P1160537

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić primio je, u ponedjeljak 26. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola. Olimpijada je održana 16. ožujka u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu. Susretu su nazočili i: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, predstojnica Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić, lic. theol. te ravnatelj OŠ Žnjan-Pazdigrad Željko Jurin.

Među osnovnoškolskim ekipama primanju su nazočile ekipe Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić, Osnovne škole „dr. Franje Tuđmana” iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom i Osnovne škole „fra Pavla Vučkovića” iz Sinja s mentoricom Bosiljkom Mandac. U kategoriji srednjih škola na primanju su bile ekipe Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković, IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem te Gimnazije „Dinka Šimunovića” iz Sinja s mentoricom s. Natanaelom Radinović.

U međuvremenu je u Tuhelju i Pregradi, od 8. do 10. svibnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno znanje na temu „Naša draga svetišta“. U kategoriji osnovnih škola drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Tučepi“ pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Šimić.

Predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz u uvodnim riječima predstavila je mons. Puljiću pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola, istaknuvši kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalila je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Učenicima je zaželjela da stečeno znanje nastoje hrabro primjenjivati u svakodnevnom životu kako bi ostali na strani svjetla – Kristovoj strani. Na kraju je posebno zahvalila mons. Puljiću što je za njih priredio svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa mons. Puljić čestitao je ne samo učenicima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, kao i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i nadbiskupijskim članovima državnog povjerenstva koji su zaslužni za organizaciju natjecanja. „Nalazimo se u dvorani koja je posvećena svetom Ivanu Pavlu II., velikom prijatelju mladih. Kada je bio u Splitu, u našoj je katedrali kazao: 'Ovdje povijest nije šutjela'. I vi ste, dragi mladi prijatelji, ljudi koji pišu našu povijest dajući doprinos vremenu u kojem živite. Kao vaš nadbiskup, radujem se ovom susretu, vašim rezultatima i vašem opredjeljenju za Krista”, rekao je mons. Puljić.

Uime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalio Željko Jurin, ravnatelj splitske OŠ Žnjan-Pazdigrad, izrazivši veliko zadovoljstvo što je upravo njegova škola bila domaćin nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka. Zatim je mons. Puljić ravnatelju Jurinu, mentorima i učenicima udijelio prigodne poklone.

U nastavku susreta generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Zatim su učenici posjetili Riznicu splitske katedrale i katedralu sv. Dujma.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić
17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.