vec 1 scaled 1

Riječka nadbiskupija svečanom Večernjom, koju je u katedrali sv. Vida 14. lipnja predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, započela je s proslavom blagdana sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke. U propovijedi je, referirajući se na homiliju sv. Ivana Pavla II. izrečenu prije dvadeset godina na Duhove u Rijeci, a u kojoj se spomenuo sv. Vida i obitelji, roditeljima poručio: „Budite roditelji, odnosno brinite se oko ljudskog i kršćanskog odgoja djece. Ne dopustite tako olako, a događa se, da vam djecu odgaja netko drugi, da ne vodite računa o tome, da ne zaštitite svoju djecu. Vaša djeca su izložena nažalost mnogim ‘odgojiteljima’ koji to nisu i zato je važno da doista, svatko sa svoje strane, tom pozivu ‘biti odgojitelji’, damo novi zamah kako bi se i za nas moglo reći, kao za Modesta i Krescenciju, da smo ‘roditelji’ i da se prema onima koji su nam povjereni ponašamo kao prema sinovima i kćerima. Da onaj koji je jači štiti onoga koji je slabiji i da svi skupa sa sv. Vidom, svetima Krescencijom i Modestom, nastavimo hodati putem svetosti i da nam sveci ne budu tek relikvije i kipovi, nego braća i sestre, članovi naše obitelji, oni koji nam pokazuju da Bog ne odustaje i da Bog s nama računa i da možemo ostvariti poziv na svetost.“

sk3 scaled

Na molitvi su sudjelovali gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, barski nadbiskup Rrok Gjonllneshaj, rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić, članovi kanoničkog zbora Metropolitanskog kaptola riječkog i drugi svećenici Riječke nadbiskupije. Nadbiskup je okupljene podsjetio na povijesni pogled na sv. Vida kao pomoćnika od grmljavine, nevremena, epilepsije, zaštitnika pivara, sjetve i žetve … „Riječ je o klasičnom pogledu na sveca koji nas štiti u nevoljama i posrednik je između nas i Boga. Ne smijemo se zaustaviti samo na tom pogledu“, rekao je nadbiskup i kao primjer naveo misli sv. Ivana Pavla II. koji je kazao da su sveci među nama i pripadaju nama.

„Svetog Vida želim da prepoznamo kao svoga, jednog od nas i člana našeg obitelji. Sveti Vid je jedan od nas i on nam pokazuje da možemo biti ono što je on – sveti – i da je svetost naš poziv. On pokazuje da Bog nije spreman gubiti u suočavanju s našom krhkošću, našim grijesima i slabošću. Da Bog, i kad se to dogodi, želi graditi s nama novu povijest, povijest svetosti“, poručio je propovjednik. Odgovarajući na pitanje kako to činiti, kao primjer naveo je dobitnike ovogodišnjih Medalja zahvalnosti sv. Vida, koji su te večeri primili priznanja iz ruku nadbiskupa Uzinića. „Vi ste izabrani zato što su drugi prepoznali ono što vi činite u vašim zajednicama kao odgovor pozivu na svetost. U zajedništvu sudjelovati u poslanju Crkve. To je način kako odgovaramo na taj poziv na svetost. Svatko, kada u svom zvanju i zanimanju služi drugima na način Isusa Krista, dajući se potpuno u ljubavi, ide putem svetosti. Nisu potrebne puno puta izvanredne stvari, nego svakodnevnica življena u ljubavi“, poručio je nadbiskup.

d vec scaled

Obraćajući se katoličkim skautima koji su po završetku Večernje dali svoja obećanja, nadbiskup im je u propovijedi kazao da biti svet znači da se jači brinu za slabije, da štitimo jedni za druge, da smo zainteresirani za druge i kad primijetimo da nešto nije dobro u odnosu prema bilo kome, da reagiramo i budemo zaštitnici naše braće i sestara.

Istaknuo je poruku koju je Papa rekao u svojoj propovijedi na Duhove na Delti 2003. godine: „Vi se pak, kršćanske obitelji, ne ustručavajte – posebno svjedočeći načinom vlastitoga života – predlagati istinski Božji naum s obitelji kao zajednicom života utemeljenoj na ženidbi, to jest na postojanome i vjernome zajedništvu muškarca i žene, međusobno vezanima javno očitovanom i priznatom svezom.

