vjera. Kršćanin, zapravo, i jest ona osoba koja posve osobno, za samoga sebe i za svoj život prihvaća Isusa kao Spasitelja. To je onaj nezaobilazni, osobni vidik naše vjere: ja ju živim, prihvaćam i svakodnevno svjedočim svojim životom. Ali, ni jedan od vjernika na putu vjere i spasenja nije sam. Svaki pripada zajednici Božjega naroda, na koju nas sam Isus upućuje kad u evanđelju kaže Petru: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.” Zaključujući homiliju biskup je pozvao: ”Ne zaboravimo da je u kršćanskoj vjeri riječ i o našem odgovoru i odazivu, zapravo, o ljubavi kojom svjedočimo da smo u Kristu zaista prepoznali Spasitelja i Božju bezgraničnu ljubav, koja nije ostala daleka i skrivena, već se posve približila u Kristovoj osobi. Kad Isus pita ‘Petre, ljubiš li me?’, u istom se dijalogu može prepoznati svaki kršćanski vjernik – kad s Petrom i ja Kristu otvaram svoj život, potvrđujući svoj odgovor vlastitim životom. Najprije u dubini srca, ali i vidljivim djelima: Gospodine, ti sve znaš! Ti znaš da te volim!“

Na koncu misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvalnosti uputio je domaći župnik Matej Glavica. Istaknuo je simbolično značenje kipa sv. Petra ispred župne crkve kao središnje točke novoga Trga: ”Svetom Petru duboko se u srce utisnuo Isusov pogled, za njim je pošao i u njega neprestano gledao. Jednako tako poziva i nas da svoj pogled ne odvajamo od Isusa. Njegov lik ispred crkve usmjeren je u središnju točku, u oltar, kako bi nas na simboličan ali stvaran način neprestano pozivao da nam pogled uvijek bude usmjeren na Isusa. On će nas na ovome trgu ispred crkve podsjećati da nam je najljepše kad smo blizu Isusu. I svaki naš pogled na kip sv. Petra pozivat će nas da i mi pogled uvijek usmjeravamo prema ovdje prisutnom i živom Isusu.” Zahvaljujući biskupu Ivanu za predvođenje slavlja župnik je zahvalio što je pohodom i riječju, kao i sveti Petar ‘učvrstio svoju braću’, te mu u znak zahvalnosti predao repliku kipa sv. Petra iz Petrijevaca.

Nakon misnog slavlja biskup Ivan je blagoslovio novi kip i kađenjem počastio obnovljenu ‘Kalvariju’, tri križa podignuta uz župnu crkvu 1795. godine, a koji su također ove godine obnovljeni. U prigodnom programu otvorenja Trga obratio se i općinski načelnik Ivo Zelić i zahvalio na uzornoj suradnji općine i župe što je pokazatelj i župnikova inicijativa za imenovanje Trga koji je općina rado prihvatila i pomogla u njegovu uređenju. Domaći je župnik otkrio ploču s natpisom ‘Trga sv. Petra’ koji će obuhvaćati župnu crkvu i župni dom te zgradu općinskog središta i uređeni park koji je prostor svih društvena događanja u mjestu.

Tekst i foto: Krunoslav Peulić

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.