1 P1014440 2 2048x1536

Don Mladen Protić, svećenik Zadarske nadbiskupije, proslavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi sv. Kasijana u Sukošanu, u nedjelju, 18. lipnja.

Don Mladen, prvo svećeničko zvanje iz Sukošana nakon 60 godina, predvodio je mladu misu pokraj zavjetne sukošanske crkve Gospe od Milosti (1650.), za vanjskim oltarom u novouređenom parku za održavanje većih liturgijskih slavlja u Sukošanu. U neposrednoj blizini crkvice Gospe od Milosti nalazi se rodna kuća blagopokojnog mons. Eduarda Peričića, crkvenog povjesničara koji je bio zadnje svećeničko zvanje iz Sukošana.

Slavlje je počelo velikom svečanom procesijom od obiteljske kuće mladomisnika Protića kojega su u procesiji brojnog puka s barjacima, do crkve Gospe od Milosti dopratili sukošanski župnik don Marinko Duvnjak i don Krešimir Mateša, župnik katedralne župe sv. Jakova u Šibeniku i rođak don Mladena koji je propovijedao na mladoj misi.

Don Mladenovo mladomisničko geslo glasi: ‘Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje’ (Ps 62,2). Kao da tim riječima svoga svećeničkog gesla don Mladen odgovara na Božji poziv koji je oduvijek bio u njemu i u Božjem promislu, kako kaže i prorok Jeremija, istaknuo je don Krešimir u propovijedi.

2 P1014145 2 2048x1536

„Primjer don Mladena potvrđuje da se na Božji poziv za svećeništvo može odgovoriti i u zrelijim godinama života, što je sve češći slučaj kod mnogih kolega svećenika. I da se na Božji poziv uvijek isplati odgovoriti kada ga osjetimo, potpuno i bez zadrške, svim svojim srcem, dušom i svojim umom. To su postulati Božje ekonomije kojoj se i don Mladen približavao od svojih najranijih dana, počevši od vlastite obitelji, odgoja i obrazovanja u rodnom Sukošanu, preko srednje Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru i studija ekonomije u Rijeci, godinama rada u bankarskoj struci do odluke i prijelaza na novi studij – ‘ekonomije spasenja’ na teološkom studiju u Zagrebu kod otaca isusovaca. Tri godine proveo je među dominikancima (godinu dana novicijata i dvije godine studija), a potom je, u pripremi za svećeničku službu, otkrio da ga Gospodin poziva staviti mu se na raspolaganje rodnoj Zadarskoj nadbiskupiji, čiji je bogoslov bio od 2019. godine“ rekao je don Krešimir, u zahvalnosti Bogu i svima koji su don Mladenu na tom putu pomogli.

Don Mladenov rođendan 28. prosinca, datum koji je spomendan Nevine dječice, u narodu zvan Mladenci, odredio mu je i ime te su ga roditelji Nikola i Danica, također prisutni na mladoj misi, nazvali Mladen.

„To nije slučajno, jer njegovo ime govori o mladosti koju treba zadržati u svim godinama svoga života, da duhom nikad ne ostari, nego da gorljivim duhom čistoće ostane Kristov svjedok do kraja života“ rekao je don Krešimir. Poželio je mladomisniku neka u duhu poticaja apostola Pavla Timoteju, „raspiruje milosni dar Božji koji je u njemu po polaganju biskupovih ruku; ne duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Da se zlopati za Evanđelje s prezbiterijem dične Zadarske Crkve predvođene njenim nadbiskupom, nasljednikom apostola, da bude propovjednik Evanđelja, apostol i učitelj“.

3 P1014348 2 2048x1536

Pojašnjavajući navješteni ulomak iz Matejevog evanđelja, don Krešimir je rekao da se apostol i evanđelist Matej također bavio ekonomijom. „Prvo kao carinik, a kad je doživio Isusov pogled, brzo se i odvažno odazvao njegovom pozivu i krenuo za Isusom. Matej piše o Isusu: ‘Kada ugleda mnoštvo, sažali se nad njim, jer bijahu izmučeni kao ovce bez pastira’.

Pogled našeg Gospodina i njegovi osjećaji prema nama tako su duboki, kada nas Isus gleda. Isus nam i svojim pogledom otkriva potrebu da ga pronađemo, izmučeni koječim u našem životu, često smo ostavljeni i prepušteni sebi. To što je otkrio u ljudima svoga vremena, Gospodin i danas otkriva u ovom svijetu, među nama. Isusov osjećaj, njegova ljubav, njegovo sažaljenje, vodi ga nama ususret, da promijeni našu životnu priču, da sve promijeni na bolje“ poručio je don Krešimir.

