p1150186

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog proslavljena je u istoimenom samostanu na splitskom Poljudu u utorak 13. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji je bio gvardijan samostana fra Frano Delić. Đakonirao je don Renato Pudar, a pjevao je zbor Župe Svete Trojice pod ravnanjem č. s. Lidije Čotić.

Misnom slavlju je prethodila procesija u kojoj su kip sv. Antuna nosili pripadnici Hrvatske ratne mornarice, a meditativno su je animirali Zdravka Penava i Miro Renić.

U uvodnom dijelu homilije mons. Puljić je kazao kako je sv. Antun „umješno govorio o molitvi, euharistiji i Božjim zapovijedima”, te kako je naglašavajući „krjeposti dobrote, poniznosti, pravednosti i ljubavi prema siromasima” prokazivao nemoral svojih suvremenika pozivajući ih na obraćenje.

„Otvoreno i jasno je govorio je protiv zabluda svoga vremena, kao i protiv loših običaja i krivovjernog nauka, a to mu je pribavilo naziv 'malj heretika'. Posjedovao je silno teološko znanje, a Bog ga je obdario i lijepim riječima što će ga učiniti čuvenim propovjednikom svoga vremena. Školu svetosti izučio je u molitvi i na euharistijskoj gozbi gdje je nalazio snagu i nadahnuće. Kod oltara je rastao u krjeposti i mudrosti pred Bogom i pred ljudima. Sv. Antun je davne 1221. godine susreo u Asizu sv. Franju na duhovskom kapitulu i učvrstio se u trajnom opredjeljenju služiti Bogu i Crkvi svim bićem svojim i svom dušom svojom. Zahvaćen duhom Franjine karizme postajao je sve više svjestan da se čovjek u potpunosti ostvaruje samo kad ga Bog zagrli, uzvisi, obogati i ispuni svojim dobrima”, nastavio je, dodavši da je sv. Antun suvremeni svetac po svom radikalnom opredjeljenju za Boga, po jasnoći moralnih i kršćanskih načela te po prokazivanju poroka oholosti, škrtosti, bludnosti i lihvarstva.

„Sv. Antun je znao i čvrsto vjerovao da 'Crkva slavi euharistiju, a euharistija izgrađuje Crkvu'. S takvom vjerom i mi smo se večeras okupili na Poljudu oko stola Gospodnjeg pjevati i moliti, slušati i razmatrati. Isus po euharistiji stoluje u crkvama gdje vječno svjetlo označava Njegovu nazočnost. Isti onaj Isus, koji se rodio u Betlehemu, živio u Nazaretu i umro u Jeruzalemu, nastavlja i danas po euharistiji liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grješnike i praštati im. Ruke su Mu pune nebeskih darova i milosti. Stoga će Mu doći svatko tko Ga voli i treba. Da Mu se izjada i iznese svoje tegobe i probleme. Da dobije Njegov blagoslov. Da Mu preporuči sebe i svoje. Crkvu i domovinu. Grešnike i patnike. Svećenike, đake i putnike. Ali, i da zahvali za udijeljene milosti i darove”, naglasio je mons. Puljić.

p1150253

Poručivši kako je oznaka kršćanskog naroda štovanje svetaca te da je euharistijsko štovanje svetaca radikalni otklon svih suvremenih zavođenja, mons. Puljić je istaknuo: „Stoga, i mi ćemo danas poput sv. Antuna i drugih Božjih ugodnika i moliti i pjevati: 'Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo!'. Dođi Gospodine Isuse i nahrani nas neprolaznom hrani! Budi s nama u dnevnim poteškoćama, kao i u obrani Tvojih svetinja. Stoljećima si bdio i čuvao svoju Crkvu kad je morala voditi bitku za goli život, kao i za očuvanje Svetih Tajna. Dobro nam je poznato kako je Crkvu kroz stoljeća pogađalo i unutarnje rastakanje i izvanjsko ugrožavanje. Udaralo se po njezinoj strukturi i fanatičnom mržnjom obaralo na njezinu hijerarhiju. Prisjetimo se Stepinčeva vremena i silnog mnoštva svjedoka biskupa, svećenika i vjernika laika, koji se nisu plašili komunističkih zatvora i okova, samo za to da ne bi bilo okovano evanđelje. Svojom vjernošću Kristu i Crkvi oni su ispisali divne stranice crkvene i narodne povijesti. I pokazali da je Crkva Katolička bila i ostala 'glasnica vječnosti' i navjestiteljica nadzemaljske istine te svjedok 'novoga neba i nove zemlje'”.

Obraćajući se nazočnim obiteljima, apostolski upravitelj je naglasio kako je budućnost djece našega Grada, Nadbiskupije i Domovine u rukama očeva i majki: „Vi ste zaslužni za sve ono što budu činili u životu. Oni će vjerovati uglavnom u ono u što vi vjerujete. Držat će vrijednim ono što vi smatrate vrijednim. Ako je vama sveta misa važna i njima će biti. Ako se vi Bogu molite i oni će to činiti. Ako vi pozitivno govorite o svojim susjedima, učitelju, svećeniku, rođaku i prijatelju i vaša će ih djeca cijeniti i poštivati”.

„U jednom razgovoru s Marijom Beltrame Quattrocchi – koju je sveti Ivan Pavao II. skupa s njezinim mužem Alojzijem proglasio blaženom prije 22 godine – na upit kako su djecu tako dobro odgojili, Marija je odgovorila: 'Nastojali smo sačuvati njihove svježe duše od utjecaja zloga. Poticali smo neka se raduju životu, hrane euharistijom, uživaju u ljepoti Božje prirode, sastaju se u zdravom društvu, vole svoju Domovinu i trude se upoznati vjeru. Eto, to je ono što smo im kušali dati i prenijeti'. Nije mogla bolje i ljepše sažeti obiteljski katekizam. Blago obitelji u kojoj se njezini članovi mole i svetkuju Dan Gospodnji; vole se, život poštuju i djecu rađaju. Blago obitelji u kojoj nema psovke i kletve, svađe i ružnih riječi, gdje se ne gledaju loši filmovi i ne čitaju izopačene knjige i časopisi koji narušavaju dostojanstvo braka i obitelji. Takve obitelji postaju Božjom utvrdom na zemlji”, zaključio je mons. Puljić.

Na kraju mise, gvardijan samostana fra Frano Delić zahvalio je mons. Puljiću na dolasku i ohrabrujućim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine. Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Anđelko Domazet, fra Ante Akrap i fra Ivica Jurić. Na samu svetkovinu, osim jutarnjih misa, u 17 sati je slavljena misa s blagoslovom djece i cvijeća.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.