te deum kos sv ursule 21062023 14

Učitelji i učenici Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ zajedno sa svojim roditeljima sudjelovali su u srijedu 21. lipnja u varaždinskoj katedrali na misi zahvalnici za proteklu nastavnu godinu.

Euharistijsko slavlje predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s umirovljenim biskupom Josipom Mrzljakom, duhovnikom škole preč. Franjom Biškupom i vlč. Markom Domiterom.

Prije svete mise učenici Dramske skupine viših razreda koju vodi s. Jasminka Pomper izveli su kratki scenski prikaz s porukom kako je svatko od nas jedinstven i poseban, u svakom se čovjeku krije zrnce mudrosti, vjere i Božjeg spasenja. Na kratki igrokaz osvrnuo se i biskup Radoš uvodeći u misno slavlje rekavši kako Bog ne pravi pogreške, svakoga čovjeka je stvorio na svoju sliku, a ljudi često sebi ljepe zvijezdice, a drugima točke. „Zato ćemo zastati na trenutak i zamoliti Gospodina da otkloni sve što je nepotrebno i izvanjsko, da možemo vidjeti ono što je stvorio u nama kako bismo Mu iskrene duše mogli kazati hvala, jer djela su njegova predivna i predivno je biće svakoga od nas. Samo to mora i naše oko vjere vidjeti i Bogu zahvaliti“, potaknuo je okupljene biskup Radoš.

U prigodnoj homiliji biskup je uvodno podsjetio kako svi okupljeni u ovoj katedrali danas na osobit način osjećaju zahvalnost prema drugima, svima onima koji su uključeni u odgoj djece koja pohađaju Katoličku osnovnu školu u Varaždinu. Ponajprije, roditelji i mjesna Crkva osjećaju i izražavaju zahvalnost prema sestrama uršulinkama na njihovom radu i zalaganju u odgoju i obrazovanju djece. „Znamo da to ne činite očekujući našu zahvalu“, rekao je biskup Radoš sestrama uršulinkama, „nego jer u tom djelu prepoznajete Božju volju i vaše poslanje“. Spomenuo je nadalje biskup i zahvalnost roditelja i sestara uršulinki svim učiteljima i nastavnicima koji svakodnevno to veliko djelo odgoja i obrazovanja provode u djelo. „Nije to jednostavan poziv. Put odgoja često je isprepleten svakidašnjim poteškoćama, ali je to put ljubavi gdje nastojimo u drugome vidjeti dijete, čovjeka, vidjeti u njemu sliku Božju, dati mu ono što je Bog stavio u naše ruke, glavu i srce da bi moglo ići samostalno kroz život“, kazao je biskup Radoš. Spomenuo je naposlijetku i djecu koja su zahvalna svojim roditeljima, učiteljima, sestrama uršulinkama, a sve te osjećaje zahvalnosti najlakše je objediniti u zahvalnost Bogu, „jer na početku svakoga od vas stoji Bog koji daje poslanje, koji daje zanimanje i koji daje roditeljstvo da umijesto Njega vodi djecu koja su Božja djeca“, rekao je okupljenima biskup Radoš.

U nastavku je biskup govorio o evanđelju dana istaknuvši kako ono govori o tri temeljne pobožnosti koje nas približavaju Bogu: milostinja, molitva i post. Govoreći o tome kako davati milostinju propovjednik je istaknuo milosrdnog Samarijanca koji u svojem činu milosrđa prema strancu ne očekuje zahvalu, ne očekuje da ga itko vidi, nagradi već je sav usmjeren na potrebitog. Takvo djelo milosrđa čini Isus prema svakome od nas jer nas ljubi kao svoju djecu, spomenuo je biskup te se obratio djeci potičući ih da imaju budno oko na prilike u kojima mogu pomoći i učiniti dobro, u svakodnevnim situacijama i poslovima bez potrebe za pohvalom i nagradom, da budu na usluzi svojoj obitelji jer je to prilika za rast i sazrijevanje.

Prava kršćanska molitva je molitva zahvalnosti, svjesni da sve što imamo i što jesmo od Gospodina dolazi, pojasnio je biskup potkanuvši okupljene na molitvu zahvalnosti, susreta s Gospodinom, možda i u Kapeli trajnog euharistijskog klanjanja u susjedstvu Katoličke osnovne škole.

Post je trajni zahtjev našeg kršćanskog života i ne trebamo ga gledati kao neko trapljenje i uskraćivanje već kao post od onoga što umanjuje našu slobodu što nas zatvara u nas same, pojasnio je biskup te rekao kako nas post otvara prema drugima. Pozvao je učenike da si uskrate nekad zadovoljstvo igranja igrica te da to vrijeme provedu u druženju s prijateljima i obitelji. Post od kompjutera i mobitela učinit će vas slobodnima za nešto veće i ljepše i neka se u tome nađe i vrijeme za molitvu zahvale za roditelje, učitelje i prijatelje, poručio im je biskup Radoš.

Na kraju je propovjednik, pozivajući se na naviješteni odlomak iz Druge poslanice Korinćanima, potaknuo sve okupljene da ustrajno i obilato siju djela milostinje, molitve i posta jer će Gospodin to zasigurno nagraditi obilnom žetvom radosti.

Na kraju svete mise riječima zahvale svima se obratila ravnateljica Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“ s. Damjana Mihaela Barbarić. U velikoj odgojnoj i obrazovnoj avanturi protekle školske godina istaknula je naznačajnije događaje te zahvalila svim učiteljima, djelatnicima, učenicima i roditeljima na velikom zajedništvu kojim je odisala čitava školska godina. Zahvalila je biskupu Radošu na svesrdnoj podršci i pomoći u radu Katoličke osnovne škole te Uredu za medije Varaždinske biskupije na medijskoj potpori škole. Na kraju se biranim riječima zahvalila duhovniku škole preč. Franji Biškupu te mu uime djelatnika, učitelja, učenika i roditelja čestitala zlatni jubilej misništva te mu uručila ručni rad, kreativnu kutiju koja sadrži blago srdaca Katoličke osnovne škole „Svete Uršule“.

Preč. Bišlup zahvalio je riječima: „Da nisam svećenik, ne bih vas susreo, zato vidite kako je lijepo biti svećenik. Trajno sam zahvalan Gospodinu što me pozvao i izabrao i nikad Mu neću biti dovoljno zahvalan na tom čudesnom daru. Hvala vama što me pratite svojim molitvama. A ja molim, ako Gospodin nekoga od vas poziva da ga izbliza nasljeduje, da se odvažite i da se ne bojite. Gospodin je s nama.“

Riječima čestitke i zahvale preč. Franji pridružio se, u svoje osobno ime i uime biskupa Josipa, biskup Bože Radoš poželjevši mu Božji blagoslov koji po njemu silazi i na Katoličku osnovnu školu i varaždinsku Crkvu.

Tekst: Anita Treščec
Fotografije: Siniša Conar

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.