Podsjetio je da u ulomcima prije navještenog Evanđelja, Matej piše o znamenitom Isusovom govoru na gori. „Kad je izrekao te temeljne postulate njegove božanske ljubavi i skrbi za nas, onda je sišao među nas. Matej opisuje deset ozdravljenja koja Isus čini, onih koji su bili potrebni skrbi i brige za bolesno tijelo i psihu, do onih koji su potrebni ozdravljenja u tijelu i duši – da ih oslobodi od zloduha i od grijeha. To nam Gospodin donosi! Tamo gdje Isus dođe, sve se mijenja na bolje! Zato nam je potrebna Isusova prisutnost, njegova riječ, Radosna vijest, evanđelje“ poručio je don Krešimir.

Mateša je upozorio kako „nekad mislimo da će ovaj svijet spasiti poboljšana ekonomija, znanost, politika ili da će se potrebno riješiti vojnim putem. Možda nismo dovoljno svjesni, ali jedino što može promijeniti ovaj svijet, jedino što mu može donijeti mir i spasenje je Gospodin Isus Krist i njegova evanđeoska poruka“ poručio je don Krešimir, rekavši da je „ovaj svijet žedan Kristove prisutnosti i njegove riječi“. Mnogi su izgubljeni, žalosni, neispunjeni, jer nedostaje im Krist i njegova riječ.

„Svijet treba čuti istinsku i čistu poruku Evanđelja. Žetva je velika, a radnika malo, kaže Isus. Treba moliti Gospodara žetve za nove radnike koji će se pridružiti Kristu u njegovom zadatku spašavanja ljudskih duša i ovoga svijeta“ potaknuo je don Krešimir, naglasivši kako je potrebno da i mi, u molitvi, zadobijemo iste osjećaje s kojima Isus gleda na ovaj svijet, na naše društvo i ljude u njemu.

4 P1014298 2 2048x1536

Propovjednik je naglasio da i mi trebamo biti „pogođeni boli kada gledamo što se oko nas događa, da ne budemo zatvoreni samo u svoj mali krug i svijet, nego da se okrenemo oko sebe, izađemo vani“. Pritom je važna naša molitva koja će učiniti da se možemo pridružiti Isusu, kako je i on osjećao potrebe ljudi. U tom kontekstu, potaknuo je da molimo za svećenička i redovnička zvanja u našim župama i gradovima.

Župljani Sukošana godinama redovito mole za duhovna zvanja, baš i za svećeničko zvanje iz svoje župe, što se i dogodilo u odazivu don Mladena. Na tu su nakanu molili na misama, duhovnim susretima, euharistijskom klanjanju i drugim pobožnostima u župi.

„Mladomisnik Mladen pozvan je poimence. Isus poziva Dvanaestoricu, u drugoj prilici 72-icu svojih učenika, pa ih šalje po dvojicu. I daje im ovlast da pođu s poslanjem u svijet, neka propovijedaju da se približilo Kraljevstvo Božje. Ono je već prisutno u Crkvi, u sakramentima. Krist je među nama, hoda zajedno s nama i prolazi sve naše patnje i muke. Otvara nam svoje srce, da bi nas izliječio od grijeha, najgore bolesti, da bi nas sakramentima držao u duhovnom i životnom zdravlju, kako bismo bili sposobni prepoznavati ga, svjedočiti i nasljedovati“ poručio je don Krešimir.

Upozorio je da su mnogi izvana živi, „a duboko u sebi su umrli jer su nesposobni ljubiti, jer su okovani grijehom, zavedeni zlodusima, pohlepom, požudom, željom da imaju što više i da svijet podastru sebi“.

„Ono što Isus kazuje svojim apostolima dok ih šalje, ‘Besplatno primiste, besplatno dajte’, kazuje svima nama: poruku spasenja možemo ispravno prenijeti pristupajući ljudima bez vlastitog interesa“ poručio je don Krešimir. Poželio je don Mladenu da bude uspješan Kristov učenik, a pastir onima kojima će ga nadbiskup poslati.

Don Krešimir je čestitao za dar svećeništva mladomisniku, župi sv. Kasijana, Zadarskoj nadbiskupiji, domovini Hrvatskoj, Katoličkoj Crkvi te don Mladenovoj obitelji, rodbini, prijateljima i vjernicima koji su iz različitih dijelova Nadbiskupije došli podijeliti radost s don Mladenom.

Don Krešimir je poželio da svećeničko služenje don Mladena pomogne zagovor Gospe od Milosti, sukošanskog nebeskog zaštitnika sv. Kasijana koji je bio liječnik, učitelj, biskup i mučenik te zagovor svih svetaca.

5 P1014357 2 2048x1536

Simbolični prinos darova u zahvalnosti Bogu

Sukošanski vjernici izrazili su radost i zahvalnost i po prinosu darova koje su različite generacije župljana prinijeli na mladoj misi, predavši ih don Mladenu ispred oltara. Tumačenja prinosa darova u zahvalnosti Bogu za njih čitao je župljanin Andrija Vanjak.

