svetac dana ivan bonifacije pavletić 2023 06 25 featured 1

U Rimu je zaključen biskupijski postupak o životu, junačkim krepostima i glasu svetosti sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića.

Biskupijski postupak o životu, junačkim krepostima i glasu svetosti sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića zaključen je u petak 10. ožujka 2023. u Dvorani pomirenja Lateranske palače u Rimu.

U nazočnosti hodočasnika iz Kutine, predvođenih Bonifacijevim subratom o. Marianom Passerinijem, zatvoreno je prvo poglavlje procesa kojim Crkva propituje kvalitetu ljudskih i kršćanskih vrlina kandidata koji trebaju biti uzdignuti na čast oltara, koji se nastavlja u Vatikanu u Dikasteriju za kauze svetaca.

Svečanosti završetka biskupijskog postupka nazočili su Giuseppe D’Alonzo, delegat kardinala vikara Angela De Donatisa, provincijal Družbe br. Aldo Genova, o. Mariano Passerini, promicatelj glasa svetosti brata Bonifacija u Hrvatskoj i njegove suradnice sestre Klanjateljice Krvi Kristove, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima vlč. Marko Đurin, izaslanici sisačkog biskupa Vlade Košića, kancelar biskupije preč. Janko Lulić i rektor bazilike sv. Kvirina preč. Robert Jakica te izaslanica kutinskog gradonačelnika Kornelija Marošević.

Hrvatski hodočasnici i štovatelji sluge Božjega poslijepodne su se okupili na molitvi i misnom slavlju koje je u kapeli pored Bonifacijevih posmrtnih ostataka predvodio generalni vikar družbe o. Giuseppe Pusceddu.

Na hodočašće u Rim, u molitvi za beatifikaciju brata Ivana Bonifacija Pavletića, došle su članice Povjerenstva za širenje glasa svetosti brata Bonifacija Kornelija Marošević, izaslanica gradonačelnika Kutine i Bernarda Grdić.

U razgovoru s Nenom Kužinom za Vatikanski radio članice povjerenstva su, iznijevši svoje dojmove, ustvrdile da je zatvaranje postupka veliki događaj za Kutinu, Moslavinu i cijeli hrvatski narod.

Poručile su da su i danas potrebni ljudi poput br. Ivana Bonifacija te da bi trebalo više razmišljati o njegovom životu i čitati Evanđelje te ga živjeti poput njega. Kao primjer su navele brigu za starije članove društva, kao i za nemoćnike, bolesnike i usamljenike kojima je potrebna ljubav, milost Božja, pažnja i sveta riječ.

Redovnik Družbe sinova Bezgrješnog Začeća (CFIC), rođen u Zbjegovači u župi Ilova nedaleko od Kutine. Preminuo je u dobi od 33 godine u Rimu 4. studenog 1897., a iz usta subraće čulo se: „Svetac je odletio u nebo.“ Izučenog postolara Providnost je dovela do redovništva u Rimu gdje je svoju vjeru živio u novoj crkvi, bolnici, gdje se liječe duh i tijelo. Kao član nekadašnje Družbe bolničke braće Ivan Bonifacije noći je provodio uz krevete bolesnika. Talijanski jezik bio mu je zapreka, ali srce je sve razumjelo.

Posvećeni laici, brat Ivan Bonifacije Pavletić i utemeljitelj družbe bl. Luigi Monti, nisu pripadali hijerarhiji, nego Božjemu narodu. Živeći s ljudima bili su istraživači koji su odgovore davali svojim životom. I baš zato Moslavina rado upire pogled u svoga sina, kandidata za čast oltara za kojega je kardinal Josip Bozanić u prigodi prijenosa posmrtnih ostataka s rimskoga groblja Campo Verano u kapelu Generalne kuće Družbe 2008. rekao: „Naš brat Bonifacije je kao biser koji je pronađen. Negdje je bio zakopan u našem sjećanju, u našem srcu. Njega smo izvukli iz zemlje i želimo da svijetli svojoj Kutini i u našoj Hrvatskoj.“

 


Izvor: IKA

Foto: Autor Cromat1 - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71274248 (edited); Pixabay

Radio Marija

02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.