slunj1 velikaGospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić pohodio je u nedjelju 2. srpnja župu Presvetog Trojstva u Slunju. Predvodeći misno slavlje biskup Križić krstio je djevojčicu Emu, peto dijete u obitelji Nikice i Ivone Sminderovac.

Biskup Križić je predvodio euharistiju u zajedništvu s mjesnim župnikom Šimom Božićem te biskupovim tajnikom i kancelarom Mišelom Grgurićem.

U svojoj propovijedi biskup Križić protumačio je evanđeoski odlomak današnje nedjelje u kojemu smo čuli Isusove riječi koje mogu proizvesti negativan dojam o Isusu kao egoisti koji se ne da s nikim uspoređivati, kao onaj koji treba biti više voljen i od oca i majke, sina i kćeri, pa i od vlastitog života.

Naglasio je zatim da ove Isusove riječi nisu tako čudne kao što mogu izgledati. Isus vidi jako dobro situaciju u kojoj živi i situaciju koja će biti kasnije u odnosu na njega i njegove učenike.

„Isus već vidi koliko će biti roditelja koji će priječiti svojoj djeci da se opredijele za njega. Poznata nam je činjenica koliko je, na početku kršćanstva, bilo mučenika u djetinjoj dobi, i to progonjeni od vlastitih roditelja ili svojih najbližih. Mnoga su djeca bila u situaciji ili-ili: odreći se Isusa ili distancirati se od roditelja. Jednako tako je bilo jako puno roditelja koji su bili proganjani od vlastite djece zato što su vjernici, zato što se mole, zato što idu u crkvu, zato što blagoslivljaju kuću svake godine. Ne trebamo ići daleko u povijest i našeg naroda. Dosta se prisjetiti vremena komunizma. I sam dobro znam koliko je bilo starijih roditelja kojima su djeca branila ići u crkvu i primati sakramente jer su djeca bila u partiji ili imali važne funkcije u društvu, u poduzećima ili drugim institucijama i bilo ih je strah da te pozicije ne izgube. Između pozicija i Isusa oni su više voljeli pozicije. Tolikim roditeljima je bio uskraćen i kršćanski sprovod od njihove djece zbog istih razloga. Isus to nije dramatizirao. On je pozivao sebi sve, ali je svakoga ostavio slobodnim da bira. Nikoga nije ni na što prisiljavao. Isus je znao da ako se njega najviše ne voli onda su zataje ili distanciranja od njega nešto što će se redovito događati. Izdavat će ga se za sitniš interesa. Biti vjeran Isusu košta. Biti kršćanin košta. Treba biti spreman i na trpljenja i poniženja. Zato Isus veli: „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan“. Isus je znao da tko ne bude spreman nešto pretrpjeti za njega neću ustrajati u vjernosti njemu“ naglasio je u svojoj homiliji biskup Križić.

Biskup je zatim rekao da druga važna i nužna karakteristika Isusova učenika mora biti velikodušnost i darežljivost. Isusov učenik darežljivošću ne gubi nego se darežljivošću bogati. On će od Boga dobivati puno više nego što daje. Isus daje jamstvo da će i čaša vode pružena žednome iz ljubavi biti od Boga nagrađena. Zato Isus veli: „Blaženije je davati nego primati“. Iz tog razloga i Bog kada želi nekome nešto vrijedno dati uvijek prije nešto zatraži, pa makar to bila sitnica. Ne zato što je Bog egoista, nego jer darežljivost osobu otvara. Samo otvorena osoba može primiti. Stisnuta ruka i stisnuto srce ne daju, ali ne mogu niti primiti. Zato Isus veli: „Dajite i dat će vam se“. Bog tako iskušava našu dobrotu i velikodušnost. Ne prisiljava nas, nego nam daje mogućnost da možemo učiniti kakvo dobro, a možemo i izbjeći činiti. Izbjegavanjem smo se osiromašili jer nismo dali Bogu mogućnost da nas obdari.

Biskup Križić zatim se obratio prigodnim riječima obitelji Sminderovac, roditeljima Nikici i Ivoni čija kći Ema se danas krsti. „Mi biskupi, ako ikako možemo, imamo želju krstiti peto dijete svake obitelji, ali tih prilika nemamo puno. Čestitam roditeljima ove djece koji su svjesni da su im djeca najveći blagoslov i najveće bogatstvo. Mi smo slušali kroz duže vrijeme o nekim ljudima iz Hrvatske koji su otišli u Kongo da posvoje djecu. Ide se tisućama kilometara da bi se posvojilo dijete jer je naša domovina siromašna djecom. Vidimo kako i te najsiromašnije zemlje ne daju lako svoju siromašnu djecu, jer bez obzira na svu bijedu u kojoj žive, oni su uvjereni da su im djeca najveće bogatstvo.

Oni nam poručuju da ne dolazimo po njihovu djecu, i pitaju nas zašto nemamo svoje djece? Oni ne znaju koliko su kod nas jaki pokreti koji se gorljivo zalažu, ne za život djece nego za njihovu smrt, za abortuse.

Jutarnji list od 20. lipnja navodi kako je samo iz Konga do sada posvojeno 50-ero djece. Cijena posvojenja je za ove zadnje parove koštala 120.000 HRK. List navodi da su neki bračni parovi plaćali posvojenja do 270.000 HRK.

Djeca su budućnost. Svakom narodu je vrlo izvjesna budućnost bez djece: to je nestajanje tog naroda sa lica zemlje.

Zahvaljujemo Bogu za sve obitelji koje se ne boje života, nego vole život. Život će im za to uzvratiti. Ne trebaju se bojati. Crkva se danas raduje svojem novom članu jer po krštenju ovoga djeteta Crkva nam postaje i brojnija i svetija. Neka dragi Bog prati ovu obitelj svojim blagoslovom i bude jamac budućnosti i sreće ove djece“ završio je svoju homiliju biskup Križić.

Na kraju misnog slavlja župnik Božić zahvalio je biskupu Križiću na pohodu, krštenju malene Eme te upućenim riječima ohrabrenja.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

 

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.