U spomen na 23. obljetnicu smrti posljednjeg riječko-senjskog nadbiskupa i metropolita Antona Tamaruta, u katedrali sv. Vida, 28. lipnja, slavljena je misa zadušnica koju je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović. Po završetku liturgijskog slavlja, uslijedila je molitva kod groba u kojem počivaju zemni ostaci blagopokojnoga nadbiskupa Tamaruta. U svojoj se propovijedi Tomljanović osvrnuo na Tamarutovo biskupsko geslo: ‘Da Oče’ koje je pratilo njegov život i rad, posebno istaknuvši njegov odlučan i vjeran odgovor na Božji poziv te sposobnost opraštanja i prihvaćanja drugoga.

DSCN8324 scaled

„Prije svega bio je pastir koji je znao odgovoriti, a odgovor je upravo najjasniji: reći Bogu ‘da’. I tu se itekako vidi jedna pastirska služba, služba odgovornosti, tj. odgovora. Koliko god mi mislili da je ta služba preteška, ali ako Gospodinu odgovaramo s onim ‘da’, s prihvaćanjem, u meni se javlja jasnoća vjerničkog odgovora. Nadbiskup Antun je znao odgovoriti kao vjernik: ‘Da Oče, želim služiti’. Njegova je služba za Riječko-senjsku biskupiju bila u vremenu kada nije bilo jednostavno voditi tako veliku nadbiskupiju, ali on je sve to prihvatio u jednom molitvenom duhu, duhu koji povezuje, a prije svega duhu koji obnavlja, ali i duhu koji oprašta. Jer ništa se ne može obnoviti na evanđeoski način, ako ne znamo opraštati. Nadbiskup Antun je upravo ostavio taj duh onoga koji znade prihvatiti drugoga.“, istaknuo je propovjednik, a u nastavku je ukazao na važnosti stava poniznosti na putu prema izgradnji Crkve te pozvao okupljene vjernike da, prema primjeru nadbiskupa Tamaruta, zajedno krenu u smjeru molitvenog duha obnove Riječke crkve.

„Moramo biti pokretači onog temelja koji se zove Istina, a to je Krist. Nemojmo se zaustavljati na sebi, nego se čvrsto zaustavimo na onoj potvrdi prema Bogu, a kada potvrđujem Bogu svojim ‘da’, onda čvrsto potvrđujem i da ću svjedočiti Njegovo ime, da ću biti bliz onome kojemu sam potreban biti bliz. Povisiti ljestvicu znači biti zaista ponizan. Onda će vrijednosti biti vrijedne, onakve da znademo zaista prihvatiti volju Božju i odgovoriti Bogu na onaj naš ponizni način koliko god možemo, kao što je nadbiskup Antun znao odgovoriti svojim geslom: ‘Da Oče’. Krenimo u tom smjeru. Krenimo u smjeru molitvenog duha da zaista znademo za pastire koji su se brinuli za ovu Crkvu, koji su voljeli ovu Crkvu i ugledati se na to da i ja dam jedan komadić sebe za tu Crkvu. I tako se Crkva izgrađuje, tako Crkva postaje jedno živo tijelo. Po našim životnim intencijama, motivacijama, jer želimo i trebamo željeti da naša riječka Crkva bude uvijek iznova obnovljena Crkva. Nemojmo odustajati od evanđelja. Nemojmo stavljati vlastita promišljanja, nego stavimo Boga u središte i tako ćemo moći zaista izgraditi Crkvu.“, kazao je Tomljanović.

Po završetku liturgijskog slavlja uslijedila je molitva kod groba na kojem počivaju zemni ostaci blagopokojnoga biskupa Tamaruta.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 U ovo vrijeme - tema: "Poče ih slati" (Mk 6,7-13); ur. i vod.: Ivica Ursić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.