Na vama je da na sebe preuzmete odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja svoje djece, koristeći se također pomoći odgojnih stručnjaka te ozbiljnih i dobro pripravljenih vjeroučitelja. Ovdje se, u gradu Rijeci, kao zaštitnik štuje sveti Vid, mladić, koji se nije ustručavao položiti vlastiti život kako bi očuvao svoju vjernost Kristu u kojoj su ga bili poučili njegovi sveti roditelji Modest i Krescencija. I vi, poput njih, pomažite svojoj djeci da idu u susret Isusu, kako bi ga bolje upoznala i slijedila posred kušnji kojima su izložena na putu, što vodi k pravoj radosti. Ne umarajte se u ispunjenju svoje roditeljske službe, ponavljajući pri tome zaziv što ga Riječani već sedam stoljeća s pouzdanjem upravljaju čudotvornomu križu štovanu u riječkoj prvostolnici: ‘Pomogao nam sveti Križ svetoga Vida!’“ Ovo je poruka upućena ponajprije roditeljima da se brinu oko ljudskog i kršćanskog odgoja svoje djece. „Zanimljivo je“, nastavio je nadbiskup, „da Papa kaže da su Vidovi roditelji bili Modest i Krescencija. Mi znamo da su bili odgojitelji, no ovdje, polazeći od te činjenice, želim izvući poruku za nas, za roditelje, vjeroučitelje, skaute, za sve kojima je povjeren odgoj naše djece, djece ovoga grada i nadbiskupije da tu službu vršimo poput Modesta i Krescencije, na način kako to čine roditelji, da nam bude stalo do dobra te djece i da vodimo računa o toj djeci kako nam se ne bi dogodilo ponovo ono što nam se nažalost događalo. Sveti Krescencija i Modest su nam poziv i uzor želimo li nastaviti svoje poslanje u ovoj Crkvi. To poslanje možemo vršiti samo u ljubavi i s ljubavlju potpuno se dajući i pazeći da nešto ne uzmemo“, kazao je nadbiskup.

prva scaled

Zaključujući je uputio poruku roditeljima: „Budite roditelji, odnosno brinite se oko ljudskog i kršćanskog odgoja djece. Ne dopustite tako olako, a događa se, da vam djecu odgaja netko drugi, da ne vodite računa o tome, da ne zaštitite svoju djecu. Vaša djeca su izložena na žalost mnogim ‘odgojiteljima’ koji to nisu i zato je važno da doista, svatko sa svoje strane, tom pozivu ‘biti odgojitelji’, damo novi zamah kako bi se i za nas moglo reći, kao za Modesta i Krescenciju, da smo ‘roditelji’ i da se prema onima koji su nam povjereni ponašamo kao prema sinovima i kćerima. Da onaj koji je jači štiti onoga koji je slabiji i da svi skupa sa sv. Vidom, svetima Krescencijom i Modestom, nastavimo hodati putem svetosti i da nam sveci ne budu tek relikvije i kipovi, nego braća i sestre, članovi naše obitelji, oni koji nam pokazuju da Bog ne odustaje i da Bog s nama računa i da možemo ostvariti poziv na svetost“, poručio je nadbiskup Uzinić.

Dobitnici Medalja zahvalnosti sv. Vida

Na Večernjoj molitvi u kojoj je sudjelovao Nadbiskupijski zbor, dodijeljene su Medalje zahvalnosti sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima iz dekanata Riječke nadbiskupije. Ovogodišnji dobitnici su: Josip Bezuh, župljanin župe sv. Mihovila – Jelenje, Jelka Baretić, župljanka župe sv. Martina bisk. iz Grižana, Ana Kružić, župljanka župe BDM Žalosne u Mrkoplju, Viktor Gržinčić, župljanin župe sv. Jeronima u Klani, Sonja Baričević, župljanka župe sv. Jurja u Brseču, Župni zbor župe sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali, Miroslav Brusić iz župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku.

Izvor: Riječka nadbiskupija

db scaled

 

db scaled

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.