Veliki domaći kruh, na kojemu je pisalo Mlada misa sa znakom križa, i u košari je stajao ispred oltara, prinijela je Marija Gašparović, uz poruku: „Kruh težaka, ribara i mornara, hrana siromaha i bogataša, podsjeća na grudu zemlje, žuljave ruke, zajedništvo obitelji, ljubav prema vjeri i domovini“. Maslinovo ulje prinijela je Mira Fantov. „Maslinovo ulje nas je othranilo, liječilo i školovalo. U maslinovom ulju vidimo veliki spoj božanskog i ljudskog. Bog je u Starom zavjetu pomazivao svoje proroke, svećenike i kraljeve. Maslinovo ulje je simbol Krista koji je Božji pomazanik, time i znak svećeničkog ređenja kojim je i naš mladomisnik bio pomazan da bi se suobličio Kristu pomazaniku“ rekao je Vanjak.

Sukošansko vino, plod rada ruku u sukošanskom vinogradu, prinio je Andrija Medinić: „Vino je simbol radosti i zajedništva, pjesme i prijateljstva, ali i mukotrpnog rada. Ovim prinosom izričemo zahvalnost Bogu što će don Mladen kroz svećeničku službu započeti svoj rad u vinogradu Gospodnjem“. Frane Ročak prinio je Bibliju, u znak naviještanja Radosne vijesti u Isusovo ime, kako bi bila životvorna i djelotvorna u srcima ljudi kojima Isus don Mladena šalje. Kalež je prinio Matko Ročak, kao simbol misne žrtve i svećeničkog poziva, uz poruku: „Kalež je otvoren prema Nebu, kako bi se Nebo spustilo na zemlju. Svećenikovim podizanjem kaleža prema Nebu i izgovaranjem riječi pretvorbe događa se Kristova prinosna žrtva Bogu Ocu te Isus dolazi među nas pod prilikama kruha i vina“. Vino i vodu prinijeli su Josip Miletić i Lea Daradan: „Vino razveseljuje srce čovjeka, a bez vode nema života. Na misi ih prinosimo Bogu da ih on pretvori u piće spasenja, u vino vječnog života i Kristovu krv koja se za nas prolijeva“. Hostije je prinijela Ana Pavić. U zahvalnosti Isusu što će na oltar doći po rukama don Mladena, Vanjak je zaključno rekao: „Bog se sakriva u svetoj hostiji i daje nam se za duhovnu hranu, hranu vječnog života“.

Don Mladena je prigodnim govorom i velikim buketom cvijeća pozdravilo i dvoje prvopričesnika. Rekavši da će don Mladena pratiti molitvom, izrazili su radost što će don Mladen donositi Isusa u ljudske živote. „Ovo slavlje mlade mise najradosniji je dan za župu Sukošan. Po ovoj mladoj misi izlijeva se milost na sve nas“ poručili su prvopričesnici, poželjevši da don Mladen raste u svetosti.

6 P1014421 2 2048x1536

Zahvala mladomisnika don Mladena

U svom zahvalnom govoru na kraju mise, mladomisnik Protić zahvalio je Trojedinom Bogu na daru života i svećeničkog poziva. „Hvala mu što me izabrao pored mnogih koji su bolji od mene i dostojniji. Hvala mu što se proslavlja u meni slabome i što je strpljiv sa mnom, posebno nakon dosta vremena odbijanja poziva. Iako sam ja često odustajao od Njega, On nije odustajao od mene. Koliko puta sam Mu rekao da ovo nije za mene i neka izabere drugoga, ali očigledno nije htio“ rekao je don Mladen.

Na zagovorima i izmoljenim milostima zahvalio je Gospi, župnom zaštitniku sv. Kasijanu i drugim svecima. „Zahvala mojim roditeljima Niki i Danici na životu, na njihovoj ljubavi, odgoju, žrtvi, školovanju i svemu što su mi omogućili. Hvala im što su ipak prihvatili ovaj moj poziv, da mogu radost koju osjećam podijeliti s njima. Nije im bilo lako kad sam im rekao da idem u svećenike. Mamo, tato, evo, uspio sam“ poručio je don Mladen roditeljima.

Zahvalio je i svojim sestrama Klaudiji i Nikolini što se brinu i mole za njega, što su uz njega i uvijek su ga poticale na dobro. „Hvala im što su nadopunjavale odgoj koji sam dobio od roditelja. Hvala im što san od njih prvih dobio podršku za moj životni put, i njihovim obiteljima. Hvala pokojnoj baki Anici koja je dio svoje pobožnosti prenijela i na mene. Poticala me da idem u crkvu, da se molim. Sigurno je ona bila jedan od mojih najvećih zagovornika na ovom putu“ rekao je don Mladen, zahvalivši svim članovima rodbine što su s njim dijelili teške i sretne trenutke, pomagali mu i sudjelovali u njegovom rastu kao osobe.

