22062023 31

U uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu, u četvrtak 22. lipnja, duhovnik sestara uršulinki, kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, preč. Franjo Biškup svečanom svetom misom proslavio je 50. godina svećeništva. Na svetoj misi koncelebriralo je dvadesetak svećenika varaždinske biskupije, a crkvu su ispunili vjernici grada Varaždina, sestre uršulinke iz varaždinskog samostana te sestre iz zajednica u Zagrebu i Slavonskom Brodu, zajednica Cenacolo i drugi gosti i prijatelji preč. Biškupa.

Prije svete mise riječi čestitke i pozdrava zlatomisniku je izrekla ministrantica i učenica Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Helena Hana Koren.

Na početku misnog slavlja preč. Biškup pozdravio je sve nazočne vjernike, svećenike, redovnike, redovnice, braću i sestre iz bratovštine Cenacolo, a napose sestre uršulinke predvođene provincijalnom poglavaricom s. Mihaelom Dumbović kojima je već 29 godina duhovnik.

Uvodeći u misno slavlje zlatomisnik je zahvalio Bogu na daru života, a posebno na daru svećeništva, „daru nad svakim darom, najvećim darom kojim si me mogao obdariti i učiniti sretnim i radosnim svojim djetetom“ rekao je kao molitvu Gospodinu preč. Franjo. Izrazio je radost zajedništva s braćom svećenicima u zahvalnoj misnoj žrtvi koju je prikazao za svoje pokojne roditelje Stanka i Ivku, vlč. Ivana Čočina koji ga je krstio, te loborskog župnika i mučenika Josipa Vedrinu čijem mučeništvu, rekao je preč. Biškup, duguje svoje svećeničko zvanje. Među ostalim u svojoj se zahvalnoj svetoj misi zlatomisnik spomenuo kardinala Franje Kuharića koji ga je zaredio za svećenika, biskupa Marka Culeja te drugih svećenika koji su obilježili njegov svećenički put, napose odgojitelja i kolega svećenika s kojima je bio zaređen. Spomenuo se nadalje svih živih i pokojnih župljana iz župa u kojima je vršio svoju svećeničku službu.

Na svetoj je misi propovijedao don Ivan Filipović duhovnik zajednice Cenacolo. Istaknuo je uvodno kako su ovakva slavlja prilika da se „vratimo u centar“, da se iz raspršene svakodnevice sastanemo sa sobom i pitamo o tome kako živimo svoje temeljno životno poslanje. „Mene osobno susreti s preč. Franjom uvijek potiču na preispitivanje kako živim svoj svećenički poziv“, rekao je don Filipović.

U nastavku propovijedi progovorio je i posvjedočio iz vlastitog puta obraćenja i oslobođenja od ovisnosti o temeljnoj važnosti sakramentalnog života vjernika koji se u Crkvi ostvaruje upravo po daru svećeništva. „Sakramenti su bit svećeničkog života i najviše što možemo dati i ponuditi vjernicima. U njima se Gospodin služi našim nedostojnim rukama da bude među svojim narodom, da ga spasi i dovede k sebi“, kazao je propovjednik i dodao: „uvjeren sam da jedino Bog može proći kroz ljudsku prošlost, kroz ljudski život i jedini On može pretvoriti tamu u svjetlo, jedino On može nemir pretvoriti u mir, jedini On može tugu pretvoriti u radost.“

Don Filipović je istaknuo kako ova ispunjena crkva, ali i mnogi koji su mu se ovih dana javljali znajući da će propovijedati na ovom slavlju, svjedoče da je požrtvovan, predan, samozatajan svećenički život preč. Franje dotaknuo mnoga srca u zajednici Cenacolo, u ovom samostanu sestara uršulinki, u vrtiću i školi, među svećenicima i vjeroučiteljima, među vjernicima grada Varaždina i šire.

„Veliki dar koji smo u svećeništvu dobili nosi sa sobom i veliku odgovornost, ponekad veću nego li je mi možemo ponijeti i zbog toga se u vršenju svoje svećeničke službe oslanjamo na Božju milost kako bismo vjerno izvršili darovano nam poslanje, ali molimo i vas vjernike da redovito i žarko molite za nas“, kazao je završno propovjednik okupljenim vjernicima.

Nakon svečanog Tebe Boga hvalimo, riječima čestitke i zahvale preč. Franji Biškupu obratila se provincijalna glavarica sestara Uršulinki, s. Mihaela Dumbović. „Velika mi je radost i u srcu zahvalnost što Vam u ime svih nas sestara, Anđelinih prijateljica, zajednice Cenacolo, Biblijske grupe, pjevača i svih vjernika, mogu izreći čestitku i zahvalu za Vaš odaziv na Božji poziv, za vjerno i zauzeto svećeničko služenje tijekom pedeset godina svećeništva!
Zbog Vašeg jedinstva s Kristom i otvorenosti Duhu Svetom zaista se za Vas može reći kao što je sv. Pavao rekao za sebe:“ Živim, ali ne više ja , nego u meni živi Krist!“(Gal2,20). Promatrajući Vas dnevno skoro 30 godina, nisu nam se mogle sakriti Vaše vrline: skromnost, blagost, strpljivost, dobrota srca, uljudnost, poniznost. Mi sestre uršulinke prisjećamo se kako smo vapile i molile našeg blaženika kardinala Stepinca da nam podari dobrog duhovnika, a u Vama smo dobile ne samo dobrog, nego i svetog! Rođeni na blagdan sv. Jeronima i službujući kao kapelan u župi sv. Jeronima i sami ste postali službenik Božje riječi koju dnevno čitate, razmatrate i nama dijelite kod svake svete Mise. Osjećamo da ona zajedno s euharistijom preobražava Vaš život koji nam svima svijetli. Božja riječ je Vaša ljubav. Dokaz za to su Biblijski susreti za vjernike, koje nikada u ovih skoro trideset godina, osim vremena korone, niste prekinuli!“, rekla je s.Mihaela Dumbović te u nastavku svog govora nabrojila mnoge službe koje je u gotovo 30 godina službovanja u Varaždinu preč. Biškup primio i vjerno izvršavao.

Nakon s. Mihaele čestitku i zahvalu preč. Franji izrekao je i gosp. Marijan Varga uime vjernika koji se redovito okupljaju u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova, orguljaša i zboraša Uršulinskog pjevačkog zbora, prijateljica sv. Anđele i biblijske skupine koju vodi preč. Franjo.

Prije svečanog blagoslova zlatomisnik je još jedanput zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju te čestitao prisutnim kolegama zlatomisnicima mons. Josipu Đurkanu i fra Luciju Jagecu i njihov zlatni jubilej svećeništva.

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.