MG 9104

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je nedjelju 25. lipnja u kapeli sv. Petra i Pavla u Dvoru svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog upravitelja župa Divuša, Gvozdansko i Zrin vlč. Darija Stankovića. Na početku dekret o imenovanju okupljenim župljanima pročitao je župni vikar iz Hrvatske Kostajnice fra Leopold Palić.

Biskup je čestitao vlč. Stankoviću i župljanima te ih pozvao na zajedničku dobru suradnju za boljitak ovih župa i ovoga kraja. Biskup se spomenuo i bivšeg župnika vlč. Stjepana Filipca koji je zbog teške bolesti iznenadno hospitaliziran te onda i umirovljen i pozvao je okupljene na molitvu za njega.

U homiliji biskup je progovorio o župničkoj ulozi istaknuvši kako iako male, ove tri župe zbog svoje povijesti i svega što se svake godine u njima obilježava, imaju veliko i važno značenje u Sisačkoj biskupiji i čitavoj Hrvatskoj. „U tom smislu je važno da svećenik okuplja, vodi brigu i organizira svoje župljane, ali i da se brine o spomenicima kulture i svemu onome što traži život ovih povijesnih mjesta i župa. Na nama je briga za ovo područje i važno je da se ovdje očituje naša prisutnost. Kao što smo čuli u Evanđelju Isus govori o tome da će on nas priznati pred svojim Ocem nebeskim ako i mi njega ne zatajimo i priznamo da smo njegovi učenici. Makar su nam nekad prilike nesklone ili nas netko čudno gleda, zamjera nam i izruguje nam se, mi smo uvijek pozvani našu vjeru hrabro živjeti i ne bojati se da smo Isusovi učenici. Tri puta danas Isus govori: ne bojte se, a kažu da se u Novom zavjetu ta Isusova rečenica ponavlja 365 puta, kao da nam svaki dan u godini Isus želi reći: ne bojte se. Te Isusove riječi i ja danas upućujem vašem novom župniku vlč. Dariju. Hrabro ići naprijed, naviještati Krista i činiti dobro to je naša zadaća. Bojati se čovjek treba samo kada čini zlo, kada ne sluša Evanđelje i Božje zapovijedi“, rekao je biskup istaknuvši kako je Crkva oduvijek narod mučenika, ali i svjedoka koji se nisu bojali trpjeti za ime Isusovo jer su znali da je on s njima. 

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Jeremije propovjednik je rekao kako i prorok govori o patnji i progonima. „Tako su i njega samoga progonili i poznate su tužaljke proroka Jeremije kada su neprijatelji razvalili Jeruzalem, a njega proglasili krivim i bacili u bunar da umre, a spasio ga je jedan pobožan čovjek. On je zapravo bio progonjen jer je govorio Božje Riječi, da treba Boga slušati i da se ne treba bojati i podvrgavati vlasti koja želi uništi vjeru u njihovom narodu. Tako su i danas progonjeni oni koji žele činiti dobro i izgleda kao da više koristi imaju oni koji čine zlo i koji promiču krive ideje i slike o čovjeku i svijetu, koji niječu Boga, ali Bog će svog pravednika spasiti“, poručio je biskup. 

Nakon popričesne molitve okupljenima se predstavio i vlč. Stanković te je zahvalio biskupu na ukazanom povjerenju i uvođenju u službu.

Na kraju je u ime župljana novog župnika pozdravila Marijeta Juranović Mandić. Ona je zahvalila biskupu što nije zaboravio na ovu župu te je nakon bolesti župnika odmah pronašao rješenje za župu, ali je i zahvalila bivšem župniku koji se skoro četvrt stoljeća svim srcem brinuo za ovaj kraj.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Ivan Kukuljević Sakcinski; ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju: Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.