Zahvalio je prijateljima, susjedima, kumovima, školskim kolegama i kolegama u poduzećima gdje je radio, osobito kolegama u OTP banci gdje je uspješno radio šest godina.

7 P1014458 3 2048x1536

„Hvala svim svećenicima i župnicima, redovnicima i redovnicama, svima koji su sudjelovali u mojoj kršćanskoj i svećeničkoj formaciji. Hvala im što su imali strpljenja sa mnom, s mojim slabostima i nesavršenostima. Hvala im na njihovom vodstvu, odgoju, susretljivosti i bratskoj ljubavi.

Hvala nadbiskupima, mons. Želimiru Puljiću što me primio za svećeničkog kandidata Zadarske nadbiskupije i hvala našem nadbiskupu, mons. Milanu Zgrabliću koji me zaredio za svećenika. Veliko hvala i našem župniku don Marinku Duvnjaku koji se odmah po dolasku uhvatio u koštac s ovim velikim i zahtjevnim projektom pripreme mlade mise za našu dragu župu i uspješno je priveo kraju.

Posebna zahvala organizatorima moje mlade mise i trodnevnice, na čelu s rođacima Tonom, Denisom i Marijom koji su mi kao braća i sestra. Podigli su veliki broj ljudi na noge, aktivirali su selo i okolicu. Uz njih su ogroman doprinos dali Emil Sudinja, Mirjana Nadinić, Ante Dijan, Tino Grdović, Ivica Nadinić, Željko Martinac koji su se cijeli dali u organizaciju, žrtvovali svoje vrijeme. Hvala Općini Sukošan s načelnikom Antom Martincem koji je bespogovorno izašao ususret svim idejama. Hvala Turističkoj zajednici i Komunalnom društvu za veliki obavljeni posao, svim volonterima i mojim Ruševčanima. Pokazali smo koliko je Ruševac jak, složan i bogat različitim zvanjima. Hvala svim koji su pomogli oko organizacije, materijalno i fizičkim radom; našim bajkerima, konobarima, soboslikarima koji su se okupili oko Andrije Smolje. Zahvaljujem svim dobrotvorima i sponzorima koji su financijski pomogli ovaj svečani događaj i s darovima u hrani i piću. Neka im Bog uzvrati višestruko, jer kaže Gospodin: ‘Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća’.

8 P1014458 3 2048x1536

Hvala brojnim ženama koju su spremale kolače, servirale stolove, posluživale i prale suđe. Hvala svim majstorima i radnicima koji su izgradili i uredili ovaj bogoslužni prostor. Hvala našim časnim sestrama Zvonimiri Borščak i Mari Župarić koje su dobro odradile dio oko pjevanja, uređenja prostora i svega ostaloga. Hvala zboru koji je tako lijepo animirao ovu misu i trodnevnicu i svećenicima koji su predvodili trodnevnicu. Hvala Cateringu koji je pomogao oko organizacije svečanog ručka“ rekao je don Mladen.

Kao pastoralni suradnik u župi sv. Ante Padovanskog na zadarskom Smiljevcu, zahvalio je svima koji su ga „tako toplo i velikog srca prihvatili“, molili za njega i darivali ga. „Posebna hvala smiljevačkom župniku don Tomislavu Dubinku koji mi je stvarno velika potpora i pomoć. Hvala svim časnim sestrama, suradnicima, pomoćnicima, rođacima i prijateljima u župi sv. Ante na Smiljevcu i svima s kojima san proveo ovu lijepu akademsku i pastoralnu godinu na Smiljevcu.

Dragi moji Sukošanci, dragi moji župljani i svi ostali, hvala svima koji su na bilo koji način, potporom i molitvom pomagali i sudjelovali u ovom velikom slavlju. Veliko i iskreno hvala svima, bit ćete mi u mislima i molitvama. Neka vam Bog svima uzvrati, neka vas nagradi za sve što ste od srca i iskreno prinijeli i učinili za ovo slavlje i za sve u tijeku moje pripreme za svećeništvo. Neka vas sve vodi, ispuni svojim milostima i blagoslovi naš Trojedini Bog: Otac i Sin i Duh Sveti“ poručio je don Mladen u svom zahvalnom govoru.

Nakon mlade mise, za sve sudionike slavlja i pridošle bilo je priređeno čašćenje na trgu ispred crkve Gospe od Milosti.

9 P1014487 2 2048x1536

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić
04:15 Glazba
04:30 Crkva i društvo – tema: Komentari nedjeljnih čitanja; gošća: s. Silvana Fužinato; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.