IMG 5258

U predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 28. lipnja 2023. u još uvijek neuređenoj crkvi sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu nedaleko Požege održan je koncert klasične glazbe koji je organizirao požeški Stolni kaptol sv. Petra, vlasnik Grada pod nazivom „Tu es Petrus“. Uz biskupa Antuna Škvorčevića, kanonike, svećenike, i brojne ljubitelje klasične glazbe, koncertu su nazočili i novoimenovani počasni kanonici Antun Prpić i Josip Klarić, te Antonija Jozić, požeško-slavonska županica i Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Nastupili su Komorni orkestar i Komorni zbor požeških glazbenika pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza. Solističke dionice otpjevali su: sopranistice Josipa Lončar i Marija Ticl, te tenor Mislav Lucić. Za klavirom je bila Elizabeta Marjanović, a za orguljama Mihael Mojzeš. Izvedena su slijedeća djela: Gabriel Fauré: Tu es Petrus; Albe Vidaković (obr. J. Prajz): Poglavara vrhovnoga; Antonio Vivaldi: Sovente il sole (iz opere Andromeda Libertà) i Koncert za dvije trube u C duru (allegro); Johann Sebastian Bach: Ich will nur dir zu Ehren leben (arija iz Božićnog oratorija); Dora Pejačević: Ave Maria; Tomislav Uhlik. Tri marijanske pjesme (Zdravo Devica; O, Marija, Bogorodica; O, zmožna kraljica); Francesco Paolo Tosti: Ridonami la calma (preghiera); Giovanni Pierluigi da Palestrina: Sicut cervus; Vatroslav Lisinski: Cum invocarem; Josip Prajz (obr.): Mesija (On dolazi); Emilio Kutleša (obr. J. Prajz): Hvalospjev ljubavi i Fra Zvonimir Pavičić (obr. J. Prajz): Gospodine, kome da idemo?

Na svršetku koncerta glazbenicima i slušateljima obratio se biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako su izvođači svojim muziciranjem pomogli da sv. Petar progovori večeras u Starom Kaptolskom Gradu, gdje mu je još tamo od početka 13. st. dodijeljeno mjesto da govori kao zaštitnik Zbornoga kaptola sa sjedištem u ovom Gradu. Zahvalio je sv. Petru što nam je večeras kroz ovaj koncert progovorio posebnom snagom, osobito posljednjom skladbom u programu, u kojoj su uglazbljene riječi što ih je on izrekao Isusu Kristu: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.“ Kazao je kako su večeras ove uglazbljene Petrove riječi postale prodornije od onih koje je apostolski Prvak dignut u oblake izrekao na brdu Taboru nakon Isusova preobraženja: „Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice. Tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu!“ Ipak, dodao je biskup, večerašnji nam je koncert pomogao da i mi s njime Gospodinu kažemo: „Dobro nam je biti ovdje u Starom gradu“, jer kad god se u njemu održava ovakav koncert, progovori ona duhovna snaga koja je ovdje prisutna već punih osam stoljeća. Rekao je još kako nama nisu potrebne tri sjenice, nego samo jedna, a to je obnovljeni ovaj Stari Kaptolski Grad, kako bi nam sv. Petar mogao još snažnije govoriti na različite načine, uključujući i ovakve koncerte. Zahvalio je sviračima i pjevačima za ono što su na ovom koncertu izveli, ne samo kao djela iz određene glazbene literature, nego ono što su nam iznijeli iz proživljenosti svoga duha. Kazao je kako smo osjetili da je kroz njihovo muziciranje progovorio onaj duh Isusove blizine koji je u ovoj crkvi prisutan od 18. stoljeća, ali i već puno ranije u razorenoj crkvi sv. Petra iz 13. stoljeća koja je bila veća od sadašnje, kao i u onim crkvama iz još starijeg vremena, otkrivenima ovdje u Gradu prigodom nedavnih arheoloških iskapanja. Zahvalio je dirigentu Josipu Prajzu što je u suradnji s požeškim Stolnim kaptolom sv. Petra organizirao ovaj već sedmi po redu Petrovski koncert, uz potporu Općine Kaptol. Načelniku pak spomenute Općine Mili Pavičiću čestitao je Dan Općine i tridesetu obljetnicu njezina osnutka, kaptolačkom pak župniku Mariu Rašiću čestitao je svetkovinu župnog zaštitnika, članovima Stolnog kaptola, vlasniku Staroga Grada, na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem čestitao je svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika, a dvojici novoimenovanih počasnih kanonika čestitao je uvođenje u službu.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Da radost vaša bude potpuna – emisija zajednice „Kursiljo“; tema: Kursiljo i osobe s invaliditetom; gosti: Marijeta Peršić, tajnica Udruge JOB, Kristina Terihaj, korisnica Udruge JOB i Bruno Petrušić, teolog i filozof

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva po zagovoru svete Marije de Mattias

Svemogući vječni Bože,zahvaljujemo ti za daršto si ga dao Mariji De Mattiasda se klanja Kristu,Jaganjcu bez manei da posveti svoj životza spasenje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.