armenija pixabay naslovna

Molitva za armenski narod u pokrajini Artsakh
i predavanje o Armeniji, prvoj kršćanskoj državi u svijetu


Na svetkovinu Srca Isusova, u petak 16. lipnja, u crkvi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik – Lučko, u okviru molitve vjernika na kolektivne nakane, pripadnici armenskoga naroda koji žive u Hrvatskoj, sudjelovali su u molitvi za svoje sunarodnjake u pokrajini Artsakh, koja se više od šest mjeseci nalazi u potpunoj blokadi, bez struje, hrane, vode, prometne povezanosti, a uništavaju se i drevne crkve, kulturni i povijesni spomenici. Artsakh je država koju je priznala tek Armenija i nekolicina zemalja, a nalazi se na današnjem teritoriju Azerbajdžana, na kojemu već tisućljećima živi armenski narod. Nestabilno primirje, s povremenim oružanim sukobima i nemirima, traje od kraja 1990-ih, točnije, nakon raspada bivšeg SSSR-a, kada su i te dvije bivše sovjetske republike postale samostalne države. Artsakh je armenski naziv za u Hrvatskoj često korišteni ruski termin "Samostalna oblast Nagorno Karabakh".

Molitvu je na hrvatskome jeziku pročitala gđa Marijana Rašić, čija je pok. majka Gayane Vardanyan iz Armenije došla u Hrvatsku, a Marijana je župljanka župe sv. Ivana Nepomuka u Stupniku-Lučkom. Isti tekst molitve na armenskom jeziku pročitala gđa Alina Gishyan, koja živi u Dugoj Resi. Na kraju misnoga slavlja, koje su pjevanjem oplemenili župni i dječji zbor, Gospodnju molitvu, "Oče naš", na armenskom jeziku i napjevu "Hayr mer" otpjevali su članovi Armenske zajednice u Hrvatskoj uz orguljsku suradnju Eve Kirchmayer Bilić.

Nakon misnog slavlja ona je održala predavanje-prezentaciju "Prva kršćanska država – Armenija"; u župnoj dvorani, te je brojnim župljanima približila drevnu povijest toga naroda, smještenog uz planinski masiv Ararat, na kojemu se, nakon potopa, zaustavila Noina arka, gdje je započela "ponovna"; povijest čovječanstva i nastajanje novih naroda. Armenci svoju domovinu nazivaju Hajastan, prema Noinom prapraunuku Haiku, a nama u Hrvatskoj, pa i Europi ostala je gotovo nepoznata armenska bogata povijest, obilježena neprekidnim napadima i osvajanjima velikih osvajača, koji su upravo preko teritorija nekada velikoga teritorija Armenije, koji se i nalazi/o na mjestu spajanja istoka i zapada. Mučeništvo, patnja i stradanje konstanta su armenske povijesti, a genocid nad armenskim narodom iz 1915., kada je pobijeno više od 1 500 000 Armenaca, ostao nepriznat i nepoznat velikom dijelu čovječanstva.

Apostoli Tadej i Bartolomej bili su prvi donositelji Radosne vijesti u Armeniju, koja je već 301. godine (dakle prije Milanskoga edikta iz 313.) kršćanstvo proglasila državnom religijom, a njezino je sjedište u Ečmijadzinu – "Armenskom Vatikanu". Ta je prva kršćanska Majka crkva sjedište Armenske apostolske crkve u kojoj se čuvaju i relikvije koplja kojim je Krist bio proboden, drvo Noine arke i Kristova križa, te Kristove trnove krune. Armenski narod do danas njeguje i svoje pismo i jezik, a brojne sličnosti između armenske i hrvatske kulture, arhitekture i umjetnosti i povijesti još čekaju svoje istraživače, te je i ovaj dirljiv susret jedan od poticaja nastavka i širenja armensko-hrvatske suradnje. Armenska zajednica u Hrvatskoj zahvaljuje župniku vlč. Dubravku Škrlin – Hrenu što je omogućio predstavljanje Armenije u svojoj župi. Misno slavlje na svečanoj misi uz blagdan Srca Isusova predslavio je vlč. Mijo Matošević, župni supsidijar u miru uz asistenciju župnog vikara vlč. Ivana Zovka.

 


Izvor: Eva Kirchmayer Bilić

Foto: Pixabay

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Glazba
19:45 "DOĐI GOSPODINE ISUSE" - adventsko razmatranje don Marija Akrapa, svećenika zajednice "Omnia Deo"
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.